NBA Draft: winnaars en verliezers

Door

 

De NBA Draft zit er weeral op. Anthony Davis werd, zoals algemeen verwacht, als eerste gekozen door de New Orleans Hornets. Achter hem vielen echter enkele verrassing te noteren. Niemand had bijvoorbeeld gedacht dat Dion Waiters als vierde naar de Cleveland Cavaliers zou gaan. Korter gezegd: het was weer een interessante avond. Maar zoals zo vaak zijn er winnaars en verliezers. Sport Amerika somt ze voor u op.

WINNAARS

New Orleans Hornets

De Hornets waren zonder twijfel al winnaars toen ze de draft lottery wonnen. Met de selectie van Anthony Davis konden ze dan ook een ‘franchise player’ in de wacht slepen. Maar de Hornets deden meer. Met de tiende selectie kozen ze Austin Rivers. Die zorgt tegelijkertijd voor een mooie rotatie op de guardposities en voor de nodige drukontlasting voor Davis. Rivers houdt van druk en zal het daarom Davis een stuk makkelijker maken. Ten slotte kozen de Hornets met pick 46 voor Darius Miller. Die speelde vier jaar bij Kentucky, waaronder één jaar met Davis. Miller is een volwassen speler die voor de nodig rust kan zorgen bij dit jonge team en dan vooral bij de parel van de Hornets, Anthony Davis.

Sacramento Kings

Toen de Kings als vijfde hun selectie mochten maken, hebben ze nauwelijks moeten nadenken. Het bleek namelijk dat Thomas Robinson nog beschikbaar was en gezien de combinatie van zijn talent en de noden van het team, was de keuze voor de Kansas Jayhawk snel gemaakt. De Kings beschikken nu over een front court van Robinson en DeMarcus Cousins. De eerste is vooral defensief top, de tweede vooral offensief. Ze vullen elkaar dus perfect aan. Geef die jongens nog een paar jaar tijd en Sacramento mag terug fier zijn op z’n Kings.

Detroit Pistons

Hetzelfde verhaal is toepasselijk voor de Pistons. Toen bleek dat Andre Drummond nog beschikbaar was, moesten de Pistons maar enkele seconden nadenken over wie ze gingen selecteren. Toegegeven, Drummond is een risico maar misschien wel het risico waard. Hij is een echt monster, atletisch, krachtig, getalenteerd… Op die manier vormt hij de perfecte partner voor Greg Monroe, de meer verfijnde big man van de Pistons. Daarnaast selecteerden de Pistons ook Kim English als 44ste. Die werd door Ryan Blake, hoofd van de draft operations bij de NBA, gezien als een ‘sleeper’. English is vooral een dodelijk schutter en kan ook defensief zijn mannetje staan.

Boston Celtics

De tijd van de ‘Big Three’, of ‘Big Four’ zoals je wil, in Boston is voorbij. De meest succesvolle club in de NBA moest daarom op zoek naar een paar getalenteerde spelers om opnieuw te bouwen aan de toekomst. En die vonden ze in de personen van Jared Sullinger en Fab Melo. De eerste is een echt talent maar kreeg een ‘rode vlag’ van dokters omwille van zijn slechte rug. De Celtics namen dus een risico maar als Sullinger gespaard blijft van blessures hebben ze een topspeler in huis. Melo is minder getalenteerd maar heeft nog veel progressieruimte. Hij is nu al een geweldige shot blokker, de rest leert hij nog wel. Tot slot komt ook Kris Joseph naar Beantown. Die wordt vaak vergeleken met Wilson Chandler, toch geen slechte speler.

OKC Thunder

Het team dat nog geen week geleden de NBA Finals verloor, mag zich al opnieuw een winnaar noemen. De Thunder selecteerden Perry Jones III (foto) met de 28ste pick. Nog niet zolang geleden werd hij gezien als een zekere ‘lotto selection’. Maar door een paar mindere workouts en twijfel rond zijn mogelijkheden op het allerhoogste niveau, zakte Jones weg. De Thunder weten echter dat ze een talent in huis hebben. Jones kan zowat alles maar vooral zijn mogelijkheden om zowel inside als outside te scoren, maken van hem een interessante speler. Bovendien kan hij op verschillende posities uitgespeeld worden.

VERLIEZERS

Brooklyn Nets

De grootste verliezers van de draft zijn zonder twijfel de Nets. Het team van Jay-Z moest er alles aan doen om ster Deron Williams in Brooklyn te houden maar slaagde daar niet in, verre van zelfs. Het enige dat de Draft Night opleverde was Ilkan Karaman, de 58ste pick. Die zal geen potten breken, misschien ooit wel maar nu niet, en de Nets hebben nu een goed team nodig. Alle pogingen om hogerop te raken in de draft mislukten en ook van een trade voor één of meerdere waardevolle spelers was geen sprake. Het eerste jaar in Brooklyn gaat naar alle waarschijnlijkheid héél grijs worden.

Toronto Raptors

Nog beschikbaar voor de Raptors met de achtste selectie: Andre Drummond, Austin Rivers, Jeremy Lamb, Kendall Marshall… En de Raptors kozen voor Terrence Ross. Hier is echt sprake van een zogenaamde ‘reach’. Dat betekent dat de Raptors te hoog hebben ingezet op Ross. Hij is een explosieve scorer met een erg goed jump shot en kan bovendien ook verdedigend redelijk mee. Maar hij is zo’n hoge selectie niet waard. Ross zorgt voor heel wat balverliezen en de Raptors haalden hun inspiratie vooral uit zijn workouts. Met een man als Rivers nog beschikbaar was dit geen goede pick voor een team dat zich weinig fouten kan veroorloven.

LA Lakers

Voor de Lakers geldt ongeveer hetzelfde verhaal als voor de Nets, alleen is het net iets minder dramatisch. De Lakers wilden graag hogerop in deze diepe draft en hadden daar heel wat voorover. Onder andere Pau Gasol en Metta World Peace werden her en der aangeboden. Maar geen enkele club hapte toe en dus bleven de Lakers zitten met hun 60ste pick, welke ze gebruikten om Robert Sacre te kiezen. Die gaat hen niet bepaald helpen om de Thunder te verslaan. Hopelijk kunnen de Lakers deze zomer wel hun slag slaan.

Cleveland Cavaliers

Net als de Raptors maakten de Cavaliers zich schuldig aan een ‘reach’. Ze selecteerden namelijk Dion Waiters (foto) als vierde in deze draft. Gezien zijn positie ergens een logische keuze. De Cavs hadden hun ogen laten vallen op Bradley Beal en wilden van pick wisselen met de Bobcats. Maar die behielden liever hun tweede pick en dus gingen de Cavs voor, in hun ogen, de best overgebleven wing. Waiters heeft talent maar dit is veel te hoog gegrepen van de Cavs. Gelukkig ruilden ze drie picks in voor Tyler Zeller, die door de Mavericks als zeventiende werd gekozen. Met Zeller en Tristan Thompson beschikken ook de Cavaliers nu over een degelijke front court.

Houston Rockets

De Rockets staan hier misschien niet op hun plaats. Hun Draft Night was namelijk een dubbeltje op zijn kant. Aan de ene kant selecteerden ze drie erg goede en bruikbare spelers. Als twaalfde kozen ze voor Jeremy Lamb, als zestiende voor Royce White en als achttiende voor Terrence Jones. Maar aan de andere kant wilden de Rockets gaan voor een ster, wat de hoofdreden was voor het binnenhalen van liefst drie first round picks. Dat lukte het team van coach Kevin McHale echter niet. Daarom blijven de Rockets met een dubbel gevoel zitten. Maar de zomer is nog lang en ze hebben genoeg ‘trade assets’ in handen om een grote vis te vangen.

Wie de hoogtepunten van de draft nog eens wil bekijken, check volgende clip:

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen