MLS East Recap: New York Red Bulls pakt de Supporters’ Shield

Door

SS_NYRB

Afgelopen nacht was het Decision Day in de MLS. De laatste speeldag van de reguliere competitie werd afgewerkt en er viel nog heel wat te beslissen. In deze recap overlopen we de wedstrijden die gespeeld werden in de Eastern Conference. De recap van de wedstrijden uit het Westen kan je hier terugvinden.

Chicago Fire – New York Red Bulls
Deze wedstrijd had als een van de wedstrijden geen play-off implicaties. Wel was het één van de belangrijkste van allemaal. New York Red Bulls kon immers nog de Supporters’ Shield winnen. De Red Bulls maakten het zichzelf makkelijk door al na acht minuten op voorsprong te klimmen na een doelpunt van Wright-Phillips. In de 35e minuut mocht Sacha Kljestan er dan vanop de stip 0-2 van maken. New York had weinig problemen met Chicago in de eerste helft en leek goed op weg om de Shield te gaan pakken. In de tweede helft maakte Gilberto het nog spannend door er 1-2 van te maken, maar verder zou Chicago niet meer komen. New York Red Bulls hield stand en won met 1-2 en met deze zege verzekerden de Red Bulls zich van de Supporters’ Shield, de prijs voor de winnaar van de reguliere competitie.

New York City FC – New England Revolution
We beginnen met de clash die wellicht zou beslissen wie er het laatste playoff-ticket in het Oosten zou nemen. New England had genoeg aan één punt, voor New York City stond er niets meer op het spel. De wedstrijd begon alvast uitstekend voor New England, na amper twee minuten kon Nguyen de 0-1 binnenleggen. New York City probeerde terug te reageren, maar kende heel wat pech in de afwerking. Onder andere Lampard had een reuzenkans, maar hij zag zijn poging op de lat belanden. In de 36e minuut bracht Davies zijn ploeg dan op een gevleide 0-2 voorsprong. De Revs op rozen en dit mochten ze dan ook nooit meer weggeven. Dat gebeurde ook niet en in de tweede helft kon Rowe er zelfs 0-3 van maken. In de slotminuut mocht David Villa vanop de stip de 1-3 eindstand vastleggen.

Montréal Impact – Toronto FC
Duel tussen twee Canadese ploegen. Beide ploegen waren al zeker van de play-offs, maar dat wil niet zeggen dat er niets meer op het spel stond. De winnaar van dit duel zou het thuisvoordeel krijgen in de eerste ronde. In een gelijkopgaande wedstrijd was het lang wachten op doelpunten. Het was Altidore die de ban brak door een voorzet van Giovinco heerlijk binnen te koppen. In het begin van de tweede helft deed Drogba de wedstrijd helemaal kantelen in amper twee minuten tijd. Met twee gelijkaardige doelpunten – deviatie met de hak – bracht hij Montréal op een 2-1 voorsprong.

Met deze stand zou Toronto zakken naar de zesde plek en Montréal zou stijgen naar plek drie. Mocht Toronto gelijkmaken dan gebeurde net het omgekeerde. Om nog wat extra drama toe te voegen: de nummer drie en zes spelen tegen elkaar in de eerste ronde. Er werd dus in het laatste half uur gespeeld om het thuisvoordeel, want dat beide ploegen elkaar zouden tegenkomen in de eerste ronde van de play-offs stond vast. Er werd echter niet meer gescoord dus mag Montréal komende week opnieuw Toronto in eigen huis ontvangen.

Columbus Crew – DC United
De topper in het Oosten (en de strijd voor plek twee) werd een complete afgang voor FC Dallas. De nummer twee in de Eastern Conference werd helemaal weggespeeld en het leek erop of ze niet helemaal beseften wat er nog op het spel stond. Na 45 minuten leek er nog niet veel aan de hand, want toen stond het nog maar 1-0 na een doelpunt van McInerney. In de tweede helft ging Columbus dan helemaal los met vier doelpunten over een tijdspanne van zo’n 25 minuten. Doelpuntenmakers van dienst waren Meram, Finlay (2x) en Schoenfeld. Door deze 5-0 overwinning wordt Columbus tweede in het Oosten en zijn zij dus vrij in de eerste ronde. DC United zakt van plek twee naar plek vier en mag dus komende week de wei in om zich te plaatsen voor de conference semifinals.

Philadephia Union – Orlando City
Een wedstrijd die er niet echt meer toe deed, want Orlando City kon zich enkel maar plaatsen voor de play-offs als New England verloor en als Orlando City een doelpunt of acht goedmaakte, quasi onmogelijk dus. Zoals je hierboven al kon lezen won New England makkelijk hun wedstrijd dus kunnen we kort zijn over deze – niet zo’n hoogstaande – partij. Vlak voor de rust mocht Sebatien Le Toux er vanop de elfmeter de 1-0 eindstand vastleggen. Voor beide ploegen was dit de laatste wedstrijd van het seizoen.

Eindstand Eastern Conference
east

Play-Offs
Nu de reguliere competitie erop zit, stroomt de top zes – samen met de beste zes teams uit het Westen – door naar de play-offs om daar te gaan strijden voor de MLS Cup. De top twee is vrijgesteld voor de eerste ronde en gaat dus rechtstreeks door naar de Conference Semifinals. De nummer drie neemt het thuis op tegen de nummer zes. De vierde in de stand ontvangt thuis het team dat op de vijfde plaats eindigde.

• New York Red Bulls en Columbus Crew zijn vrij in de eerste ronde
• Woensdag 28 oktober(00u30): DC United – New England Revolution
• Donderdag 29 oktober (00u00): Montréal Impact – Toronto FC

Foto: MLSSoccer.com

Ook leuk om te lezen