Nationals houden zich aan Strasburgs’ limiet

Door

 

Om de vijf dagen is de sfeer in het stadion net even iets intenser als deze man op de heuvel staat. Liefhebbers halen het niet in hun hoofd om een hotdog te kopen of om naar het toilet te gaan als de 23-jarige pitcher gooit. Stephen Strasburg van de Washington Nationals is in de eerste weken van het seizoen een fenomeen, maar voor hoe lang nog?

160 innings

Het is geen publiek geheim dat Strasburg afgelopen seizoen terugkeerde van een Tommy John Surgery en dat ze in Washington voorzichtig met hun ace omgaan. De organisatie maakte aan de start van het seizoen dan ook bekend dat Stras moet werken met een limiet van 160 innings. In zijn acht starts reikte hij nooit verder dan de zevende inning en kwam hij slechts in drie starts boven de 100 pitches uit.

Eigenlijk weet niemand precies hoeveel innings een pitcher maximaal mag gooien na een Tommy John Surgery. Het enige vergelijkingsmateriaal dat de Nationals hebben is van hun eigen starter Jordan Zimmerman die in augustus 2009 dezelfde operatie onderging als Strasburg. Zimmerman werd een jaar geleden uit de lineup gehaald nadat hij 161 1/3 innings had gegooid.

Maar wat gebeurt als de Nationals aan het einde van het seizoen in de race zijn voor de postseason? Houdt manager Davey Johnson Strasburg dan ook aan de kant? Een belangrijke vraag, want de Nationals zijn momenteel lijstaanvoerder in de NL East met een 22-13 record. Johnson herhaalde afgelopen zaterdag nog eens dat het team niet van plan is om de limiet van Strasburg te verlengen. “We gaan ook zeker geen starts van hem skippen om hem fit en gezond te houden voor een stretch run in september.”

Strasburgs’ statistieken na acht wedstrijden: 3-0 record, 1.81 ERA, 52 SO in 44.2 IP, 0.99 WHIP en slagmannen slaan slechts .203 tegen hem.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen