MVP 2011-2012 (2): Paul meest van waarde voor Clippers

Door

Op deze plek bespreken we elke woensdag de top-10 van spelers die in de race zijn voor de Maurice Podoloff Trophy, kortweg de MVP-award.

Vorige week startten we de race met LeBron James op één. Ik zal het maar vast verklappen. Daar is geen verandering in gekomen. Deze keer geen dunk over een speler, maar James speelde wederom spectaculair. Maar Durant en Rose hijgen in zijn nek. Verder hier en daar een paar kleine veranderingen in de lijst, maar deze week besloot ik om te kijken of de plaatsing van Blake Griffin in de lijst van afgelopen week wel zo gerechtvaardigd was. Moest daar niet eigenlijk de naam van Chris Paul staan? Ja, zo luidt het antwoord. En zo is dan ook geschied. Maar waarom?

Het meest eenvoudige antwoord is dat Paul van meer waarde is voor de Clippers dan Blake. Ondanks zijn dunks en rebounds en energieke spel is het de point guard die de zeges uit het vuur sleept. Qua gemiddelde statistieken doen ze op het eerste gezicht niet veel voor elkaar onder. Blake scoort iets meer, Paul geeft meer assists en pakt meer steals en Griffin meer rebounds. Paul is efficiënter dan Griffin en maakt zijn vrije worpen. Iets waar Blake zeker nog aan moet werken.

Maar het grote verschil zit hem in het vierde kwart. Daar waar de punten gaan tellen en het kaf van het koren wordt gescheiden. Hier wordt bepaald wie de overwinning pakt. En wat blijkt? Beiden speelden afgelopen weekvongeveer een gelijk aantal minuten en Paul maakte gemiddeld 6.5 van zijn punten in het vierde kwart. Op een totaal 21.2 punten is dat bijna een derde. En Griffin? Die maakte 3.2 punten in de laatste periode tegen 22 in totaal. Paul trekt het spel naar zich toe als het er echt om gaat en dit zorgde voor onder meer overwinningen tegen de Magic (107-102 na overtime) en de Jazz (107-105).

1. (1) LeBron James | Miami Heat, 19-6

Vijf duels, vier zeges en deze fraaie put back. En juist in de nederlaag tegen Milwaukee Bucks kwam James tot veertig punten. Turnovers blijven een probleem, maar zijn efficiëntie is ongekend. Zijn statistieken lijken een beetje minder te worden, zeker nu James een fitte Dwyane Wade aan zijn zijde heeft. Deze week nog het voordeel van de nummer één, maar Durant is heel close. En met een zwaar uit-schema (Magic, Wizards, Hawks, Bucks en Pacers) in de komende zeven dagen kan er een hoop gebeuren. Statistieken van James in de afgelopen week: P 27 R 9 A 5.8.

2. (2) Kevin Durant | Oklahoma City Thunder, 20-5

Durant en de Thunder zijn bezig aan een uitstekend seizoen. Niet alleen in aanvallend opzicht, maar ook defensief is Durant steeds belangrijker aan het worden voor zijn club. Afgelopen week volgden wel twee nederlagen tegen concurrenten (Clippers en Spurs), maar Durant is op dreef. Meer dan tien rebounds, vier assists en ruim twee geblokte schoten per duel. Nog zo´n week en Durant gaat LeBron weer voorbij. Statistieken van Durant in de afgelopen week: P 30.5 R 10.7 A 3.8 B 2.3.

3. (3) Derrick Rose | Chicago Bulls, 21-6

Rose kende een uitstekende week, met als hoogtepunt de 35 punten tegen het matige Washington, totdat hij tegen New Jersey Nets na elf minuten naar de kant moest met rugklachten. Het is te hopen voor de Bulls dat Rose gespaard blijft van grote blessures, want de spelers vallen bij bosjes de laatste weken met Billups als laatste slachtoffer. Vier van de vijf duels werden gewonnen, maar die ene nederlaag kwam wel tegen concurrent Philadelphia 76ers. Statistieken van Rose in de afgelopen week: P 23 R 2.4 A 8.

4. (4) Dwight Howard | Orlando Magic, 15-10

De Magic spelen uiterst wisselvallig, maar Howard is de rots in de branding. Hij scoort, rebound en raakt zelfs vrije worpen. En tegen Cleveland Cavaliers blokte hij maar liefst acht schoten, waarvan deze wel erg hard was. De vraag die echter blijft hangen is: hoe lang speelt Howard nog in Orlando. Voorlopig doet de center in elk geval alles wat hij kan om zijn team te helpen en de fans te vermaken. Statistieken van Howard in de afgelopen week: P 23.8 R 13.4 B 3.8.

5. (6) Kobe Bryant | Los Angeles Lakers, 14-11

Het was eigenlijk een hele matige week voor Kobe. Twee zeges gevolgd door twee nederlagen. Een schotpercentage beneden de veertig procent. Het is allemaal niet om over naar huis te schrijven. Maar als je het tot de top vijf op de all-time lijst van topscorers schopt, dan verdien je op zijn minst ook een plek in de top vijf van de MVP-race. Alleen nu wel wat beter spelen, want we zien liever een uitmuntende Kobe. Statistieken van Bryant in de afgelopen week: P 24.5 R 3.8 A 4.3.

6. (NR) Chris Paul | Los Angeles Clippers, 15-7

Paul was in de laatste zege op Orlando Magic weer van groot belang, met acht punten in vijf minuten nadat Billups geblesseerd uitviel. Sinds zijn komst hebben de Clippers een van de beste seizoenen uit de geschiedenis, en vanwege deze manier van scoren de bijnaam Lob City. Nu zonder Billups aan zijn zijde komt de druk nog meer bij Paul te liggen. Maar dat is hem wel toevertrouwd. Beste point guard in de league op dit moment. Statistieken van Paul in de afgelopen week: P 21.2 R 3.2 A 9.8.

7. (8) Kevin Love | Minnesota Timberwolves, 13-12

Love leek me altijd een rustige jongen, maar ineens was daar die bewuste trap richting het gezicht van Luis Scola. Raar. Misschien revanche voor dit? Eigenlijk hadden we Love daarvoor een paar plekken moeten laten zakken, maar zijn spel is nog steeds uitstekend en de Wolves gaan ineens winnen. Vier van de laatste vijf, waarvan een tweeluik tegen Houston Rockets. Love miste het duel van gisteren en zit nog een wedstrijd aan de kant. Hopelijk beperkt hij zich daarna weer gewoon tot waar hij goed in is: basketballen. Statistieken van Love in de afgelopen week: P 23.8 R 13 A 2.

8. (5) Josh Smith | Atlanta Hawks, 16-9

Slecht spel en dan ook nog verliezen. Dat is dodelijk. Zo breed is de selectie van de Hawks niet, zeker niet na de zware blessure van Al Horford. In het eerste duel kwam hij nog weg met 7 punten. Maar na drie nederlagen op rij moet het energieniveau omhoog bij Smith, willen hij en de Hawks bijblijven in de top van de Eastern Conference. Statistieken van Smith in de afgelopen week: P 10.5 R 6.5 A 3.

9. (10) Paul Pierce | Boston Celtics 14-10

Een uitstekende week voor Pierce en de Celtics. Vijf wedstrijden op rij ongeslagen. Weliswaar tegen de wat mindere tegenstanders in de league, maar Boston is terug op een winstpercentage boven de vijftig procent. Belangrijkste moment was natuurlijk dat Pierce de Boston-legende Larry Bird passeerde op de all-time lijst voor topscorers. Nu bezet hij de tweede plaats all-time in de clubhistorie van de Celtics. Hulde. Statistieken van Pierce in de afgelopen week: P 20.6 R 6.2 A 6.8.

10. (9) LaMarcus Aldridge | Portland Trail Blazers, 14-11

Drie nederlagen met vier punten of minder verschil. Eerst de Thunder (111-107), toen de Kings (95-92) en afgelopen maandag de Jazz (93-89). Aldridge speelde goed en speelde veel (twee keer meer dan 40 minuten), maar het leidde uiteindelijk tot maar twee, weliswaar grote, zeges op Denver en Charlotte. Aldridge kan van de Trail Blazers in zijn eentje geen topteam maken. Statistieken van Aldridge in de afgelopen week: P 28.6 R 7.8 A 2.6

Uit de lijst: Blake Griffin (Los Angeles Clippers)

Ook leuk om te lezen