NBA 30 in 30: Atlanta Hawks

Door

Atlanta Hawks Media Day

De NBA-redactie van SportAmerika richt zijn blik op het aanstormende seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NBA Preview: 30 in 30, in volgorde van hun prestatie van vorig seizoen. Vandaag: de Atlanta Hawks.

Afgelopen seizoen
De Hawks begonnen het seizoen sterk. Het team van coach Mike Budenholzer stond lange tijd op de derde plaats in de Eastern Conference, maar de blessure van Al Horford in december gooide roet in het eten. De ploeg uit Atlanta daalde in snel tempo op de ranglijst. Dankzij een aantal flinke losing streaks moest er tot op het laatste moment van het regular season met de New York Knicks en Cleveland Cavaliers gestreden worden om de achtste play-off spot. Met nog twee wedstrijden te gaan trokken de Hawks aan het langste eind.

In de play-offs wachtten de Indiana Pacers. De Hawks wisten het de Pacers knap moeilijk te maken en een verrassing in de eerste ronde leek in zicht. De nummer acht van het Oosten ontregelde het spel van de nummer één volledig. Jeff Teague, Kyle Korver en Paul Millsap speelden sterk en ook de supporting cast toonde zijn waarde. Uiteindelijk bleek Indiana in de beslissende Game 7 toch te sterk.

Onrust
IN: Thabo Sefolosha (Thunder), Adreian Payne (draft), Kent Bazemore (FA), Jarell Eddie (undrafted/FA), Dexter Pittman (FA).

UIT: Lou Williams (Raptors), Cartier Martin (FA), Gustavo Ayon (FA).

Als je de lijstjes hierboven bekijkt, zou je zeggen dat het niet druk geweest is in Atlanta deze zomer. Niks is minder waar. Natuurlijk was er het vrijwillig aftreden van eigenaar Bruce Levenson, vanwege een door hem gestuurde racistisch getinte e-mail. Later bleek ook GM Danny Ferry een duit in het zakje gedaan te hebben door discriminerende taal uit te slaan in een conference call. Ferry is nu al een tijdje absent en het is onduidelijk wanneer hij weer aan de slag gaat.

Maar toch zijn er goede zaken gebeurd in Atlanta. De verdediging is versterkt door Thabo Sefolosha van de Thunder te halen. Forward Adreian Payne werd gedraft, die Michigan State verliet als all-time leader in blocks. Kent Bazemore is gekomen om Lou Williams te vervangen. Verder bleven Mike Scott en Elton Brand bij de Hawks. Geen schokkende transacties dus maar de club zit nog dertien miljoen dollar onder de salary cap.

Mike Budenholzer
Na zestien jaar in San Antonio over de schouder van Greg Popovich meegekeken te hebben, was het voor Mike Budenholzer vorig jaar tijd voor zijn eerste job als head coach. Tijdens zijn eerste seizoen was aan het systeem van de Hawks duidelijk te zien waar hun head coach de jaren hiervoor in dienst was. De Hawks spelen een snel en dynamisch aanvallend systeem met veel ball movement, wat voor een groot gedeelte leunt op schutters. En in ieder geval één van die schutters is erg goed in zijn werk: Kyle Korver.

Een ander belangrijk punt in het systeem van Budenholzer is floor spacing. Ideaal voor een voor zijn positie vrij kleine power forward als Paul Millsap. Die heeft het afgelopen seizoen uitstekend gespeeld zowel op het aanvallende, als het verdedigende vlak. Zeker na de blessure van Horford liet Millsap zien hoe divers zijn aanvallende spel kan zijn. Van pick and roll tot pick and pop en van driepunters tot post up plays, Millsap kan het allemaal. Niet zo gek dat Mike Budenholzer Millsap graag bij Atlanta zou houden als zijn contract eind dit jaar afloopt.

Prognose 2014-2015
Het belangrijkste voor de Atlanta Hawks is, dat Al Horford zo snel mogelijk fit geraakt en dat de Dominicaanse center ook fit blijft. De Hawks hebben het vorig jaar absoluut niet slecht gedaan, maar stel je eens voor hoe vorig seizoen eruit had gezien met een fitte Horford.

Budenholzer heeft in zijn eerste jaar bij Atlanta indruk gemaakt. Deze coach weet heel goed wat hij doet en zal met Horford als extra wapen nog meer mogelijkheden hebben met deze groep spelers. All-Star Millsap zal nog steeds belangrijk zijn vanwege zijn veelzijdigheid. Jeff Teague zal waarschijnlijk betere cijfers neerzetten met Horford erbij en hopelijk ook wat efficiënter schieten. De schutters zullen klaar staan rond de driepuntslijn met Kyle Korver voorop. En de bal zal zich snel verplaatsen.

Het Oosten is iets sterker geworden in het off-season door de komst van Kevin Love naar de Cavs en Pau Gasol naar de Bulls, maar naar alle waarschijnlijkheid zal dit de Hawks er niet van weerhouden de play-offs te halen in seizoen 2014-2015. Een uitstekende coach met een goed systeem en een veelzijdige groep spelers moet de playoffs wel kunnen halen. Vorig jaar lukte dit met een 38-44 record. Als dit jaar iedereen fit blijft, zal de ploeg uit Atlanta waarschijnlijk meer wedstrijden winnen.

Vorige previews30. Milwaukee Bucks / 29. Utah Jazz / 28. Philadelphia 76ers / 27. LA Lakers / 26. Orlando Magic / 25. Sacramento Kings / 24. Boston Celtics / 23.New Orleans Pelicans / 22. Detroit Pistons / 21. Denver Nuggets. / 20. Cleveland Cavaliers / 19. Minnesota Timberwolves / 18. New York Knicks / 17. Phoenix Suns.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen