More MLS: Drama in Toronto

Door

Het jaar 2012 zullen ze in Toronto zo snel mogelijk willen vergeten. De competitie is nog niet volledig gespeeld, maar voor de plaatselijke FC is het doek al een tijdje geleden gevallen. Waren de verwachtingen aan het begin van het seizoen nog hooggespannen, al snel werd duidelijk dat er niet veel eer te behalen viel. Mede dankzij veel blessures staat Toronto FC stijf onderaan in de Eastern Conference en heeft met 22 punten uit 32 duels zelfs het slechtste resultaat in de MLS.

De club in Toronto startte dit seizoen als een Nederlands bolwerk. Aron Winter was trainer in Canada, Nick Soolsma speelde op het middenveld en Danny Koevermans in de aanval. Daarnaast was trainer Thomas Rongen actief bij de jeugdopleiding. Toronto was ambitieus en wilde via een goede lange-termijn-planning de MLS veroveren. Negen duels en nul punten later werd dit plan aan de kant geschoven. Geen resultaat is mogelijk, maar negen wedstrijden geen resultaat was zelfs voor Toronto teveel van het goede. En dus werd Winter op straat gezet, en niet veel later kon ook Soolsma vertrekken.

Nieuwe coach

Met de komst van de nieuwe coach Paul Mariner werd voor een meer verdedigend systeem gekozen, waarbij Koevermans in de punt van de aanval stond. Bal vasthouden, wachten op bijsluiting en dan naar de goal. De verandering had een positieve uitwerking, de volgende elf duels werden negentien punten gescoord. Danny Koevermans onderscheidde zich die periode in positieve vorm. In de eerste zeven wedstrijen in die serie scoorde De Koef zevenmaal voor zijn ploeg.

Tot het noodlot toesloeg. Eerst raakte Koevermans geblesseerd, daarna de Franse aanvaller Eric Hassli en tot overmaat van ramp ook aanvoerder Torsten Frings. De drie buitenlandse spelers die Toronto extra kwaliteit hadden moeten geven, belandden met zijn allen in de ziekenboeg.

Lachertje

Het resultaat was een schamele drie punten in de laatste twaalf wedstrijden. De potentie was in het midden van het seizoen aanwezig, maar de extreem slechte start en het bijna net zo slechte einde, hebben van Toronto het lachertje van de league gemaakt. Grootste probleem van Toronto is de verdediging. Aanvallend komt de ploeg met 35 goals nog best een eind, maar met 60 tegentreffers heeft Toronto de slechtste verdediging in de MLS. Vooral aan het eind van de wedstrijd blijkt het team niet scherp. Twaalf keer viel een tegentreffer in de laatste tien minuten van het duel. Tien keer had dit direct invloed op de uitslag en Toronto verloor daardoor veertien punten.

In het zesjarig bestaan heeft Toronto nog nooit de play-offs gehaald. De potentie is aanwezig om mee te spelen om een plek in het naseizoen. Als de ploeg van Mariner een heel seizoen kan spelen zoals het middengedeelte van deze jaargang, eindigt de ploeg op 55 punten of meer. Voldoende voor een play-offplaats. Met een fitte Koevermans en wat defensieve versterkingen kan Toronto FC volgend jaar wellicht historie schrijven.

Lees hier de More MLS van vorige week:  Wondo’s wondere wereld en het succes van San Jose.

Ook leuk om te lezen