Nats nemen verstandig besluit met Strasburg

Door

De Washington Nationals spelen woensdag hun laatste wedstrijd van het reguliere seizoen. De aandacht in de maand oktober verschuift normaal naar de Redskins, Capitals of de Wizards, nu maakt men zich in de stad voor het eerst sinds 80 jaar op voor play-off baseball. De kersverse kampioen van de NL East maakt een serieuze kans op de World Series, ook zonder hun ace Stephen Strasburg.

Aan de vooravond van de postseason vraagt de baseball-wereld zich af of de Nationals er goed aan gedaan hebben om het seizoen van de 24-jarige Strasburg voortijdig te eindigen. GM Mike Rizzo en manager Davey Johnson hielden hun pitcher aan de start van het seizoen al een innings limiet voor. Strasburg onderging in 2010 een Tommy John operatie en moest een jaar revalideren.

Weg playoff ervaring

Strasburg hoorde op 7 september tegen de New York Mets dat zijn seizoen erop zat. Na drie innings en vijf runs tegen werd hij van de heuvel gehaald. Strasburg sluit het seizoen (159.1 innings) af met een 15-6 record, een 3.16 ERA, 1.15 WHIP en maar liefst 197 strikeouts. De kans wordt hem nu ontnomen om ervaring op te doen in de playoffs en de Nats leveren kwaliteit in die een derde of vierde werper in de rotatie niet heeft.

Niet getreurd Washington. Manager Johnson hoeft slechts vier starters op te nemen in zijn playoff rotatie. Gio Gonzalez en Jordan Zimmerman presteren het hele jaar al constant en hoewel Edwin Jackson geen Strasburg is, heeft hij wel de nodige playoff ervaring in zijn rugzak (Rays 2008 en Cardinals 2011).

Achteraf is makkelijk praten

De discussie of Strasburg niet eerder in het seizoen rust had moeten krijgen, is achteraf te makkelijk. Kenners, fans en betrokkenen binnen de club twijfelden of het team het hele seizoen zou kunnen blijven presteren. Door nauwelijks wijzigingen door te voeren hebben de Nationals de flow weten te behouden en staan ze in de play-offs, mede dankzij de prestaties van Strasburg.

Washington neemt een gewaagde, maar verstandige beslissing om het seizoen van Strasburg een halt toe te roepen. Het seizoen van de Nationals kan niet meer stuk, de arm van Strasburg wel.

Dit artikel is geschreven door Peter Hoogeboom.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen