NBA 2013-2014 preview: Miami Heat

Door

BoshWadeJamesAlle ogen zijn dit jaar gericht op Miami. Gaat het de ploeg van coach Erik Spoelstra lukken om als vierde ploeg in de historie van de NBA een derde titel op rij te winnen? Als het aan Derrick Rose en de Chicago Bulls ligt niet. Als het aan Paul George en de Indiana Pacers ligt niet. Maar als het aan LeBron James en co ligt zeker wel. De Eastern Conference heeft ook nog een paar fijne outsiders, dus dit zou kwalitatief wel eens het sterkste jaar kunnen worden in het oosten. Het is aan Miami om te laten zien dat ze zichzelf opnieuw uit kunnen vinden.

Enter: Chris Bosh. De afgelopen twee jaar heeft hij een beetje als derde wiel aan de James/Wade wagen gehangen, maar nu is hij klaar om meer werk op zich te nemen. Hij zal sterker moeten rebounder, agressiever naar de basket moeten en verder gewoon lekker die jumper raak blijven knallen vanaf de elleboog van de bucket.

Afgelopen seizoen

Het was vorig seizoen kantjeboord voor de Heat. Eerst was er de lastige serie tegen de Bulls, gevolgd door zeven duels tegen de Indiana Pacers. In de Finals kroop Miami helemaal door het oog van de naald met het virtuele kampioenschap voor de Spurs met iets meer dan vijf seconden op de klok in Game 6, dat vervolgens aan flarden werd geschoten door Ray Allen. Achteraf maakt het niet uit hoe, de Heat wonnen hun tweede titel op rij in hun derde achtereenvolgende finale. De revelatie van afgelopen jaar was natuurlijk Chris Andersen, die in de play-offs een belachelijke 80+ procent van zijn schoten raakte.  Ook tijdens het regular season waren er hoogtepunten, waaronder de winstreeks van 27 duels, slechts zes minder dan het record van de ’73 Los Angeles Lakers.

Hoe goed is LeBron?

LeBron is goed. Heel goed. Viervoudig MVP goed. Tweevoudig Finals MVP goed. De vraag is: kan hij nog beter? Het antwoord daarop is simpel, namelijk ja. Kijk eens goed naar de volgende shot chart:

lbj

 

Leg deze chart nu eens naast die van de veelgeprezen scorer Kevin Durant, die we twee dagen terug publiceerden. En wat blijkt: James’ score is beter dan die van Durant. Durant mag dan van meer plekken goed schieten, de schotkeuze van James is uitstekend en zorgt ervoor dat hij effectiever is dan de beste scorer in de NBA. Het is niets nieuws als beweerd wordt dat James de beste speler is in de league en dat het voor iedereen wachten is tot hij minder goed wordt. Dat zal op zijn minst nog een jaar of twee drie duren. Hoe goed is LeBron? Three-peat winner goed.

Het Project Oden / Beasley

Gaan we meer van voormalig eerste pick Greg Oden zien onder de basket? Of waren dit zijn enige minuten van het seizoen?

Gaan we meer van de ‘ik drive naar de basket’-Michael Beasley zien dit jaar, of meer van de ‘ik schiet een uiterst ineffectieve jumper vanaf net voor de driepuntslijn’-Michael Beasley. In het laatste geval zullen we Beasley na de jaarwisseling niet meer terugzien, in het eerste geval belooft het een interessant jaar te worden voor MB, LBJ en de rest van de Heat.

Conclusie

Miami heeft dit seizoen alles te verliezen. Niet alleen qua titel, maar ook qua free agency van de Big Three. Komende zomer hebben alledrie de spelers de mogelijkheid om uit het contract te stappen. Bij een slechte ervaring in de play-offs kan het zomaar het laatste seizoen zijn van het JamesWadeBosh-trio. Ondanks de sterker geworden concurrenten zijn de Heat nog de te kloppen ploeg, maar de verschillen zijn enorm klein. De ruimte voor fouten wordt voor James, Spoelstra en de Heat steeds kleiner.

NBA 2013-2014 preview30. Orlando Magic / 29. Charlotte Bobcats / 28. Cleveland Cavaliers / 27. Phoenix Suns / 26. New Orleans Pelicans / 25. Sacramento Kings / 24. Washington Wizards / 23. Detroit Pistons / 22. Minnesota Timberwolves / 21. Portland Trail Blazers / 20. Philadelphia 76ers / 19. Toronto Raptors / 18. Dallas Mavericks / 17. Utah Jazz / 16. Milwaukee Bucks / 15. Boston Celtics / 14. Chicago Bulls / 13. New York Knicks / 12. Los Angeles Lakers / 11. Atlanta Hawks / 10. Golden State Warriors / 9. Denver Nuggets / 8. Memphis Grizzlies / 7. Indiana Pacers / 6. Los Angeles Clippers / 5. Houston Rockets / 4. Brooklyn Nets / 3. Oklahoma City Thunder / 2. San Antonio Spurs

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen