NBA Draft Profile: Karl-Anthony Towns

Door

State Farm Champions Classic

Hij is misschien wel de aankomende #1 pick, en een toekomstige superster: Karl-Anthony Towns. De center die in het sterrenensemble van Kentucky als freshman zijn spel wist te drukken op het spel van de Wildcats, wordt inmiddels in vele mock drafts al als potentiële number one pick genoemd.

Bekijk hier onze NBA Mock Draft 5.0

Maar wat maakt Karl-Anthony Towns dan precies zo goed? Kort gezegd is het zijn atletisch vermogen. Tijdens de NBA Combine blonk Towns uit wanneer hij een op een moest spelen. Een aanwezige scout liet weten dat hij ondanks zijn lengte zo soepel beweegt als een point guard. Iets wat ongekend is voor iemand van zijn postuur, en toen bleek laatst ook nog eens dat Towns aan het werken is aan zijn driepunters.

Heel simpel gezegd, Towns heeft het formaat van een Dwight Howard, maar speelt alsof hij James Harden is. Een ongekend gevaarlijke combinatie die van hem een hele aantrekkelijke speler maakt. Daarnaast heeft Kentucky in de afgelopen jaren centers afgeleverd als DeMarcus Cousins, Nerlens Noel en Anthony Davis. En zoals het er nu naar uit ziet kan Towns de volgende Kentucky big man worden die een succes gaat worden in de NBA.

De kans lijkt hierdoor uiterst klein dat Towns niet naar de Timberwolves of de Lakers gaat. Momenteel lijkt zijn enige concurrent Jahlil Okafor te zijn, maar wanneer er puur naar atletisch vermogen wordt gekeken – en daar houdt men altijd van in de NBA – dan is Towns simpelweg net wat beter dan zijn concurrent van Duke. Daarnaast is de Kentucky-alumnus ook veelzijdiger. Hij heeft range, kan heel soepel bewegen maar is desondanks ook een shot blocker die daarnaast meer dan genoeg rebounds pakt.

Toch is er ook nog wel reden voor kritiek, Towns lijkt op sommige momenten namelijk nog net wat minder klaar voor de NBA dan Okafor dat is. Soms leek Towns bij Kentucky niet echt in staat om alles eruit te halen, en daarnaast moet er aangemerkt worden dat hij bij de Wildcats nooit de absolute ster was, maar de spotlight moest delen met andere spelers. En dat terwijl bij Okafor altijd alle aandacht was gericht op hem. De vraag is hoe Towns er mee om zal gaan wanneer er een NBA-center tegenover hem staat die een stuk beter zal verdedigen dan menig college verdediger.

Het plafond ligt echter ontzettend hoog voor Towns. Zodra hij helemaal volgroeid is en volledig gebruik weet te maken van zijn atletisch vermogen, dan kan hij een evolutie a la Anthony Davis ondergaan. Voor een ploeg als Minnesota is dit een mooi vooruitzicht, maar de vraag is alleen in hoeverre Towns dit plafond zal bereiken. De laatste beelden van de combine zien er ieder geval veelbelovend uit, en deze versterken alleen maar de gedachte dat de 19-jarige center uit Piscataway, New Jersey, de #1 pick gaat worden in de 2015 NBA Draft.

Bekijk hier al onze Draft Profiles:

Frank Kaminsky

D’Angelo Russell

Justise Winslow

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen