NBA Draft: Thomas Robinson

Door

Talent is vandaag de dag niet de absolute succesfactor meer in de NBA. Hoe vaak hebben we toptalenten ten onder zien gaan. Het proeven van de faam is soms moeilijk te verteren voor jongetjes (want dat zijn ze ja!) van 18 jaar. Te snel willen ze de overstap maken naar het grote podium. You should crawl before you ball.

Thomas Robinson kunnen we schrappen van dat lijstje. Hij heeft het aspect van het zaaien en dan pas oogsten verstaan en speelde drie jaar college basketbal. Zijn college carrière liep allesbehalve van een leien dakje. Zijn freshman jaar was een jaar van aanpassing, Robinson was toen nog niet de dominante speler die we nu kennen. Pas als junior kwamen de volwassenheid en fysieke kracht tot uiting en ontplofte hij op het basketbalveld.

Een lichaam dat meer dan klaar is voor de NBA, uitstekende instelling en een sterke rebounder. Hij wordt door de meeste kenners gezien als de speler die de minste aanpassingsproblemen zal ondervinden. Fysiek heeft Robinson maar weinig gebreken, zijn offensieve spel is eerder zijn zwakte. Vooral zijn wisselvallige jumpshot, hij maakte amper twintig procent van zijn catch-en-shoot shots, is een groot aandacht punt voor de Big 12 conference player of the year.

Eerder stond Robinson bekend als een brok spieren die enkel “above the rim” speelde, maar naarmate het seizoen vorderde liet Robinson steeds meer afwisseling zien in zijn offensief spel. Hij kan afwerken met de rug naar de ring, op de fast break is hij uitermate gevaarlijk en moeilijk af te stoppen, maar het belangrijkste van allemaal, het is een veilige optie om de bal te geven. Robinson weet wat hij moet doen.

Gerangschikt als tweede of derde keuze, is Robinson de speler die het snelst zijn weg zal vinden in de NBA. Anders dan Davis zal hij niet aan zijn kracht moeten werken. En realist als Robinson is, zal hij zijn voetjes braaf op de grond houden. De speler zal hoogstwaarschijnlijk richting Charlotte Bobcats of Washington Wizards vertrekken. Ploegen waar sterk aan gesleuteld wordt en die vooral op lange termijn sterk kunnen worden.

Hij is een double-double machine in spé, een uitstekende rebounder en een solide scorer. En dan zijn we terug bij mijn beginstelling beland, talent is niet het enig dat teams als Charlotte of Washington nodig hebben.

Artikel geschreven door Alexander Waumans.

Ook leuk om te lezen