Nationals schrijven geschiedenis met play-offplek

Door

Washington en een plaats in de playoffs. ‘Dat zoeken we even op’, zouden de kandidaten van 2 voor 12 zeggen. Want daarvoor is ’n aardige zoektocht in een stoffig boek met enkel vergeelde pagina’s nodig. Maar het geschiedenisboek van de Nationals heeft vannacht eindelijk een nieuw hoofdstuk gekregen.

Het team van manager Davey Johnson verzekerde zich van deelname aan het gewenste toetje van het seizoen. De Nats zetten het zwalkende Los Angeles Dodgers met 4-1 opzij. Hierna konden de champagnekurken als een vuurpijl de lucht in geknald worden. Dat gebeurde dan ook, want wie 79 jaar lang – in 1933 als de Senators – niet in de postseason is verschenen, heeft best recht op een feestje.

Na de laatste out gingen spelers en publiek compleet uit hun dak. ,,Iedereen werd helemaal gek. Ik keek naar het vuurwerk en dacht: ‘volgens mij hebben we wat zojuist iets bereikt’”, aldus broekie Bryce Harper.

Zijn manager reageerde met humor. ,,What’s the big deal?”, grapte Johnson. ,,We hebben veel meegemaakt”, verklaarde Ryan Zimmermann na afloop. ,,Velen van ons hebben de nodige slechte tijden gekend. Laten we hopen dat we nu begonnen zijn aan heel veel goede tijden”, aldus de man die twee runs binnensloeg tegen LA.

Niet langer zijn de Nats het lelijke eendje van de MLB. Hoewel het heel lang wachten was, is het team uit de Amerikaanse hoofdstad een fraaie zwaan geworden. In 2008 en 2009 verloor Washington nog meer dan honderd duels. Hierdoor konden ze in de draft Stephen Strasburg en Harper oppikken.

Met deze twee talenten op het hoogste niveau werd de werkgever van Roger Bernardina voor de start van het seizoen getipt als playoff-kandidaat. In tegenstelling tot de geheel vernieuwde Miami Marlins loste Washington wel de belofte in.

Als tweede club wist Washington zich te plaatsen voor the postseason. De Cincinnatti Reds, met Didi Gregorius als korte stop, waren gisteren net even eerder. Dusty Baker’s equipe versloeg de Chicago Cubs met 5-3. Cincinatti scoorde vijf runs in de zevende inning. Gregorius startte de rally met een RBI single.

Foto Getty Images

Ook leuk om te lezen