MLS Player Special: Maurice Edu

Door

United States v Mexico - FIFA 2014 World Cup Qualifier

Vandaag lees je in de MLS Player Special hoe een ijzersterke middenvelder die in 2007 uitgeroepen werd tot Rookie of the Year via Schotland, Engeland en de Turkse competitie terugkeerde naar de MLS. In de schijnwerpers vandaag: Maurice Edu van Philadelphia Union.

Edu, zoon van twee leraren, ging naar school in Maryland. Daar kwam hij uit voor de Terrapins, het team dat in 2005 NCAA-kampioen werd. Tijdens zijn studie viel hij al op vanwege zijn (kop)kracht, passing en scorend vermogen. Het was dus ook geen verrassing dat hij tijdens de draft als eerste werd gekozen. Toronto FC was de club die Edu aan zich mocht binden.

Na twee jaar en 38 wedstrijden in de MLS verruilde Edu Canada voor het land van haggis, kilts en doedelzakken: Schotland. Glasgow Rangers was vanaf 2008 de nieuwe club van de fanatieke Twitteraar. De Schotse competitie is waarschijnlijk de minst spannende ter wereld, tijdens zijn vier seizoenen bij Glasgow werd Edu drie keer kampioen.

In 2012 raakten de Rangers in financiële problemen, en de Schotse recordkampioen werd drie divisies lager ingedeeld. Dat zorgde voor een massale leegloop onder de spelers. Zo vertrok ook Edu, hij tekende bij Stoke City, dat uitkomt in de Premier League. Voor Edu was spelen in de grootste competitie ter wereld een droom die uitkwam, maar het bleek te gaan om een zeer korte droom die uitmondde in een nachtmerrie.

In zijn eerste jaar bij Stoke, mocht Edu precies 10 minuten het zwarte wedstrijdshirt dragen. Nog steeds komt de international niet voor in de Engelse plannen. Daarom werd Edu verhuurd aan Bursaspor, een Turkse club waar hij uitgroeide tot publiekslieveling. Ook dit jaar wordt Edu verhuurd, aan Philadelphia Union, dat hem dankzij de Beckham Rule terug kon halen naar de MLS.

Edu leek gelukkiger dan ooit toen hij terugkwam naar Amerika. Hij heeft dit seizoen zijn draai al helemaal gevonden en miste dit seizoen nog geen minuut bij Union. Mede dankzij zijn kwaliteiten staat Philadelphia vierde in de Eastern Conference met acht punten uit evenveel wedstrijden. In de filmpjes hieronder zie je de twee goals die Edu dit seizoen voor Union maakte.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen