Wade

NBA Grade the Trade: Wade, Suns en Wizards

Door

Washington Wizards vs Miami Heat

Het zal u niet ontgaan zijn: ‘the offseason’ is in de NBA gestart. SportAmerika zal alle verrichtingen op de transfermarkt volgen, en in deze rubriek ‘Grade the Trade’ alle noemenswaardige ontwikkelingen voorzien van een rapportcijfer.

Dwyane Wade blijft de Miami Heat trouw
In een competitie waarin geld voor praktisch alle spelers de drijfveer lijkt te zijn, is Dwyane Wade een verademing. In de hoop ‘zijn’ Miami Heat verder te kunnen versterken, besloot Wade namelijk een maand geleden zijn optie voor twee extra jaren Miami (ter waarde van 42 miljoen dollar) niet te lichten, wat hem uiteindelijk duur is komen te staan. Wade ondertekende vorig week namelijk een contract voor twee seizoenen ter waarde van ruim 31 miljoen dollar, en ‘verloor’ in de tussentijd ook nog zijn vriend James aan Cleveland. Doordat Wade genoegen nam met een flinke salarisvermindering, waren de Heat in staat om Chris Bosh opnieuw vast te leggen, en Josh McRoberts binnen te halen. Een zeer prijzenswaardige daad van Wade, al denken wij bij SportAmerika eerlijk gezegd dat ruim vijftien miljoen per seizoen voor een speler met chronische knieklachten nog steeds te veel geld is.

Miami Heat: 7

Rodney Stuckey verkast naar de Indiana Pacers
Het zevenjarig huwelijk tussen Rodney Stuckey en de Detroit Pistons is voorbij. Eindelijk, zou je haast zeggen. Hoewel de samenwerking tussen de club en de combo guard aanvankelijk een mooi begin kende, met twee achtereenvolgende deelnames aan de play-offs, ging het vanaf dat moment eigenlijk alleen maar bergafwaarts. De Pistons werden alsmaar slechter, en de rol van Stuckey werd gaandeweg de jaren ook steeds minder, met deze ‘scheiding’ als gevolg. Blijkbaar wilde Stuckey niets liever dan Detroit verlaten, want hoewel hij nog steeds een zeer bruikbare speler is, nam hij genoegen met slechts een eenjarig contract ter waarde van 1,25 miljoen dollar. Een topdeal, vanuit financieel oogpunt, maar een ok-deal, wanneer je de sportieve kant bekijkt. Stuckey heeft namelijk de taak om samen met C.J. Miles de naar Charlotte vertrokken Lance Stephenson te doen vergeten, en dat zien hem eerlijk gezegd toch niet doen.

Indiana Pacers: 7

De New York Knicks verwelkomen Jason Smith
Doordat de Knicks voor het komend seizoen al praktisch tegen de salary cap aanzaten, was er voor nieuwbakken General Manager Phil Jackson deze zomer weinig mogelijkheid om spectaculaire dingen te doen. Hij wist Carmelo Anthony te behouden, verhandelde Raymond Felton en Tyson Chandler naar Dallas in ruil voor onder anderen Jose Calderon en Samuel Dalembert, en ontsloeg Shannon Brown en Lamar Odom. Daarnaast verwelkomde hij center Jason Smith, die een eenjarig contract ter waarde van ruim drie miljoen dollar ondertekende. Dat is relatief weinig geld voor een zeer capabele big man, en dat heeft alles te maken door het feit dat hij de laatste drie seizoenen steeds meer dan dertig wedstrijden geblesseerd was. Kortom, een goede, relatief goedkope deal voor New York, al zal alles afhangen van de fysieke gesteldheid van Smith.

New York Knicks: 7

De Phoenix Suns strikken P.J. Tucker en Anthony Tolliver
Het verhaal van P.J. Tucker is op zich wel bijzonder. Na een debuutseizoen in de NBA in 2006 bij de Raptors, raakte hij enigszins uit zicht. Hij kwam te spelen voor clubs uit Duitsland, Israël, Italië, Griekenland, Oekraïne en Puerto Rico, alvorens de Suns hem in 2012 een nieuwe kans gaven. Tucker deed het vrijwel meteen goed, en verdiende zo een nieuw contract voor ruim zestien miljoen dollar (drie seizoenen). Bij de Suns krijgt hij gezelschap van Anthony Tolliver, die overkwam vanuit Charlotte. De swingman Tolliver, die in zijn zevende seizoen in de NBA bij zijn zevende team terechtkomt, tekende een tweejarig contract ter waarde van totaal zes miljoen dollar. Bij de Suns heeft Tolliver echter geen goede herinnering…

Phoenix Suns: 7

DeJuan Blair, Drew Gooden en Kris Humphries versterken de Washington Wizards
De Washington Wizards lijken zo stiekem de grote winnaar te worden van deze transferzomer. Nadat eerder Marcin Gortat en Andre Miller hun contracten verlengden, zagen ze weliswaar Trevor Ariza vertrekken naar Houston, maar zagen daarvoor Paul Pierce terugkomen. Daarnaast maakten de tweedejaars spelers Otto Porter en Glen Rice Jr. veel indruk tijdens Summer League. Daar stopte het echter niet voor Washington. Ze verlengden het contract van Drew Gooden (één jaar voor anderhalf miljoen dollar), en verwelkomden DeJuan Blair (drie jaar voor zes miljoen) en Kris Humphries (drie jaar voor 13,8 miljoen). Indrukwekkend. Zullen de Wizards er echter ook succesvol mee zijn?

Washington Wizards: 8

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen