NBA 30 in 30: Dallas Mavericks

Door

Miami Heat v Dallas Mavericks - Game Four

De NBA-redactie van SportAmerika richt zijn blik op het aanstormende seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NBA Preview: 30 in 30, in volgorde van hun prestatie van vorig seizoen. Vandaag: de Dallas Mavericks.

Vorig seizoen
De Western Conference bleek vorig jaar ongelooflijk sterk. Als je bedenkt dat de Mavericks een 49-33 record hadden en daarmee nipt als achtste eindigde, wordt dat nog eens extra duidelijk. De ploeg ontmoette in de play-offs direct de San Antonio Spurs. De ploeg van coach Rick Carsisle wist het de latere kampioen zeer lastig maken en er moest zelfs een Game 7 aan te pas komen (hoe veel van jullie waren dat alweer vergeten?).

Hoewel de ploeg vroegtijdig uitgeschakeld werd, liet het met vlagen zien nog steeds een team te zijn om rekening mee te houden. Dirk Nowitzki lijkt te rijpen als een goede wijn en heeft nog steeds een dodelijk step-back jumpshot. Daarnaast bleek Monta Ellis een uitstekende fit te zijn op de shooting guard positie.


Gewenste versterkingen
IN: Tyson Chandler en Raymond Felton (via trade Knicks), Chandler Parsons en Greg Smith (Rockets), Richard Jefferson (Jazz), Al-Farouq Aminu (Pelicans), Jameer Nelson (Magic), Ivan Johnson (FA)

OUT: Vince Carter (Grizzlies), Shawn Marion (Cavaliers), Samuel Dalembert, Jose Calderon, Wayne Ellington, Shane Larkin (allen via trade Knicks)

Dirk Nowitzki speelt al zijn hele NBA-leven voor de Dallas Mavericks en daar gaat geen verandering meer inkomen. Der Dirk heeft het naar zijn zin in Texas en wil zijn loopbaan nergens anders afsluiten. De Duitser heeft daarnaast de droom nogmaals de titel te winnen en daarom gaf hij zijn team een soort “3-halen, 1-betalen contract”, opdat Cuban de nodige versterkingen kon halen. Door een driejarig contract ter waarde van 25 miljoen dollar te ondertekenen kon de ploeg Chandler Parsons binnen hengelen en het contract van Tyson Chandler overnemen van de Knicks.

Chandler is een goede match naast Nowitzki, omdat die het verdedigende werk zal opknappen. Daarnaast heeft de ploeg veteranen Nelson en Jefferson erbij en is Aminu een onderschatte toevoeging. De starting five ziet er nu als volgt uit: Nelson – Ellis – Parsons – Nowitzki – Chandler.

Is Parsons een franchise player?
Maar liefst 45 miljoen dollar had Mark Cuban over voor Chandler Parsons, een pas 25-jarige small forward die vorig seizoen een sleutelrol speelde bij de Houston Rockets. Veel media roepen dat dit bedrag te hoog is, maar er is geen reden om te geloven dat hij dit niet waard is. Als derde optie achter Dwight Howard en James Harden scoorde hij in zijn derde seizoen 16,6 punten per duel. Hij is samen met LeBron James, Kevin Love en Kevin Durant de enige speler in de NBA die vorig seizoen minstens zestien punten, vier assists, vijf rebounds en een schotpercentage beter dan 45 procent wist te noteren.

De 38e pick uit de NBA Draft van 2011 zal dit seizoen echter voor het eerst als sterspeler worden beschouwd door de media en daarom meer druk voelen om te presteren. In de realiteit zal hij echter vooral een belangrijke schakel zijn in een team waar Nowitzki en Ellis de meeste schoten zullen nemen. De voormalige Florida Gator is een uitstekende fit voor dit team.

Raymond Felton is dik, Nowitzki hilarisch

Grapjes over dikke mensen zullen niet bij iedereen in de smaak vallen, maar in deze preview kunnen we, letterlijk en figuurlijk, niet om Felton heen tenzij… Dirk Nowitzki in de selectie ziet.

Dirk als commentator:

Dirk als voetballer (zo Duits!):

Dirk de zanger:

Prognose 2014-15
Er zijn argumenten aan te voeren dat de Dallas Mavericks deze zomer de beste zaken hebben gedaan na de Cleveland Cavaliers. De ploeg bezit een handvol ervaren veteranen die hongerig zijn naar een kampioenschap en een aantal jonge spelers die het menig opponent moeilijk kunnen maken. Er zijn terechte zorgen over de fysieke gesteldheid van Chandler, maar mits fit is hij een enorme opwaardering op de center positie. Het backcourt is verdedigend niet denderend, met name als Felton en Ellis naast elkaar spelen. De Mavs spelen met afstand in de zwaarste divisie, maar er mag verwacht worden dat ze bovenin mee gaan draaien.

Hoewel de ploeg niet de favoriet is in de Western Conference, zou het geen verassing zijn als de ploeg bovenin gaat meedraaien. Op papier is de ploeg gelijkwaardig aan het niveau de Houston Rockets en Portland Trail Blazers. Toen Chandler in 2010 overkwam had niet iedereen verwacht dat de ploeg de titel zou winnen en dat is dit seizoen ook zeker niet het geval. Maar is het onmogelijk? Nee.

Vorige previews30. Milwaukee Bucks / 29. Utah Jazz / 28. Philadelphia 76ers / 27. LA Lakers / 26. Orlando Magic / 25. Sacramento Kings / 24. Boston Celtics / 23.New Orleans Pelicans / 22. Detroit Pistons / 21. Denver Nuggets. / 20. Cleveland Cavaliers / 19. Minnesota Timberwolves / 18. New York Knicks / 17. Phoenix Suns / 16. Atlanta Hawks.

Foto’s: Getty Images, Instagram

4 Reacties
 1. Daan van Kooten 5 jaar ago
 2. Jelle Achten 5 jaar ago

  De Mavs hebben inderdaad heel veel potentieel maar dan is de vraag gaat het potentieel uitkomen? ik hoop in ieder geval van wel

 3. Ze hebben alvast één der beste coaches in de NBA, misschien wel de beste.

  • Bahadir 5 jaar ago

   1. Pop
   2. Doc
   3. Thibs
   4. Carlisle

   Dat is voor mij de volgorde van beste coaches in de NBA, op dit moment.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen