MLB play-offs voorspelling: Rangers vs Rays

Door

Een rematch van de ALDS van vorig seizoen, toen de Rangers de best-of-five serie met 3-2 wonnen. Die overwinning hadden zij voornamelijk te danken aan de fenomenale Cliff Lee, die dit seizoen bij de Phillies speelt. Lee won twee wedstrijden, waaronder de allesbeslissende Game 5. Om te bepalen van wie ik verwacht dat zij gaan winnen kijk ik naar drie dingen: starting pitching, bullpen, lineup. Wie twee van de drie vergelijkingen wint, is mijn favoriet voor het winnen van de serie.

De stand is na twee wedstrijden nu 1-1. Waar de Rays in game 1 met 0-9 overtuigend uithaalden, wonnen de Rangers vannacht met 8-6 game 2.

Starting pitching

Op papier hebben de Rays misschien een iets diepere rotation met Shields (hoogste WAR van alle pitchers van beide teams), Price en Hellickson, maar omdat zij tot aan de laatste wedstrijd van het seizoen alles op alles moesten zetten om zich te plaatsen voor de playoffs konden zij in de eerste wedstrijd over geen van deze drie beschikken.

Talentvolle rookie Matt Moore startte daarom in game 1, uiterst succesvol, en werd gevolgd door James Shields in Game 2. Price en Hellickson zullen waarschijnlijk respectievelijk Game 3 en 4 (if necessary) starten, zodat Shields, als het moet, op drie dagen rust Game 5 kan starten.

De Rangers hebben C.J. Wilson aangewezen als eerste starter, Derrek Holland krijgt de tweede wedstrijd en C.J. is de waarschijnlijke starter van Game 3. Daarachter staan nog rookie Alexi Ogando en lefty Mat Harrison. Ik denk dat op papier de Rays hier een licht voordeel hebben.

Bullpen

De Rays verloren voor aanvang van het jaar het grootste deel van hun bullpen aan free agency. Kyle Farnsworth was de belangrijkste acquisitie en heeft het dit jaar boven verwachting goed gedaan. Dat geldt niet voor de gehele bullpen en namen als Jake McGee, Joel Peralta en J.P. Howell spreken ook niet erg tot de verbeelding.

De Rangers hadden natuurlijk al closer Neftali Feliz, maar omdat de bullpen tijdens het seizoen een zwakte bleek te zijn, voegden zij er via trades een aantal grote namen aan toe. Mike Adams, Koji Uehara en Mike Gonzalez geven de Rangers de edge over Tampa Bay in de bullpen.

Lineup

De Rays hadden dit seizoen redelijk moeite om punten te scoren. Ze haalden de playoffs voornamelijk dankzij sterke pitching en de toevoeging van rookie Desmond Jennings aan de lineup. Jennings zorgt voor snelheid en power bovenin de lineup en geeft manager Joe Maddon de mogelijkheid om B.J. Upton, die als leadoff te weinig op het honk kwam, lager in de lineup te plaatsen.

Niemand van de Rays wist 100 punten te scoren of 100 punten binnen te slaan en slechts één slagman sloeg meer dan 25 home runs. Evan Longoria is verreweg de meest gevaarlijke slagman van de Rays (.244, 31 HR, 99 RBIs). Johnny Damon is de ervaren man en heeft natuurlijk al meerdere keren in deze situatie bewezen goed te presteren onder de druk van de playoffs.

De Rangers hebben duidelijk meer power in de ploeg. Met 210 home runs eindigde zij als team als tweede in de AL. De beste slagman is waarschijnlijk Josh Hamilton, maar hij heeft niet eens zo’n heel goed jaar gehad.

Mike Napoli heeft op papier het beste seizoen gehad van alle Rangers (.320, 30 HR, 75 RBIs), maar met namen als Michael Young, Adrian Beltre, Ian Kinsler en Nelson Cruz hebben zij over slagkracht niets te klagen. Natuurlijk is er aan de top van de lineup ook nog de snelle Elvis Andrus.

Ook hier verwacht ik dus dat de Rangers de overhand zullen hebben. Uiteindelijk denk ik dat de bullpen van de Rangers de doorslag zal geven en dat Texas, net als vorig jaar, na een spannende serie met 3-2 zal winnen. Rangers in 5.

Wat denk jij? Discusieer mee via Twitter (@SportAmerika) en gebruik hashtag #SportAm.

Foto: bleachreport.net

Ook leuk om te lezen