NBA Analyse: Vooruitblik Free Agency 2016 (1)

Door

San Antonio Spurs v Memphis Grizzlies - Game Three

Maximum contract
Een veelgehoorde term in de zomer is Max contract, ofwel een maximum contract. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het voetbalsysteem in Europa, waar een speler zoveel kan verdienen als de gek er voor geeft, kent de NBA een maximum salaris dat spelers kunnen ontvangen. De hoogte van een maximum contract wordt bepaald door hoe lang een speler in de league speelt. Spelers met zes jaar of minder ervaring in de league kunnen maximaal 25% van de salary cap ontvangen. Spelers die tussen de zeven en negen jaar ervaring hebben, kennen een maximum van 30% van de salary cap. Spelers met tien jaar of meer jaar ervaring kunnen maximaal 35% van de cap ontvangen.

Uitgaande van een geprognosticeerde salary cap van 89 miljoen dollar, betekent dat spelers met zes jaar (zoals Bradley Beal) of minder ervaring maximaal een contract van 22.250.000 dollar kunnen ondertekenen, spelers met zeven tot en met negen jaar ervaring (zoals Mike Conley) maximaal 26.700.000 dollar kunnen eisen en spelers met tien jaar of meer ervaring (zoals Dwyane Wade) contractvoorstellen van maximaal 31.150.000 dollar tegemoet kunnen zien.

Luxury tax
Kunnen teams die creatief zijn zonder sancties maar geld blijven spenderen aan spelers? Ja en nee. Een team als de Cavaliers spendeert dit seizoen bijna veertig miljoen dollar boven de salary cap, zonder dat het daar een sportieve straf tegenover staat. Toch zal de club het wel voelen dat het zo’n big spender is. De NBA bepaalt jaarlijks namelijk een grens (naar verwachting 108 miljoen dollar volgend seizoen) waarna teams bij elke dollar die ze boven die streep uitgeven, beboet worden, beter bekend als de luxury tax. De hoogte van het te betalen bedrag enerzijds bepaald door hoeveel een franchise te veel heeft betaald, terwijl er anderzijds gekeken wordt naar het verleden, waarbij teams die vaker over de financiële schreef gingen zwaarder worden gestraft (de zogenaamde repeater tax).

2 Reacties
  1. Martijn Scheeve 4 jaar ago

    Interessant artikel! Heb zelfs nog een kleine aanvulling op de luxury tax: dit is geen kattenpis. Cavaliers zitten ruim boven de cap. Per dollar die ze boven de cap zitten betalen ze meer dan 3 dollar belasting. (om en nabij) De owner moest dit seizoen dus rond de 65 miljoen dollar ophoesten aan luxury tax. Volgend jaar gaat de cap omhoog, maar Mozgov en Lebron zullen verbeterde contracten gaan tekenen. Dus de verwachting is dat Gilbert (de 286e rijkste man van de wereld) wederom diep in de buidel moet tasten. Luxury Tax is dus absoluut een uitgave die de franchises willen vermijden.

  2. Johan Brinkel 4 jaar ago

    Mooie aanvulling Martijn. Het is ook exact de reden waarom Miami dit seizoen onder anderen Chris Andersen en Mario Chalmers van de hand deed (huzarenstukje van Riley overigens).

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen