MLB: Internationale free agents

Door

Japan v Chinese Taipei - World Baseball Classic Second Round Pool 1De afgelopen week heb je op SportAmerika kunnen lezen over de beste free agents en speciale gevallen als Nederlandse spelers en comeback kandidaten. Vandaag is het de beurt aan spelers die dit seizoen nog in een ander land op het hoogste niveau gespeeld hebben. De meest interessante optie voor de MLB teams? Masahiro Tanaka!

De nieuwe Yu Darvish?

Door de jaren heen hebben we al vaker Japanse spelers en vooral pitchers naar de MLB zien komen. Hideo Nomo was de eerste en misschien ook wel de meest succesvolle en in recentere jaren zagen we Daisuke Matsuzaka, Hideki Matsui, Hisashi Iwakuma en Yu Darvish de overstap maken.

Dit jaar is rechtshandige werper Masahiro Tanaka de man waar meerdere teams om gaan vechten. De teams mogen via een gesloten veiling (dat wil zeggen, zij kennen het bedrag dat de andere teams bieden niet) bieden op het recht om met Tanaka te onderhandelen voor een contract. De net 25-jarige Tanaka is sinds zijn 18e al actief in de NPB, waar dit seizoen zeer waarschijnlijk ook Nederlander Loek van Mil te bewonderen is. Elk jaar was er bij hem een lichte verbetering zichtbaar en in 2013 had hij een ongekend won-loss record van 24-0 met een miniscuul ERA van 1.27. In 212 innings gooide hij bovendien veel strikeouts (183) en stond hij erg weinig vrije lopen (32) en hits (168) toe.

Hij wordt zo nu en dan al vergeleken met Yu Darvish, die dit seizoen zijn definitieve doorbaak kende in de MLB met een uitermate sterk seizoen, waarmee hij in de running is voor de AL Cy Young Award. Toch is Darvish nog iets meer een strikeout pitcher, wat eigenlijk verzekert dat hij ook in de MLB succesvol is en zal zijn. Dat is van Tanaka nog maar de vraag, maar het lijkt duidelijk dat een hoop teams op hem zullen gaan bieden. Het gerucht gaat dat onder andere de Yankees en Dodgers volle bak achter hem aan zullen gaan en dat de veiling zijn team, de Rakuten Eagles (waar ook Nederlander Andruw Jones speelt), meer geld op zal leveren dan de 60 miljoen dollar die Yu Darvish de Rangers gekost heeft.

Een winnend bod garandeert overigens nog niet dat Tanaka ook zal tekenen, maar men verwacht dat hij genoegen zal nemen met een contract van een jaarsalaris rond de 10 miljoen dollar per jaar. Hieronder zie je wat highlights uit zijn loopbaan tot nu toe:

Korea

Twee andere spelers die graag de overstap maken naar de MLB zijn Koreaanse werpers Suk-Min Yoon en Seung-Hwan Oh. De eerste is een 27-jarige startend werper die in 2011 al eens MVP werd van de KBO. Hij heeft erg goede statistieken en wordt door zijn agent Scott Boras vergeleken met Kyle Lohse. Dat wil zeggen: een werper die niet superhard gooit (rond de 92 MpH), maar wel erg slim pitcht. Nadeel is dat hij in 2013 veel tijd gemist heeft met een schouderblessure en daarover heerst nog wel wat onzekerheid.

De verwachting is dat hij terecht zal komen bij een team met wat minder geld. Hij is in feite de ‘poor man’s Tanaka’ van deze winter. Voor twee jaar en 10 miljoen dollar zou hij bij de Cubs, Orioles, Twins, Royals of een vergelijkbaar team terecht kunnen komen.

South Korea v Australia - World Baseball Classic First Round Group B

Oh is een rechtshandige reliever, die op 31-jarige leeftijd al zevenvoudig All-Star is in Korea. Hij speelt bij de Samsung Lions samen met Rick van den Hurk en won dit jaar voor de derde keer op rij de titel. Nu probeert hij de oversteek te maken en volgens de laatste geruchten zijn de Yankees geinteresseerd in zijn diensten. Hij zou daar bijvoorbeeld Joba Chamberlain op kunnen volgen. Op de World Baseball Classic liet onder andere in de halve finale in 2009 tegen Team USA al eens zien erg goed te kunnen presteren op het hoogste niveau.

Voor beide spelers moet, net als bij Tanaka, eerst een veiling worden gewonnen voordat er onderhandeld kan worden over een contract. Eerder deze winter tekende Cubaans international Jose Abreu al een contract bij de Chicago White Sox.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen