NBA Analyse: Van lelijk eendje naar sleutelspeler bij Washington

Door

porter

De Washington Wizards waren één van drie teams die hun tegenstander een 4-0 ‘sweep’ aansmeerden in de eerste ronde van de NBA play-offs. In de volgende ronde wacht Atlanta of Brooklyn. Om richting Conference Finals te gaan, krijgen ze mogelijk hulp van een speler die zich dit seizoen vooral ontpopte als een lelijk eendje.

Shaquille O’Neal en nagenoeg iedereen die de NBA volgt, smulden van de hilarische stoten van Otto Porter. De forward van de Wizards werd een internetlegende door in een wedstrijd tegen Chicago tegenstander Tony Snell vol-le-dig uit het oog te verliezen. Snell miste zijn open schot, maar Porter had zijn ‘Shaqtin’ A Fool case al lang gemaakt:

Moeilijk begin
Porter werd in 2013 als derde gedraft door de Wizards, na twee seizoenen bij de Georgetown Hoyas. De forward kwam uit college als een veelzijdige speler, die efficiënt kan scoren en defensief zijn mannetje kan staan. Geen topatleet, maar wel een speler met inzicht in spacing, picks en beweging zonder de bal. Porter maakte echter pas begin december 2013 zijn debuut in de NBA na een heupblessure. Hij speelde als rookie ook slechts 37 wedstrijden.

Het voorbije reguliere seizoen geloofden de Wizards echter meer in Porter. In oktober lichtte de club meteen de optie in zijn contract, waardoor Porter ook volgend seizoen zeker is van een plek bij Washington. Dat gaf de 21-jarige forward een deel van zijn zelfvertrouwen terug. Hij speelde 74 wedstrijden, waaronder dertien basisplekken, en verdubbelde zijn gemiddeld aantal minuten naar 19,4 per wedstrijd. Daarin onderscheidde hij zich vooral als hustle speler en defender.

Payback!
Naar het einde van het seizoen toe vond Porter zijn beste vorm. Hij kreeg steeds meer vertrouwen van coach Randy Wittman en tekende op een bepaald moment drie keer op rij voor dubbele punten. Niemand had echter verwacht dat Porter zo’n belangrijke rol zou gaan spelen in de play-offs. In de serie tegen de Toronto Rapors begon hij met vijf punten, vijf rebounds en twee steals tijdens Game 1.

Niet spectaculair, maar het beste moest toen nog komen. In Game 2 zette hij een enorm sterke prestatie neer. Porter raakte zes op acht schoten, waarvan twee driepunters, op weg naar vijftien punten. Hij pakte ook negen rebounds, waarvan vier offensieve. Minpunt was zijn amper één op vier gemaakte vrije worpen.

Ook tijdens Game 3 liet Porter zich van zijn beste kant zien. Hij raakte opnieuw twee driepunters en vier op zes schoten in totaal. Goed voor elf punten deze keer. Daarnaast was hij opnieuw goed voor acht rebounds, waaronder twee offensieve, en ook twee assists, twee steals en een block. Bovendien speelde hij uitstekende defense tegen onder andere DeMar DeRozan (11/29 shooting).

De Wizards sloten de serie af door Game 4 met 125-94 makkelijk te winnen. Porter tekende voor zeven punten en zeven rebounds in 26 minuten. Geen topprestatie, maar als de zege zo overweldigend is… Wat maakt het uit. Porter deed tegenstanders 11% slechter schieten dan normaal, zelfs 16% op tweepunters. Hij zorgde voor maar twee balverliezen, speelde 32 minuten per wedstrijd, scoorde gemiddeld bijna tien punten, zeven rebounds en raakte de helft van zijn driepunters.

Als de fans in Washington voor het eerst je naam scanderen, is het duidelijk: Otto Porter has arrived in de NBA. Na een moeilijk begin vanwege een blessure en weinig minuten, en daarna voor altijd te moeten leven met dat ene moment tegen de Bulls, doen de play-offs weer wonderen. Wat kan de NBA soms zo mooi zijn… Ga zo door Otto!

Foto: Twitter NBA

Ook leuk om te lezen