NBA Grade the Trade: Aldridge en gebroeders Lopez

Door

2015-lamarcus-aldridge2

Het zal u niet ontgaan zijn: the off-season van de NBA is gestart. SportAmerika zal alle verrichtingen op de transfermarkt volgen en in deze rubriek Grade the Trade alle noemenswaardige transacties voorzien van een rapportcijfer.

Lees de vorige NBA Grade the Trade hier.

De San Antonio Spurs halen LaMarcus Aldridge
In een transferperiode waarin vrijwel alle grote sterren loyaal bleven aan hun laatste werkgevers, was LaMarcus Aldridge een uitzondering. Na jarenlang actief te zijn geweest bij Portland, tekende de dertigjarige power forward een vierjarig contract bij de San Antonio Spurs ter waarde van 84 miljoen dollar.

Hoewel de overgang betreurenswaardig is voor de Trail Blazers (die in één keer de grote verliezer werden van deze off-season), is het wel verklaarbaar. In zijn negen seizoenen in Oregon, won LMA slechts één serie in de play-offs. Ter vergelijking, zijn nieuwe teamgenoot Tim Duncan, die overigens met deze move voor het eerst in zijn leven formeel op de center positie geposteerd zal worden, won er in zijn loopbaan maar liefst 34. Of Aldridge dat aantal ooit zal behalen, valt te betwijfelen, maar dat hij meer play-offsucces zal hebben dan in Portland is evident. Met naast hem de eveneens langer vastgelegde Kawhi Leonard, hebben de Spurs, ondanks de naderende pensioneringen van de Big Three, een toekomst die rooskleuriger is dan ooit.

San Antonio Spurs: 9

De Brooklyn Nets behouden Brook Lopez
De contractverlenging van Brook Lopez (drie jaar voor 63 miljoen dollar) geeft perfect weer hoe de verhoudingen momenteel liggen binnen de NBA. De center had een spelersoptie ter waarde van ruim zestien miljoen dollar voor komend seizoen, maar lichtte deze niet. Met zijn twijfelachtige status (verdedigend kwetsbaar, voortdurend geblesseerd en zijn haat-liefdeverhouding met coach Lionel Hollins) zou je normaliter vraagtekens plaatsen bij dat besluit. Anno 2015 is dat echter achterhaald. De Nets konden vanwege hun ingewikkelde salarishuishouding feitelijk niets anders dan Lopez een nieuw, maximaal contract aanbieden en deden dat vervolgens ook. Een begrijpelijk besluit, maar is het ook verstandig? Bij SportAmerika vinden wij van niet. Lopez is aanvallend weliswaar één van de betere bigs in de league, maar is overall eigenlijk een speler die net iets beter is dan het gemiddelde, en verdient derhalve absoluut geen maximaal contract. Zelfs niet in het geval van Brooklyn, waarin geen alternatieven waren op de korte termijn.

Brooklyn Nets: 5,5

De New York Knicks halen Robin Lopez
Met de verwachting dat de Knicks weer enigszins relevant zouden worden, werd er aandachtig gekeken naar General Manager Phil Jackson. Grootverdieners Andrea Bargnani en Amar’e Stoudemire verdwenen eindelijk uit de boeken, waardoor er voldoende financiële middelen waren om minstens één topper naar New York te halen. Met de grootste behoefte aan een bepalende center verschenen de namen Marc Gasol en DeAndre Jordan als mogelijke doelwitten, met Greg Monroe als prima alternatief.

De realiteit bleek echter dat Gasol, Jordan en zelfs Monroe helemaal geen interesse hadden in een avontuur in de Big Apple met als gevolg dat uiteindelijk Robin Lopez, de mindere versie van de tweelingbroers, gepresenteerd werd als nieuwe center. Het voordeel van Lopez is dat hij aanzienlijk minder kost dan die andere jongens (54 miljoen dollar voor vier jaar) en dat hij bij de Knicks geen mascotte in elkaar hoeft te timmeren. Het grote nadeel is dat Lopez niets meer is dan een bruikbare speler, die allesbehalve voor de gewenste ommekeer kan zorgen bij de Knicks.

New York Knicks: 5

Kyle Singler blijft bij de Oklahoma City Thunder
In een zomer waarin de miljoenen uitgegeven worden alsof het kruidnoten zijn, viel de contractverlenging van Kyle Singler bij de Thunder een beetje in het niets. De small forward tekende een nieuw contract dat hem de komende vier jaren in Oklahoma City houdt, en krijgt daarvoor rond de negentien miljoen dollar bijgeschreven op zijn rekening. Voor normale mensen is dat nog steeds een astronomisch bedrag, maar voor NBA maatstaven is het een fooi.

Daarmee wordt Singler ook goed op waarde geschat. Singler is een speler die je zelden gekke dingen ziet doen, maar tegelijkertijd ook niet snel bij de hoogtepunten van ESPN SportCenter voorbij ziet komen. Kortom, hij is een prima role player, die in een team gedragen door (super)sterren Kevin Durant, Russell Westbrook en Enes Kanter, middels zijn afstandsschot wel eens het koopje van de zomer zou kunnen zijn.

Oklahoma City Thunder: 7

De New York Knicks ruilen Tim Hardaway. naar de Atlanta Hawks voor Jerian Grant, die door de Washington Wizards samen met twee toekomstige tweede ronde draftkeuzes wordt geruild voor Kelly Oubre
Anticiperend op het vertrek van DeMarre Carroll naar de Raptors, lieten de Hawks met het binnenhalen van Tim Hardaway al vroeg deze zomer van zich horen op de transfermarkt. Een opvallende move, want Hardaway lijkt een tegenpool van Carroll. Daar waar Carroll geroemd werd voor zijn verdedigende kunsten, wordt de oud-speler van de Knicks steevast genoemd bij de spelers met mogelijk de slechtste verdediging in de NBA. Je kan je daarom afvragen of de shooting guard wel op zijn plaats in Atlanta.

Een betere vraag is misschien nog wel: zouden de Hawks niet beter af zijn geweest wanneer ze hun oorspronkelijke draftkeuze, Kelly Oubre, behouden zouden hebben? De winger was zowel aanvallend als verdedigend indrukwekkend tijdens Summer League, en lijkt een geweldige steal voor Washington.

Atlanta Hawks: 3
Washington Wizards:  7
New York Knicks: 6

Foto’s: Twitter

Ook leuk om te lezen