NBA 30 in 30: Portland Trail Blazers

Door

Portland Trail Blazers v San Antonio Spurs - Game Two

De NBA-redactie van SportAmerika richt zijn blik op het aanstormende seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NBA Preview: 30 in 30, in volgorde van hun prestatie van vorig seizoen. Vandaag: de Portland Trail Blazers.

Vorig seizoen
2013-2014 was het seizoen van de doorbraak van de Trail Blazers. Met 54-28 scoorden zij in de Western Conference als de Miami Heat en noteerden daarmee een vijfde plaats. Een knappe prestatie voor de nog jonge ploeg uit the City of Roses. In de play-offs waren zij direct te sterk voor de Houston Rockets en vlogen er vervolgens uit tegen de San Antonio Spurs, die later kampioen zouden worden. Geen schande!

Daarnaast was 2013-2014 het jaar van LaMarcus Aldridge. De 29-jarige power forward noteerde een career high 23,2 punten en 11,1 rebounds per wedstrijd. Samen met Damian Lillard, pas voor het tweede jaar in de NBA, droeg hij het team naar de play-offs. Een knappe prestatie.

Consistentie
IN: Steve Blake, Chris Kaman
Uit: Mo Williams, Earl Watson

Weinig veranderingen bij de Trail Blazers, en dat is misschien maar goed ook. Er stond vorig jaar een zeer sterke basis en met Steve Blake komt er wellicht meer ruimte voor tweedejaars C.J. McCollum. De jonge point guard miste vorig jaar een groot deel van het seizoen, maar heeft het talent om op termijn een prima back-up te worden voor Lillard. Blake kan hier een rol in spelen. De veteraan kan genoegen nemen met een ondersteunende rol en tegelijkertijd een mentor zijn voor zowel Lillard en McCollum.

Chris Kaman had vorig jaar een aardig seizoen bij de Lakers en kan versterking bieden onder de basket. De center verzamelde ruim tien punten en bijna zes rebounds in achttien minuten per wedstrijd. Niet slecht voor een reservespeler. Hij is echter geen bedreiging voor Robin Lopez, die sinds vorig jaar de vaste starter is. Lopez noteerde prima statistieken (11 punten, 8,5 rebounds, 1,7 blocks), waarbij vooral de aanvallende rebounds opvallen. Hij pakte er vorig jaar vier per wedstrijd, en was daarmee de op twee na beste aanvallende rebounder in de NBA.

Dynamisch duo
Vorig seizoen waren de Trail Blazers een van de beste aanvallende teams in de NBA. Met 108,3 punten per 100 possesions noteerden ze de vijfde plaats in de league. Deze last hing vooral op de schouders van LaMarcus Aldridge en Damian Lillard. De ondertussen ervaren Aldridge wist met een uitzonderlijk goed schot van de verre mid range zijn tegenstanders te verschalken.

Ook Damian Lillard was belangrijk, maar de jonge point-guard mag passend nog wel wat verbeteren. Ruimt twintig punten noteren is goed, maar de 5,6 assists van vorig jaar vallen tegen. Zeker met een team dat zo gelijk blijft als Portland is het zaak meer te gaan passen. Tegenstanders weten hoe Portland speelt en daar zal dit jaar weinig verandering in komen. Lillard komt daardoor wellicht minder vaak weg met solo-moves en zal móeten gaan passen.

Player Tracking Data laat zien dat Lillard slechts 13,5 punten per wedstrijd creëerde door zijn passing. Hiermee moet hij 24 (!) spelers voor zich dulden. Een slechte taak voor een point guard. Willen de Trail Blazers hun huidige niveau gaan vasthouden, dan zal Lillard zich moeten ontwikkelen tot een niveau van (of net onder) Westbrook, Lowry of Curry. Zij creëren ieder hun eigen punten, maar voorzien ook anderen van assists. Beide zorgen voor tussen de zestien en negentien extra punten, puur door hun passing. Overigens mag Lillard deze highlights gewoon in het assortiment houden:

Prognose 2014-2015
In de historie van de NBA zijn er 27 teams geweest die zich tussen tussen twee seizoenen in met twintig wins hebben verbeterd zoals de Trail Blazers vorig jaar deden. Van die 27 speelden er twintig het jaar erop slechter, en noteerde weer minder winsten. Zoiets kan de Trail Blazers ook overkomen. Vorig seizoen was uitzonderlijk goed en blessures kwamen amper voor. LaMarcus Aldridge speelde het beste spel uit zijn carrière, misschien raakte hij wel zijn top aan. Wees daarom niet verbaasd dat Portland iets minder zal zijn dan afgelopen jaar. 54-28 was een fantastisch record, maar meer richting de vijftig zou redelijk zijn.

Desalniettemin is Portland een team dat in aanmerking zou kunnen komen voor het thuisvoordeel in de play-offs. Al is hun aanval maar een schim van wat het vorig jaar was, dit team kan punten scoren. Overigens moet daarmee niet de illusie worden gewekt dat zij een concurrent kunnen zijn van hun divisiegenoot uit Oklahoma City. De Thunder zijn echt nog een klasse beter: Lillard is (nog) geen Westbrook en geen van de spelers uit Rip City komt ook maar in de buurt van Kevin Durant.

Vorige previews30. Milwaukee Bucks / 29. Utah Jazz / 28. Philadelphia 76ers / 27. LA Lakers / 26. Orlando Magic / 25. Sacramento Kings / 24. Boston Celtics / 23.New Orleans Pelicans / 22. Detroit Pistons / 21. Denver Nuggets. / 20. Cleveland Cavaliers / 19. Minnesota Timberwolves / 18. New York Knicks / 17. Phoenix Suns / 16.Atlanta Hawks / 15. Dallas Mavericks / 14. Charlotte Hornets / 13. Memphis Grizzlies / 12. Brooklyn Nets / 11. Golden State Warriors

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Damian Lillard, All-Star en pure gamer. Love him.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen