MVP 2011-2012 (9): Daar is LeBron weer

Door

Op deze plek bespreken we elke woensdag de top-10 van spelers die in de race zijn voor de Maurice Podoloff Trophy, kortweg de MVP-award. 

Normaal gesproken op woensdag, maar vanwege het bezoek van Oklahoma City Thunder aan Miami Heat stiekem een dagje later. En het was de moeite waard. James en Durant maakten er weer een mooie pot van en bewezen de twee beste spelers te zijn op dit moment. Waarbij James ditmaal aan het langste eind trok en dus ook terug is op de eerste plaats. Opvallendste wijzigingen: de verwijdering van Derrick Rose (na elf gemiste duels op een rij maakt hij vanavond mogelijk zijn rentree tegen Boston) en de entree van Russell Westbrook. Hier laten we het voor nu bij. Volgende week volgt de laatste MVP-lijst op deze plek. Een week later bespreken we de lijst, en onze winnaar, uitgebreid in een artikel in Sport Amerika: The Magazine.

1. (2) LeBron James | Miami Heat, 39-14

Kan LeBron de MVP-award nu wel of niet winnen. Dat is zo ongeveer de vraag die alle stemgerechtigden zich nu stellen. Is hij een derde keer waard? Op deze vraag is maar één antwoord mogelijk en dat is: ja! LeBron speelde de afgelopen weken niet zijn beste spel, maar toen Dwyane Wade even met een blessure langs de kant zat gooide hij ineens 41 punten in het mandje. Het lijkt haast wel of LBJ zich inhoudt om anderen beter te laten spelen.Tegen de Thunder liet hij maar weer eens zien hoe goed hij is, zowel aanvallend als verdedigend. Er staat geen maat op zijn all-round game. Nu nog uitwedstrijden winnen en dan lijkt die derde Maurice Podoloff Trophy een kat in het bakkie. Statistieken van James: P 26.7 R 8.1 A 6.4 .

2. (1) Kevin Durant | Oklahoma City Thunder, 40-14

Zowel tegen de Grizzlies als tegen de Heat was Durant op het moment dat zijn team hem het meest nodig had niet scherp genoeg. In Miami speelde Durant weliswaar een aardige wedstrijd, maar negen turnovers? Dat is echt teveel van het goede en de Spurs profiteren optimaal en staan nu op gelijke hoogte. Statistieken van Durant: P 27.5 R 8.2 A 3.5

3. (5) Tony Parker | San Antonio Spurs, 38-14

Persoonlijk speelde Parker niet zijn beste spel, maar onder zijn aanvoering zetten de Spurs wel een teamprestatie van formaat neer door negen duels op rij te winnen en de Thunder het leven zuur te maken aan de top van de Western Conference. Eerste plaats of niet, vorig jaar hielp dat in de eerste ronde van de playoffs tegen Memphis helemaal niets. Desondanks een knappe prestatie van Parker en co. Statistieken van Parker: P 19.3 R 2.9 A 7.9.

4. (4) Kobe Bryant | Los Angeles Lakers, 35-20

Kobe speelde afgelopen zaterdag tegen de Hornets zijn slechtste duel in jaren en raakte slechts 3 van zijn 21 schoten. Maar een van die schoten was wel een driepunter die de Lakers in de slotfase op drie punten voorsprong zette. In de daaropvolgende drie duels scoorde hij meer dan dertig punten gemiddeld en staan de Lakers nu op een winstreeks van vier. Kobe mag dan 33 zijn, hij kan nog steeds ballen als de beste. Statistieken van Bryant: P 28 R 4.6 A 5.5.

5. (6) Chris Paul | Los Angeles Clippers, 32-22

De Lakers maakten een einde aan de winstreeks van zes duels, maar Paul zorgde er de afgelopen duels eigenhandig voor dat coach Vinny del Negro nog even in zijn stoel mag blijven zitten. Paul en zijn team zijn nog zoekende, maar staan ondertussen wel vierde in het westen, met twee verliespartijen achter op stadsgenoot de Lakers. Het team van de Clippers loopt over van talent en met Paul als leidsman gaan ze alleen nog maar beter worden. Statistieken van Paul: P 19.3 R 3.5 A 8.8.

6. (3) Dwight Howard | Orlando Magic, 32-22

Het leek er heel even op dat met de mededeling dat Howard nog een tijdje bij de Magic blijft de rust was wedergekeerd in Orlando. Maar niets is minder waar. De afgelopen week werden alle vier de duels verloren door de eeuwig wisselvallige Magic, Howard speelde de laatste twee duels niet mee vanwege een blessure en nu gaat er een sterk gerucht in de rondte dat Howard coach Stan van Gundy weg wil hebben. De soap blijft voortduren en dat komt Howard, zijn teamgenoten en de club niet ten goede. Statistieken van Howard: P 20.9 R 14.5 B 2.1.

7. (10) Dirk Nowitzki | Dallas Mavericks, 31-24

Nowitzki speelt met zijn Mavericks steeds beter naarmate het seizoen vordert en directe concurrent Memphis Grizzlies werd aan de kant gezet. Toch moeten Nowitzki en co het afleggen tegen de grote jongens uit de league. Maar was dat vorig seizoen ook niet zo en eindigde Nowitzki afgelopen jaar niet met het winnen van de Finals MVP en het winnen van de titel. Het kan verkeren. Overigens, als de playoffs nu plaats zouden vinden spelen de Mavs in de eerste ronde tegen de Lakers. Mooi affiche. Dat was vorig jaar de confrontatie in de halve finales en toen werd LA met 4-0 afgemaakt.  Statistieken van Nowitzki: P 21.2 R 6.5 A 2.2.

8. (9) Carmelo Anthony | New York Knicks, 27-27

Bij afwezigheid van Jeremy Lin trekt Anthony het spel van de Knicks weer meer naar zich toe. Dit leidde tot 36 punten tegen Atlanta en 39 punten tegen Indiana. Beide partijen werden verloren. Tussen de wedstrijden door speelde New York tegen Cleveland. Anthony maakte slechts 19 punten, maar de Cavs werden resoluut aan de kant gezet. Moraal van het verhaal is duidelijk, toch? Statistieken van Anthony: P 21 R 6.1 A 3.6.

9. (7) Kevin Love | Minnesota Timberwolves, 25-31

Hoe graag we Love ook op plaats drie zouden willen zetten, wanneer je team vier van de vijf partijen verliest en je niet in alle duels veertig of meer punten scoort, dan zak je gewoon een paar plaatsen. Love doet wat hij kan, maar sinds de blessure van Ricky Rubio is het allemaal net wat minder bij de Wolves. Was Rubio dan misschien de MVP van Minnesota? Statistieken van Love: P 26.5 R 13.6 A 2.

10. (NR) Russell Westbrook | Oklahoma City Thunder, 40-14

In een lijst waarin de beste speler van de league wordt bepaald is eigenlijk geen plaats voor twee spelers uit hetzelfde team. Hoe kun je nou zeggen dat je het meest waardevol bent, als een ander eigenlijk bijna net zo waardevol is. Wie bepaald dan dat jij meer van waarde bent dan die ander. Westbrook heeft zijn plek echter verdiend als een van de meest actieve en atletische point guards die de league heeft. En mede dankzij zijn sterke optreden de laatste weken staan de Thunder nog op plaats een in het westen. Statistieken van Westbrook: P 24.4  R 4.4 A 5.4.

Uit de lijst: Derrick Rose (Chicago Bulls)

Ook leuk om te lezen