NBA 30 in 30: Cleveland Cavaliers

Door

Maccabi Tel Aviv v Cleveland Cavaliers

De NBA-redactie van SportAmerika richt zijn blik op het aanstormende seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NBA Preview: 30 in 30, in volgorde van hun prestatie van vorig seizoen. Vandaag: de Cleveland Cavaliers

Vorig seizoen
Het lijkt alsof Mike Brown nooit was teruggekeerd bij de Cavaliers en dat Andrew Bynum nooit de center was van het team vorig jaar. Toch is dit allemaal wel het geval. Het seizoen 2013/2014 begon als hoopvol en eindigde in een drama voor Cleveland. Voor de vierde keer op rij werden de play-offs niet gehaald, maar werden ook de problemen in het front office erger. Bynum werd als grote aankoop binnengehaald in de zomer van 2013, maar dat avontuur duurde maar een paar maanden. Interne problemen zorgden ervoor dat de center weg moest en hij werd zo naar Indiana gestuurd, waar hij geen minuut speelde. In februari ontsloeg eigenaar Dan Gilbert ook nog zijn general manager Chris Grant, die na het vertrek van LeBron James geen playoff-waardig team bij elkaar kon halen.

Het ontslag waar echter iedereen op zat te wachten duurde veel langer, namelijk die van coach Mike Brown. Het was al een shock dat hij terugkeerde bij de Cavaliers, aangezien hij in zijn eerste periode bij de ploeg al liet zien geen slimme coach te zijn. Verdedigend had hij wel een plan klaar, maar aanvallend was het een “geef-de-bal-aan-LeBron” tactiek. Onder andere Kyrie Irving had moeite met het systeem van Brown en had statistisch gezien zijn slechtste seizoen in de NBA achter de rug. De Cavaliers als team deden in een zwakke Eastern Conference nog mee om een play-off ticket, maar zelfs daar hadden ze geen geluk mee.

Drukke zomer
IN: David Blatt (coach), LeBron James (Heat), Kevin Love (Timberwolves), Mike Miller (Grizzlies, FA), Shawn Marion (Mavericks, FA), James Jones (Heat, FA), Brendan Haywood (Hornets), Alex Kirk (FA)

UIT: Mike Brown (coach), Andrew Wiggins (Timberwolves), Anthony Bennett (Timberwolves), Tyler Zeller (Celtics), Luol Deng (Heat), Spencer Hawes (Clippers), C.J. Miles (Pacers), Jarrett Jack (Nets), Sergey Karasev (Nets)

De koning is terug in Cleveland. Het heeft vier jaar geduurd, maar de Cavaliers hebben hun verloren zoon terug. Het begon allemaal na het verlies van de Heat in de NBA Finals. Vervolgens kwam het verhaal met het vliegtuig van eigenaar Dan Gilbert, die door fans werd gevolgd op het internet. Gilbert vloog naar Miami om het een en andere uit te praten met LeBron James, maar ontkende dat in eerste instantie. Hij verwijderde zelfs zijn vliegtuig van de websites waar je alle vluchten kon bijhouden. Toch was de komst van James niet het belangrijkste deze zomer. Op 10 juli net na middernacht tekende point guard Kyrie Irving namelijk een nieuw contract voor de Cavs. Door zijn handtekening kon alles in gang worden gezet om van de Cavaliers een superteam te maken. Na het aantrekken van James en de verlenging van Irving gingen de Cavs voor een derde all star, namelijk Kevin Love.

Voordat ze Love konden binnenhalen, moest er lang overlegd worden met de Minnesota Timberwolves. Die wilden per se de nummer 1 draftpick van deze zomer halen, Andrew Wiggins. De Cavaliers wilden het supertalent echter graag binnenboord houden, maar dat bleek later onmogelijk. Naast Wiggins moesten ze ook afstand nemen van de nummer 1 van vorig jaar, Anthony Bennett. Met het vertrek van de twee jongelingen kon Kevin Love naar Ohio komen en werd de ‘Big Three’ geïntroduceerd.

Enorme verwachtingen
Toen LeBron James door middel van een brief aankondigde terug te zullen keren naar de Cavaliers werd het team in een klap de titelfavoriet volgens de bookmakers in Las Vegas. De laatste keer dat zoiets gebeurde was toen Michael Jordan in 1995 terugkeerde bij de Bulls. Alle ogen zullen gericht zijn op Love, Irving, James en natuurlijk coach David Blatt die nooit eerder in de NBA heeft gecoacht. Iedereen verwacht magie in Cleveland en elk verlies of zelfs een foute pass zal zwaar beoordeeld worden.

James heeft al gezegd dat het anders zal zijn dan in Miami en dat het tijd zal vergen. Met Mike Miller, Shawn Marion, Anderson Varejao en Brendan Haywood hebben de Cavaliers voldoende ervaring in huis om de jonge spelers te kunnen begeleiden. Hoewel de verwachtingen van de ‘Big Three’ hoog zijn, hebben Love en Irving nog nooit de play-offs gehaald.

Prognose 2014-2015
Een veelgebruikt cliché is natuurlijk dat je alleen kampioen kan worden door goed te verdedigen. Daar ligt op dit moment misschien wel het probleem bij de Cavaliers. Irving is aanvallend gezien fenomenaal met zijn dribbels en schoten. Kevin Love kan rebounds pakken en heeft een quarterback pass waarmee je een fast break nog sneller maakt. Alleen verdedigen kunnen beide spelers nog niet zo goed. Aan coach Blatt de taak om de Cavs als team te laten verdedigen. Een klus die nog wel een paar maanden gaat duren, maar als hij slaagt, zijn de Cavaliers serieuze kandidaat voor de eerste plek in het Oosten.

Dit team zal tussen de 48 en 56 overwinningen halen dit seizoen en met de Bulls strijden om een plek in de NBA Finals. Kijk niet verbaast als de Cavaliers gewoon kampioen worden, al lijkt dat nu nog een moeilijke zaak.

Vorige previews: 30. Milwaukee Bucks / 29. Utah Jazz / 28. Philadelphia 76ers / 27. LA Lakers / 26. Orlando Magic / 25. Sacramento Kings / 24. Boston Celtics / 23.New Orleans Pelicans / 22. Detroit Pistons / 21. Denver Nuggets.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen