MNF Preview – Bills @ Patriots

Door

bills-pats-story

Het is weer maandag en dat betekent Monday Night Football! Vanavond nemen de ongeslagen New England Patriots (9-0) het in eigen huis op tegen hun divisie rivaal de Buffalo Bills. (5-4) In week 2 speelde beide ploegen in Buffalo tegen elkaar en werd het een shoot out met de ploeg uit New England als winnaar (40-32).

De Patriots staan fier bovenaan in de AFC East en zijn zo goed als zeker van de play-offs. De Bills daarentegen nog niet en zij azen op een wildcard ticket. Daar deden ze in hun laatste wedstrijd een goede stap naar, door knap te winnen bij divisiegenoot de New York Jets. De Patriots wisten vorige week knap te winnen bij hun ‘angstgegner’, de New York Giants.’

Bills at Patriots stats

Sparen of volle bak

Tom Brady is aan een bizar goed seizoen bezig (3043 yards, 24TDs), maar ziet steeds meer wapens wegvallen vanwege blessures. Twee weken geleden verloor hij running back Dion Lewis voor de rest van het seizoen en vorige week zijn favoriete receiver Julian Edelman (692yds, 7TDs) voor 6-8 weken. Brady is misschien wel de beste in het vinden van nieuwe goede wapens en dat zal hem ook vanavond gaan lukken.

Vanavond spelen de Patriots voor het eerst zonder Edelman en de verwachting is dat zijn workload voornamelijk wordt opgevangen door grotere bijdrages van receivers Danny Amendola (403yds, 2TDs) en Brandon LaFell (240yds, 0TDs), maar natuurlijk ook door de niet te stoppen tight end Rob Gronkowski (806yds, 8TDs).

Naar alle waarschijnlijkheid krijgt Tom Brady weer wat extra bescherming vanavond in de offensive line terug, met zijn vaste tackles Sebastian Vollmer en Marcus Cannon. Dit komt goed uit, in de wetenschap dat de Bills over één van de beste defensive lines beschikken en in de laatste wedstrijd Brady maar liefst drie keer wisten neer te halen.

Het is natuurlijk de vraag in hoeverre de Patriots risico’s willen gaan lopen, met de play-offs in zicht. Wellicht dat ze vanavond al beginnen met  jong talent meer de kans te geven, om blessures van de sterren te voorkomen.

Beste run defense

De verdediging van de Patriots moet het voor de derde week op rij zonder linebacker Jamie Collins stellen. De defensieve playmaker heeft nog steeds last van de naweeën van een virus. Zijn gemis zal vanavond voelbaar zijn, aangezien de Bills graag een outside running game hanteren en buiten Collins niemand de snelheid heeft om dit goed te verdedigen. De taak wordt dus om de running backs van de Bills tussen de tackles te houden.

In de secondary hebben de Patriots in Malcolm Butler een shutdown corner, die afgelopen weekend nog Odell Beckham Jr. aan de ketting had. Daar achter is de spoeling dun qua kwaliteit. Corner Ryan Logan is degelijk (4INTs), maar daarna heb je met Justin Coleman en Rashaan Melvin niet de kwaliteit die je nodig hebt, tegen goede receivers en quarterbacks. Gelukkig is Tyrod Taylor geen Tom Brady.

De defensive line van de Patriots presteert vooral de laatste maand er goed. Zij zijn verantwoordelijk voor het feit, dat ze de nummer 2 run defense van de NFL zijn op dit moment. Vooral de ontwikkeling van rookie Malcolm Brown (2 sacks) valt op, na een stroeve start. De defense zal de nummer twee run offense aan banden moeten gaan leggen.

malcom-brown-nfl-preseason-new-england-patriots-new-orleans-saintsmccoy

Beste run offense

Tyrod Taylor is niet van het niveau Tom Brady. Hij doet het niet heel slecht, maar zorgt voor onvoldoende passing yards in de aanval van de Bills, waardoor ze genoodzaakt zijn te leunen op de ground game. Het gevaarlijke hier aan is, dat wanneer de Patriots erin slagen de run game aan banden te leggen, alles op de schouders komt van Taylor.

De aanval van de Bills is gestoeld op de sterke ground game. De run offense wordt geleid door het gevaarlijke running back duo LeSean McCoy (528yds, 2TDs) en Karlos Williams (360yds, 5TDs). Zij zullen vanavond de sterke run defense van de Patriots moeten ontcijferen en gebruik moeten maken van de afwezigheid van Jamie Collins door vooral outside runs neer te zetten.

De Buffalo Bills beschikken in Sammy Watkins over een bovengemiddeld goede receiver, echter lag hij vorige week wel aan de ketting bij All-Pro Darrelle Revis, met slechts 17 receiving yards. Dat moet echt beter vanavond, tegen de held van de laatste Super Bowl, cornerback Malcolm Butler. Watkins zal moeten laten zien, waarom hij vorig jaar als eerste werd gekozen in de draft door de Bills, willen ze door de lucht een rol gaan spelen vanavond.

Tegenvallend defensive front

De defensive front van Bills wordt gezien als één van de beste van de NFL. Echter presteren ze gezien hun kwaliteit en potentie ondermaats. De trainer van de Bills Rex Ryan schijnt zijn beste tactische trucs altijd te bewaren voor de Patriots. Het is te hopen voor Ryan, dat de sterren van de defensive line Jerry Hughes (3 sacks), Mario Williams (3 sacks) en Marcell Dareus (2 sacks) eindelijk gehoor geven aan hun potentie om Tom Brady nachtmerries te gaan bezorgen vanavond.

De twee cornerbacks van de Bills zijn misschien wel het meest onderschatte duo van de NFL. Stephon Gilmore (2 INT) en Ronald Darby (2 INT) geven slechts 6,4 yards weg per pass attempt (7de). Dit is extra knap, als je bedenkt dat de defensive front nog niet eens aan hun verwachtingen voldoet. Vanavond zullen ze het druk krijgen met LaFell en Amendola, waar de Patriots meer afhankelijk van zullen zijn na de blessure van Edelman. De cornerbacks krijgen dus de kans om zich te gaan onderscheiden.

Prognose

De aanval van Patriots is een stuk sterker en effectiever dan die van de Bills. Daarnaast zijn de Patriots thuis bijna onverslaanbaar. Al deze factoren zorgen ervoor dat de ploeg uit New England vrij eenvoudig zal gaan winnen van de Bills en ongeslagen blijven in de NFL.

Voorspelling: New England Patriots winnen met 30-18

Ook leuk om te lezen