NBA Draft Profile: Justise Winslow

Door

Pittsburgh v Duke

Afgelopen seizoen wonnen de Duke Blue Devils het NCAA Championship. In dit team was freshman Jahlil Okafor de absolute ster (en de verwachting is dat hij dan ook als eerste of tweede wordt gekozen in de aankomende NBA Draft) terwijl ook point guard Tyus Jones uiterst koelbloedig het karwei wist af te maken tegen de ervaren Wisconsin Badgers. In dit alles was er nog een derde freshman die letterlijk als lijm binnen het team fungeerde, en dat was Justise Winslow.

Bekijk hier onze NBA Mock Draft 5.0

Bij Duke fungeerde Winslow richting het einde van het seizoen met succes als power forward, maar gezien zijn lengte (6-6) zal zijn toekomst in de NBA liggen op de small forward positie. Toch heeft zijn tijd als power forward wel zijn vruchten afgeworpen. Winslow liet immers zien dat hij gretig is in het pakken van rebounds, en ook sterk genoeg is om het in de post op te nemen tegen grotere spelers. Daarnaast beschikt hij wel over de snelheid en wendbaarheid die een wing player nodig heeft in de NBA.

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat Winslow omhoog is geschoten op de draft boards, en dat nu de New York Knicks met de vierde keuze als serieuze gegadigde worden gezien om de ‘derde man’ bij de Duke te kiezen om naast Carmelo Anthony te gaan spelen.

Wat Winslow voor een toekomstige werkgever zo waardevol kan maken is het feit dat hij fysiek verder lijkt dan leeftijdsgenoten, en bij Duke vaak de rol als lockdown defender omarmde. Hierdoor kan hij eigenlijk direct, en vooral wanneer hij fysiek doorgroeit, vanaf dag 1 een basisspeler worden die verdedigend direct zijn steentje bijdraagt.

Hoe goed Winslow echter gaat worden, ligt grotendeels aan de groei in zijn aanvallende spel. Winslow leek in het college basketball te vaak afhankelijk te zijn van zijn fysieke kracht. Hij is niet super effectief wanneer hij off the dribble schiet (slechts 26% op tweepunters) en ook zijn vrije worp percentage (64%) baart enige zorgen. Toch zijn dit zaken waar aan gewerkt kan worden en weet Winslow zijn aanvallende spel te verbeteren dan kan hij een hele complete franchise speler worden.

In het beste geval kan Winslow dus een soort Kawhi Leonard worden, maar in een minder geval wordt hij een Wilson Chandler. Het plafond ligt hoog, maar zoals aangegeven, is dit in grote mate afhankelijk van de evolutie van zijn aanvallende spel. Wanneer dit geen vooruitgang zal vertonen, dan is Winslow enkel een speler die zich stuk kan bijten in een tegenstander, en die effectief driepunters kan raken.

Ook op deze manier kan hij heel waardevol zijn, maar mochten de Knicks hem daadwerkelijk als vierde willen kiezen, dan hopen zij liever de nieuwe Kawhi Leonard dan de nieuwe Wilson Chandler binnen te halen. Maar met de aanwezigheid van een ster in Carmelo Anthony, en een mogelijke free agent acquisitie, kan Winslow net als bij Duke in de luwte een speler worden die het vieze werk opknapt en zodoende zijn ploeg omhoog kan stuwen. Voor Winslow zelf zijn Jimmy Butler en Kawhi Leonard een voorbeeld, en voor elk team in de NBA Draft moet dit als muziek in de oren klinken.

Bekijk hier al onze Draft Profiles:

Frank Kaminsky

D’Angelo Russell

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen