NBA 2K16: ‘Ontevreden spelers sms’en over hun rating’

Door

Schermafbeelding 2015-09-14 om 15.34.25

Afgelopen week organiseerde 2K Nederland een exclusief event in Amsterdam om NBA 2K16 te promoten. Het populaire basketbalspel ligt aan het eind van deze maand in de winkels, maar SportAmerika heeft er nu al mee kunnen spelen. Daarnaast spraken we met de senior producer van 2K, Rob Jones, over het spel en het succesverhaal van NBA 2K.

Het is voor 2K Sports de derde keer dat ze een NBA-spel uitbrengen op een next-gen console. De afgelopen jaren hebben ze hun positie op de video games markt versterkt met ijzersterke graphics en gameplay-mogelijkheden in NBA 2K. Tijdens de presentatie in Amsterdam is er veel gezegd, maar blijven er ook nog een aantal geheimen achter die de komende weken nog naar buiten zullen komen.

SportAm-redacteur Anouar Amrani in gesprek met Senior Producer Rob Jones
SportAm-redacteur Anouar Amrani in gesprek met Senior Producer Rob Jones

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat betreft de graphics ziet het er dit jaar weer strak uit. Spelers zien er realistischer uit en zelfs aan de kleinste details is gewerkt. Zo zul je Steph Curry regelmatig op zijn bitje zien kauwen. Ook de emoties zijn beter uitgewerkt. Waar in het verleden spelers maar één gezichtsuitdrukking hadden, is dat nu nog beter uitgewerkt. “Elk jaar vinden we nieuwe dingen om toe te voegen in het spel. Als je goed kijkt naar het gezicht van een speler wanneer hij een screen zet, dan zie je hoe realistisch het begint te worden. Ik ben zelf heel benieuwd hoe ver we kunnen gaan op deze nieuwe consoles”, aldus Rob Jones.

Tijdens het spelen kwamen wij er achter dat het nog moeilijker is om te scoren. Net als in de NBA moet je een goede pass krijgen/geven om een goede ‘catch-and-shoot’ uit te voeren. Terwijl er tijdens het event beneden voor fans alleen de mogelijkheid was de demo te spelen, besloten wij boven in een afgesloten ruimte een wedstrijdje Oklahoma City Thunder tegen de Cleveland Cavaliers te spelen. Net als vorig jaar is er nu weer een pre-game show met Ernie Johnson, Shaquille O’Neal en als extra toevoeging dit jaar Kenny ‘The Jet’ Smith. Alleen Charles Barkley ontbreekt nog als analist in het spel. De bewegingen van spelers in het spel zijn beter en ook de spelsnelheid lijkt een tikkeltje trager, waardoor het dicht tegen de realiteit aan zit. Tijdens een time-out in het eerste kwart kregen we ook nog een opgenomen interview te zien met Kevin Love, wat bij NBA wedstrijden op TV ook wordt uitgezonden.

Schermafbeelding 2015-09-14 om 15.35.37

Samenwerking met Spike Lee
Verder dan één potje kwamen wij niet en moesten het vooral doen met de uitleg van Rob Jones. Zo lichtte hij de MyCareer mode verder toe. Een tijd geleden maakte we al bekend dat Spike Lee meewerkt aan het spel. Voor Jones was dat een interessante samenwerking, met misschien wel een vervolg. “Voordat hij ons aanbod accepteerde heeft hij onderzoek gedaan naar onze vorige edities, hoe wij de MyCareer mode daarin hadden verwerkt en dan vooral de story modes in de twee voorgaande edities. Hij heeft het aangepakt alsof hij zijn eigen film aan het produceren was. De samenwerking verliep zo goed dat hij wel open staat om volgend jaar terug te keren, maar eerst moeten we kijken hoe de ontvangst is bij de fans.”

De MyCareer mode is een van de populairste game modes in NBA 2K16. Zoals in het filmpje hierboven te zien is zijn er veel dingen toegevoegd, waardoor je steeds meer kunt zien en voelen hoe het is om een NBA speler te zijn. Kies je voor het geld en sponsordeals, of blijf je liever trainen om je skills te verbeteren? Dat laatste zal nodig zijn, omdat de single player games moeilijker zijn gemaakt. Tegenstanders hanteren niet meer een tactiek de hele wedstrijd, maar passen zich aan. “Speel je in de playoffs tegen bijvoorbeeld de Golden State Warriors en je wint makkelijk de eerste game, dan zal dat in de tweede wedstrijd heel anders zijn. Een coach zal zich aanpassen aan jouw speelstijl en bijvoorbeeld een kleinere line-up opstellen om je te bestrijden. Gedurende de wedstrijd kan dat ook weer veranderen wanneer er grotere spelers vanaf de bank komen. Niet alleen de spelers zijn intelligenter in het spel, ook de coaches”, vertelt Jones.

Over coaches gesproken. Vorig jaar had Steve Kerr een prominente rol in NBA 2K15. Zo was het mogelijk dat Kerr in een wedstrijd drie verschillende functies had. “Het leek soms inderdaad op Steve Kerr 2K15, aangezien je hem als commentator, coach en speler in een wedstrijd had wanneer je met de Golden State Warriors tegen het oude team van de Chicago Bulls speelde. Het was voor ons niet mogelijk dat aan te passen, omdat we een jaar lang alle voice-overs opnemen. Om dan iemand op het laatste moment te vervangen, is niet mogelijk. Wie Kerr gaat vervangen maken we binnenkort bekend.”

Invloed van NBA spelers
Zoals elk jaar maakt 2K Sports op social media bekend wat de ratings zijn van de spelers in het spel. In aanloop naar dit spel lekte de rating uit van Kobe Bryant, namelijk 85. Het is de laagste voor Kobe in een NBA 2K spel.

Het is onduidelijk of Bryant inmiddels al aan de bel heeft getrokken bij Rob Jones. Andere spelers doen dat namelijk wel. “Ontevreden spelers sms’en mij regelmatig over hun rating in het spel. Sommige hebben dan een rating van 75 of 72, wat betekent dat je een middelmatige speler bent. Dat vinden ze dan niet leuk. Als we iedereen op 80 zetten, dan is er geen verschil in het spel en is het minder realistisch.”

Ondanks het geklaag zijn de NBA-spelers ook belangrijk voor het spel. Veel spelers nemen ook contact op met 2K met suggesties of melden ze fouten in het spel. De jongens van de Golden State Warriors komen zelfs langs in de studio van 2K aangezien die ook in de Bay Area is. “Niet alleen de Warriors spelers komen langs. Sacramento Kings point guard Darren Collison komt elk jaar naar onze studio, speelt vervolgens ongeveer negen uur lang met zijn vrienden, en daarna komt hij met zijn mening over het spel. Dat is voor ons heel belangrijk”, aldus Jones.

Een complete game review van NBA 2K16 zal binnenkort te lezen zijn op SportAmerika.

Beeldmateriaal: 2K Nederland

Ook leuk om te lezen