NBA Legendary: Malice in the Palace

Door

De Legendary-serie beslaat legendarische momenten in de geschiedenis van de Amerikaanse sporten. De NFL, MLB, NBA, NHL en college sports zullen allen worden belicht. Van de beste teams, tot individuele hoogtepunten tot speciale drafts en andere historische gebeurtenissen. Vandaag: Malice in the Palice.

nbalegendary

Het is 19 november 2004, het NBA seizoen is twee weken onderweg en de Indiana Pacers zijn op bezoek bij de Detroit Pistons. The Palace of Auburn Hills, het thuisfront van de Detroit Pistons, is goed gevuld en de bezoekers leiden met 97-82. Met nog 45.9 seconden te spelen in het vierde kwart maakt Pacers forward Ron Artest een fout op Ben Wallace van de Pistons. Deze fout was het begin van een gitzwarte dag in de geschiedenis van de league en leidde tot het grootste gevecht bij een NBA-duel ooit.

Achtergrond

In mei 2004 stonden deze twee teams in de Eastern Conference Finals tegenover elkaar. In deze ‘best of 7’ confrontatie wisten de Pistons de Pacers opzij te zetten door met 4-2 te winnen. Ron Artest maakte zich in game 6 van deze playoff serie niet geliefd in Detroit door Rip Hamilton in het gezicht te slaan met zijn onderarm.

Beide teams waren uit op wraak: de Pistons wilden wraak nemen op Artest en de Pacers wilden de 4-2 nederlaag rechtzetten. Op de bewuste avond kwamen de teams elkaar voor het eerst sinds de playoffs weer tegen.

Het gevecht

Na de fout van Artest op Wallace brak de hel los in the Palace. Wallace reageerde overdreven op de fout van Artest en er ontstond een opstootje met spelers en coaches van beide teams. Een hoop duw- en trekwerk vond plaats. Pistons forward Rasheed Wallace wist niet veel later tussen beide groepen te komen, maar er bleef een eng sfeertje hangen. Artest lag ondertussen op de scoretafel met een koptelefoon en deed alsof hij een live interview gaf aan radiocommentator Mark Boyle.

malice-at-the-palace

Maar het ergste gedeelte moest nog komen. Net toen de gemoederen tot bedaren leken te komen,  gooide een Piston fan een beker op de borst van Artest. Ron Artest besloot het publiek in te springen, Stephen Jackson volgde hem en samen gingen zij fans te lijf en er werden rake klappen uitgedeeld. Ook Pacer Jermaine O’Neal nam actief deel aan de vechtpartij. De Pacers werden niet lang daarna richting de kleedkamers geëscorteerd en werden belaagd met voorwerpen die door de Detroit fans van de tribune werden gegooid. De wedstrijd werd officieel gestaakt nadat de Pacers veilig in de kleedkamer waren.

Gevolgen

Het gevecht leverde veel spelers een schorsing op. Hoofdrolspeler Ron Artest, ironisch genoeg tegenwoordig bekend als Metta World Peace, werd voor 73 duels geschorst (uiteindelijk 86 inclusief 13 duels in de playoffs). Stephen Jackson en Jermaine O’Neal mochten respectievelijk 30 en 15 wedstrijden vanaf de tribunes toekijken. Aanstichter Ben Wallace werd voor 6 wedstrijden geschorst. Het gevecht leverde een record aan straffen op, in totaal werden negen spelers voor 146 duels geschorst.

De NBA paste na het incident de veiligheidsmaatregelen aan en stelde een limiet op alcoholverkoop in voor fans, aangezien de fans een belangrijke negatieve rol speelden in het incident. Jackson, nu spelend bij de Spurs, heeft geen spijt van het incident. “Geen moment. En het mooiste was, toen we na afloop in de kleedkamer zaten dat Ron aan mij vroeg of we hiermee problemen zouden krijgen. Ik keek hem met grote ogen aan. Ik kon niet geloven dat hij dit serieus vroeg. Ik zei: “We hebben net op fans ingeslagen, we mogen blij zijn als we morgen onze baan nog hebben.”

Artikel geschreven door Diederick Storm.

Ook leuk om te lezen