NBA Draft: De opvallendste resultaten van de atletische testen

Door

draft combine

Komende dinsdag vindt de NBA Draft Lottery plaats. Dan weten we in welke volgorde teams mogen kiezen tijdens de Draft op 25 juni in Brooklyn. Hoe een speler fysiek gebouwd is en wat hij daarmee kan, speelt voor zijn draftkansen een grote rol. Daarom zetten we hier de meest opvallende resultaten van de atletische testen van de Draft Combine op een rij.

Lichaamsbouw
Tijdens de Combine werd elke deelnemende speler (niet iedereen doet mee) van kop tot teen gemeten: lengte zonder en met schoenen, gewicht, lichaamsvet, reikwijdte, wingspan en de omvang van de handen.

De natuurlijk langste speler blijkt Myles Turner, met een lengte van 6’9.75″. Daarna komen Bobby Portis en Mouhammadou Jaiteh. Christian Wood (potentiële sleeper) en Trey Lyles maken de top vijf rond. Mét schoenen komt Frank Kaminsky aan de top met een lengte van 7’0.75″, vlak voor Willie Cauley-Stein. Ook Robert Upshaw komt boven de 7’0″ uit. De kleinste speler is Ryan Boatright, met een lengte van 5’11” met schoenen.

Onder de grote namen maakt Sam Dekker een goede beurt. Hij klokt af op een lengte van 6’9″. Montrezl Harrell deed het minder met amper 6’7.5″, niet groot voor een power forward. Point guards D’Angelo Russell, Delon Wright en George de Paula zijn dan weer groot voor hun positie met telkens een meting van minstens 6’5″.

Upshaw bleek qua lichaamsbouw misschien wel dé topper van de Combine. De mentaal fragiele center (weggestuurd bij Fresno State en Washington) liet de grootste wingspan noteren. Hij deed net iets beter dan Rakeem Christmas en Harrell. Opvallend hier waren Kelly Oubre en Rondae Hollis-Jefferson, twee wingspelers met een wingspang boven 7’2″. Upshaw was verder ook de beste in reikwijdte (9’5″) en omvang van de handen. In die laatste categorie viel point guard de Paula op. De 18-jarige Braziliaan kwam zowel qua handlengte als handomvang op plaats vier!

Dakari Johnson is de zwaarste speler van het pak, met een gewicht van 264,6lbs. Hij wordt op de voet gevolgd door Alan Williams met 261,4lbs en Upshaw met 258,2lbs. Harrell en Jaiteh maken de top vijf rond. Keifer Sykes weegt het lichtst met 167,2lbs. Johnson leidt ook de Combine met een vetpercentage van 14,9%. Wood is nummer twee met 14,7%. De speler met het laagste vetpercentage is Michael Qualls met 4%.

De meest opvallende meting was die van Stanley Johnson. De winger (lengte 6’6.5″) komt uit op 241,8lbs. Daarmee is hij even sterk als…LeBron James en 20lbs sterker dan Kawhi Leonard. De volgende wing in het rijtje is ‘sleeper’ Justin Anderson met 230,6lbs. Daarna volgt Justise Winslow met 221,8lbs. Anderson en Winslow doen het ook erg goed qua vetpercentage met respectievelijk amper 5% en 5,3%. Johnson zit hier aan 7,5%.

Atletisch vermogen
Naast de metingen voor lichaamsbouw wordt er bij de Combine ook gekeken naar het atletisch vermogen van de spelers. Dat werd gedaan via het meten van de laterale snelheid, het vermogen tot het veranderen van richting, sprintsnelheid en sprongkracht (staand en met aanloop).

De speler met de hoogste sprongkracht is Pat Connaughton. De guard springt liefst 44 inches hoog. Justin Anderson, Keifer Sykes en Marcus Thornton komen uit op 43 inches. Dakari Johnson raakt het minst hoog met 25 inches, ‘goed’ voor één van de 20 zwakste sprongen ooit. Sam Dekker doet het niet bepaald goed met 34,5 inches. Ook college topscorer Tyler Harvey stelt teleur met amper 28,5 inches. Qua staande sprongkracht is Anderson de beste met 38 inches, goed voor één van de vijf beste metingen aller tijden. Connaughton komt hier op 37,5 inches.

Dekker doet het dan weer wel goed wat betreft laterale snelheid. Hij legde zijn test af in slechts 10,71 seconden. De snelste loper blijkt Devin Booker. Die legde het parcours af in 10,22 seconden, goed voor één van de snelste tijden in de afgelopen tien jaar. Ook Hollis-Jefferson was met 10,51 seconden zeer snel. Point guard Tyus Jones bleef met amper 11,89 seconden ver onder de verwachtingen.

Booker blijkt ook sterk in het wisselen van richting, waar hij top was tijdens de zogenaamde ‘Shuttle Run’. Die legde hij af in amper 2,75 seconden. Ook Justin Anderson, Sam Dekker, R.J. Hunter en Dakari Johnson deden het hier goed voor hun kunnen. Quinn Cook en Delon Wright bleven onder de verwachtingen met tijden rond de 3,5 seconden. Qua sprintsnelheid was Marcus Thornton de beste met 3,02 seconden. Ook Rondae Hollis-Jefferson bewees zijn atletisch vermogen.

Foto: Youtube

Ook leuk om te lezen