Monday Night Football: Vikings at 49ers

Door

De tweede (aangezien de Eagles en Falcons drie uur eerder ook al spelen) Monday Night Football staat vanavond op het programma in Santa Clara, thuisbasis van de San Francisco 49ers en in het stadion waar dit jaar de Super Bowl wordt gespeeld. Deze twee ploegen hebben in totaal 45 keer tegen elkaar gespeeld (22-22-1), de Minnesota Vikings wonnen de laatste drie ontmoetingen en maar 49ers leiden thuis met 13-8 tegen de ploeg uit Minnesota.

Na the offseason from Hell voor de 49ers waarin ze een waslijst aan spelers zijn verloren, is het nu tijd om te laten zien wat ze nog wél in huis hebben. De Vikings worden gezien als een zeer talentvolle ploeg die dicht tegen een break out jaar aanzitten, vooral omdat ze dit jaar weer kunnen beschikken over de beste running back van de NFL, Adrian Peterson.

Weten de 49ers de harten van hun thuisfans weer harder doen kloppen of weten de Vikings Levi’s Stadium stil te krijgen?

Vikings offense

De offense van de Vikings is sinds dit jaar weer versterkt met een running back Adrian Peterson. Hij keert na een zware knieblessure weer terug in het achterveld van de ploeg uit Minnesota. Hij mag plaatsnemen achter een offensive line die nogal te kampen heeft met blessures en de vraag is dan ook of ze op tijd de chemistry gevonden hebben om de defensie van de 49ers van zich af te houden.

Het grootste verlies voor de O-line is de afwezigheid van center John Sullivan. Hij was vorig jaar de beste lineman van de Vikings. Het is voor Teddy Bridgewater te hopen dat de tackles Matt Kalil en rookie T.J. Clemmings een goede dag hebben en hem uit de wind kunnen houden. Left tackle Matt Kalil was vorig jaar een namelijk een zorgenkindje. Hij liet vorig seizoen de meeste sacks (12) toe op zijn quarterback in de NFL.

Brandon Fusco heeft in het voorseizoen de switch gemaakt naar left guard om Kalil te ondersteunen. Daarnaast is T.J. Clemmings een rookie die zijn sporen nog moet verdienen en nog moet clicken met right guard Mike Harris. De rookie wordt direct voor de leeuwen geworpen door de afwezigheid van Phil Loadholt (blessure) en zal meteen getest worden door de 49er’ defense.

Teddy Bridgewater liet vorig jaar een goede ontwikkeling zien en we zijn er van overtuigd dat hij deze stijgende lijn zal voortzetten. Vooral nu hij ondersteuning heeft van de beste running back van de NFL en receiver Mike Wallace.

In Wallace beschikken de Vikings over bovengemiddelde receiver die met zijn snelheid menig verdediger te snel af zal zijn. De van de Dolphins overgekomen receiver zal naar verwachting het nummer één doelwit worden van Bridgewater vanavond.

MIN OFF

49ers defense

De verdediging verwelkomt Navarro Bowman nadat hij het gehele vorige jaar moest missen vanwege een zware knieblessure. Niet alleen is Bowman misschien wel de beste linebacker in de NFL, zijn leiderschapskwaliteiten zijn vooral meer dan welkom voor de jonge verdediging van de 49ers. Er is geen betere match up voor Bowman om te laten zien dat hij weer terug is, dan het afstoppen van Vikings running back Adrian Peterson.

De  voorste drie van de 49ers zullen de ‘nieuwe’ O-line van de Vikings op de proef gaan stellen. Quinton Dial en Glenn Dorsey staan bekend om hun fysieke kwaliteiten en zullen de O-lineman van de Vikings op zij willen zetten om gaten te creëren voor de blitzende linebackers Aaron Lynch, Ahmad Brooks en zelfs Bowman. Daarnaast heeft San Franciso in Ian Williams een van de betere nose tackles tegen de run.

De secondary van de 49ers beschikt over een degelijk safety duo in Antoine Bethea en Eric Reid, maar er zijn nog wel wat vraagtekens wat betreft de cornerbacks. Het lijkt zo goed als zeker dat Tramaine Brock als nummer één zal gaan starten, maar de vraag is wie de andere cornerback zal gaan worden.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze Kenneth Acker als nummer twee opstellen en Dontae Johnson als nummer drie. Zowel Johnson als Acker zijn tweedejaars spelers. Johnson heeft het vorig seizoen redelijk gedaan terwijl Acker geen enkele minuut in actie kwam vanwege blessures. Voor de Vikings lijken er dus kansen te liggen om gebruik te maken van de nieuwigheid en onervarenheid van de cornergoup van de Niners.

SF DEF

49ers offense

De offensie van de 49ers scoorde slechts twee aanvallende touchdowns in het voorseizoen en worstelde met het neerzetten van goede drives. Met name de passinggame van Colin Kaepernick was niet echt bemoedigend. We kregen wel een glimp te zien van de enorme potentie van running game onder aanvoering van Carlos Hyde en de verwarring die running back Reggie Bush kan scheppen met zijn kwaliteiten als valse receiver.

De offensive line onder leiding van Pro Bowl left tackle Joe Staley, lijkt sterk in het creëren van de juiste gaten voor de running game maar erg veel moeite te hebben met het beschermen van hun quarterback. De Vikings zullen bloed ruiken als het gaat om het onder druk zetten van de nummer zeven van de 49ers, hij lijkt namelijk niet erg comfortabel in de pocket met het vuur aan de schenen.

Een positieve ontwikkeling ten opzichte van vorig jaar is dat ze dit jaar een zogeheten deep threat erbij hebben met het aantrekken van Torrey Smith. Zijn snelheid zal er voor moeten zorgen dat er ruimte komt tussen de voorste en de achterste mensen van de Vikings’ defense. In deze ruimte zal Vernon Davis zich als een vis in het water voelen. De ervaren tight end staat aan de vooravond van zijn tiende NFL seizoen en is gebrand om revanche te nemen op zijn dramatisch voorgaande jaar.

SF OFF

Vikings defense

De defensie van de Vikings lijkt volledig fit voor het nieuwe seizoen. De afgelopen jaren hebben ze aardig wat kwaliteit vanuit de draft geïnvesteerd in met name de secondary en daar plukken ze nu de vruchten van.

Sharrif Floyd en Linval Joseph zijn twee sterke tackles die makkelijk ruimte maken voor Everson Griffen om de quarterback onder druk te zetten. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze proberen Griffin af en toe van rechts naar links te schuiven om de mindere kant van de O-line van 49ers aan te vallen.

In de middelste linie hebben ze berg aan talent lopen met Gerard Hodges en first round pick van 2014 Anthony Barr maar ook second round pick van dit jaar Eric Kendricks. De vraag is alleen of hij gaat spelen ten koste van mindere kracht Chad Greenway.

In het achterveld beschikken ze over een top class safety tendem in Robert Banton en Harrison Smith. Zij zullen deep threat Torrey Smith en Vernon Davis in bedwang moeten gaan houden. De vraag is wie aan de andere kant van Xavier Rhodes gaat spelen. De nummer één pick van dit jaar Trey Flowers maakt namelijk in het voorseizoen nog geen hele sterke indruk en daarom zal waarschijnlijk Terence Newman starten.

MIN DEF

Prognose

De wedstrijd zal beslist worden in the trenches. Het team dat het beste bestand is tegen de verdedigende druk van de tegenstander en hun runninggame het beste van de grond krijgt zal er met de winst van door gaan. De verwachting is dat Vikings de vele afwezigen aan de O-line niet kunnen verwerken om een gedegen offense neer te zetten tegen de sterkte verdediging van de Niners. We verwachten geen wedstrijd waarin veel gescoord gaat worden en denken dat de Niners net aan langste eind trekken ondanks de worstelende Colin Kaepernick.

Voorspelling: 49ers winnen met 17-13

Ook leuk om te lezen