NBA Analyse: Stephen Curry vs. LeBron James

Door

Cleveland Cavaliers v Orlando Magic
De Finals komen in zicht en de gehele basketballwereld maakt zich op voor een geweldige tweestrijd tussen de Cleveland Cavaliers en de Golden State Warriors. Het is de kampioen van het Oosten tegen die van het Westen. Het is het duel van de twee Aussie’s, Matthew Dellavedova en Andrew Bogut. En het is ook het duel van twee rookie coaches, David Blatt en Steve Kerr.

Uiteindelijk zal er maar worden gekeken naar één (onderling) duel, namelijk het duel tussen Stephen Curry en LeBron James, ondanks dat de twee totaal verschillende spelers zijn. Er zijn eigenlijk maar twee dingen die overeenkomen. Ze zijn in hetzelfde ziekenhuis geboren en ze zijn allebei van onschatbare waarde voor hun team. In dit artikel worden ze naast elkaar gelegd en gekeken hoe belangrijk ze eigenlijk zijn.

Stephen Curry
Wardell Stephen Curry is de man die werd uitgeroepen tot Most Valuable Player van het reguliere seizoen. Inmiddels staat hij bekend als een zeer aantrekkelijke point guard met een uitstekende balbehandeling. Menig speler heeft al zijn enkels kapot gelopen op de ogenschijnlijke ielige man. Daarnaast heeft hij een schot ontwikkeld, waar Kyle Korver in de play-offs nog iets van kan leren.

Splash Brothers
Voor zijn blessure in 2012 was Curry geen slechte schutter, maar hij werd in de eerste jaren van zijn carrière nooit genoemd als beste van de league. Sinds het jaar 2012/2013 komt de ware aard van Curry naar boven. De komst van Klay Thompson lijkt hierin een belangrijke schakel. Het schotpercentage is nagenoeg hetzelfde, maar hij neemt gemiddeld wel zeven schoten meer dan dat hij voor zijn komst had.

Klay Thompson komt ongeveer aan hetzelfde aantal schoten per wedstrijd. Waar eerst de verdediging het schot van Curry eruit haalde, moeten ze nu kiezen tussen Thompson of Curry. Net genoeg tijd voor de MVP om zijn snelle schot te lossen.

Teamspel
Het spel van de Warriors is ook gemaakt voor de twee schutters van Golden State. Als Curry zelf al geen ruimte creëert voor een schot, dan zorgen de medespelers met de passing en screens wel voor enige ruimte voor de huidige MVP.

Steve Kerr lijkt het beste uit het spel van Curry te halen door gebruik te maken van de fysiek sterke spelers en het tactische teamspel van de Warriors. Hoewel we allemaal Stephen Curry roemen als de man bij Golden State Warriors, is vooral het teamproces wat hem zo goed maakt.

LeBron James
Hoe anders is het in het Oosten. James kwam eindelijk naar huis met maar één doel: de Cleveland Cavaliers zo snel mogelijk een titel bezorgen. Dat ging zeker niet zonder een dosis tegenslag. Al snel kwam de druk op de ketel toen het minder ging met de Cavs en werden alle vingers gewezen naar King James.

Flink wat blessures en een brok frustratie waar we u tegen kunnen zeggen, waren bijna het einde voor de titelkansen in Cleveland, maar na een aantal trades kwam er een strijdlustige LeBron James, die het wel tot de Finals wist te schoppen.

Big Three
Met Kyrie Irving, Kevin Love en James zou er een nieuw top trio opstaan waar de inwoners en supporters van Cleveland dit jaar hun hoop op konden vestigen. Niks daarvan blijkt waar te zijn. Irving werd al snel neergezet als egoïstisch, zelfs nu hij met James en Love twee toppers in huis had. Misschien waren de verwachtingen van Love te hoog, maar hij draait één van zijn slechtste seizoenen van zijn carrière.

Wie blijft er dan over? Inderdaad, LeBron James. De eenzame strijder scoorde minder punten dan dat hij deed in Miami met een sterrenensemble, maar in alle opzichten neemt hij de leiding in Cleveland. Hij schiet meer dan ooit en ook het aantal assists per wedstrijd is hoger dan dat ooit is geweest in Miami. Zelfs coach Blatt hoeft niet meer op de praatstoel te gaan zitten om plays te bespreken. Daar is ‘coach James’ voor.

Play-off James
Ook in de play-offs is het King James die de hoop op een kampioenschap in Cleveland hooghoudt (wel met enige hulp van J.R. Smith en Dellavedova). Het is niet zijn beste play-offserie van zijn al lange carrière, maar zeker wel de meest indrukwekkende. Nog nooit heeft James zich zo uit de naad gewerkt om de finale te bereiken.

Zelfs als in Game 3 tegen de Atlanta Hawks de eerste tien ballen gemist worden, eindigt James nog met 37 punten. LeBron James, met deze werkhouding, lijkt niet te stoppen. Zelfs als iedereen denkt dat hij er doorheen zakt, raapt hij zichzelf hoogstpersoonlijk weer op.

Conclusie
Vanaf donderdag zal het de strijd worden tussen James en Curry. Er valt veel over te zeggen, te schrijven, te schreeuwen en te roepen. Uiteindelijk zullen eenzame ‘warrior’ James en teamspeler Curry alles uit de kast halen om de titel binnen te hengelen. Het wordt de strijd tussen twee grootheden, de strijd tussen de ‘loner’ en het team!

Foto’s: Getty Images

2 Reacties
  1. Daniel 5 jaar ago

    Leuk stukje!

  2. Martijn Scheeve 5 jaar ago

    Niet helemaal terecht dat je Lebron James neerzet als eenzame warrior. Curry noem je daarentegen een teamspeler, wat op zich terecht is hoor. Lebron geeft echter twee assists meer per wedstrijd dan Curry. (8.3 t/o 6.4) Lebron staat imo juist synoniem aan teamspeler. Hij maakt afdankertjes als Mozgov, Smith en Shumpert tot hele bruikbare spelers.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen