MLB free agents aangeboden: Kyle Lohse

Door

San Francisco Giants v St Louis Cardinals - Game Three

De maand januari is een tussen maand in de Major League Baseball. Een periode na de drukke Winter Meetings en de start van Spring Training. Het overgrote deel van de free agents heeft een nieuwe club gevonden, maar er zwerven nog vier grote namen rond op de markt. Deel 1: pitcher Kyle Lohse.

Lohse heeft een 118-109 record in zijn loopbaan met een 4.45 ERA, 1,238 strikeouts in 1,973 innings en een 13.7 WAR voor de Minnesota Twins, Cincinnati Reds, Philadelphia Phillies en de St. Louis Cardinals.

Het seizoen 2012: 16-3 record, 2.86 ERA, 143 K’s in 211 innings en een 3.9 WAR

Lohse kende afgelopen seizoen zijn beste jaar uit zijn loopbaan. De 34-jarige werper was een constante factor voor de St. Louis Cardinals met zestien overwinning en slechts drie nederlagen. De Cards besloten hem dan ook een qualifying offer van dertien miljoen euro te doen, maar Lohse verwachtte op de markt meer binnen te kunnen halen. Er hebben meerdere teams interesse getoond in de starter, maar tot een aanbieding is het niet gekomen. Teams zijn bang dat een vertrek bij de Cardinals, en de legendarische pitching coach Dave Duncan, geen goede invloed zal hebben op zijn prestaties.

De rechtshandige werper stond voor zijn komst bij de Cardinals namelijk bekend als een ‘below average’ starter. Hij verbeterde zich in St. Louis en dat zag je terug in de statistieken. Lohse kreeg minder honkslagen en homeruns tegen, gooide minder vier wijd en iets meer strikeouts. Toch houden teams een slag om de arm wat betreft zijn lage .262 BABIP. Kan hij dat wel volhouden? Als hij meer honkslagen toestaat verslechteren al zijn andere statistieken drastisch. Lohse is immers geen strikeout pitcher. Zijn BABIP (Batting Average on Balls in Play) ligt over zijn loopbaan gemeten net onder de .300, dus een stijging is te verwachten.

Wat brengt 2013?

Lohse stond op een zevende plaats in de SportAm Top 50 free agents. De Toronto Blue Jays leek de ideale bestemming, maar dat was voor de komst van starters R.A. Dickey, Mark Buehrle en Josh Johnson. Lohse en zijn agent Scott Boras weigerden het aanbod van de Cardinals en dit houdt in dat het team dat hem tekent een hoge draft pick verliest. “Dit is totaal niet hoe wij het voor ons zagen”, aldus Lohse. “Balen dat in deze markt voor mij wel een pick betaald moet worden en niet voor Edwin Jackson, Zack Greinke en Anibal Sanchez.”

Een voordeel voor Lohse is dat teams met de eerste tien picks in de draft van dit jaar slechts een pick uit de tweede ronde op hoeven te geven als ze de pitcher aantrekken. De Astros, Cubs, Rockies, Twins, Indians, Mariners,  Marlins, Red Sox, Royals, Pirates en Blue Jays. De Mariners en de Red Sox lijken voor Lohse een optie, waarbij de ploeg uit Seattle tot dusver de meeste interesse toonde.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen