MLB Free Agent-profiel: Kendrys Morales

Door

Seattle Mariners v Chicago White Sox

Het is erg rustig geweest in de MLB tijdens de feestdagen en terwijl de markt weer rustig op gang lijkt te komen, nemen wij een kijkje naar de beste overgebleven free agents. Mocht er op de dag dat wij zo’n free agent profiel plaatsen toch nieuws zijn dan melden wij dat uiteraard in de short hops! Vandaag kijken we naar eerste honkman/aangewezen slagman Kendrys Morales.

Naam: Kendrys Morales Rodriguez
Leeftijd: 30 jaar
Gooit: Rechts
Slaat: Switch hitter
Vorige teams: Los Angeles Angels of Anaheim en Seattle Mariners
2013: .277 avg, 23 HR’s, 80 RBI en een WAR van 1.2
Career: .280 avg, 102 HR’s, 234 RBI en een WAR van 6.4

Kendrys Morales ging als switch-hittende power hitter een mooie carrière tegemoet bij de Los Angeles Angels totdat hij in 2010 bij het te uitbundig vieren van een grand slam op de thuisplaat  zijn linkerbeen brak. Hierdoor kon hij bijna twee jaar niet in actie komen. In 2012 keerde hij terug op het veld, maar na een solide jaar werd hij naar de Seattle Mariners getrade. In het noordwesten van de Verenigde Staten herhaalde hij in zijn laatste contractjaar met een slaggemiddelde van .277, 23 homeruns en tachtig RBI’s praktisch zijn prestaties van het jaar ervoor.

Waarom moet jouw team voor hem kiezen?
Morales is een power hitter die van beide kanten van de plaat goed uit de voeten kan. Hierdoor slaat hij tegen rechtshandige pitchers bijna net zo goed als tegen linkshandige. Daarnaast is hij een geduldige slagman, want hij houdt zijn strikeout-aantallen binnen de perken. In zijn laatste drie volledige seizoen was hij ook steeds goed voor minstens twintig homeruns, dus ook op het gebied van power zit het wel goed bij de Cubaan.

Met zijn dertig jaar is Morales ook nog een relatief jonge eerste honkman/aangewezen slagman en kan hij nog wel wat jaartjes mee op het hoogste niveau. Vooral voor teams uit de American League kan hij daarmee een nuttige toevoeging zijn als middle-of-the-order hitter.

Waarom zou je hem niet contracteren?
Ondanks de hierboven genoemde voordelen zijn er op dit moment geen teams aan het strijden om de handtekening van Morales. Sterker nog, zijn agent Scott Boras moet alles uit de kast halen om zijn cliënt ergens onder te kunnen brengen. Waarschijnlijk hadden ze wel iets anders verwacht toen ze de qualifying offer van de Seattle Mariners eerder deze offseason afsloegen. Daarmee is ook meteen een nadeel van Morales genoemd. De teams die de eerste honkman/DH zouden kunnen gebruiken, worden afgeschrikt door het feit dat zij een draft pick voor hem op moeten geven. En daarvoor vinden zij de Cubaan vooralsnog niet interessant genoeg.

Zoals gezegd is Morales een solide speler met een career average van .280 en die ook de komende seizoenen wel weer de nodige homeruns zal gaan slaan. Toch mist hij net dat beetje extra waarom de teams niet voor hem in de rij staan. Daarbij is hij verdedigend slechts een matige speler en het afgelopen jaar werd hij ook grotendeels als aangewezen slagman gebruikt. Hiermee wordt zijn markt dus eigenlijk beperkt tot de American League.

Ook al is verdedigen niet zijn sterkste kant, deze actie mocht er toch zeker wel wezen.

kendrys

Wat zijn de laatste geruchten?
Het is eigenlijk vrij rustig rondom Morales. Zo rustig zelfs dat Boras met zijn cliënt aan het leuren is. Zo zou hij hem al bij de Mets hebben aangeboden en die ploeg zou hem inderdaad wel kunnen gebruiken, aangezien hun eigenlijke eerste honkman Ike Davis maar niet uit zijn slump weet te komen. Toch hebben de Metropolitans de boot voorlopig afgehouden. Andere teams die naar verluidt interesse toonden in Morales zijn de Baltimore Orioles, Kansas City Royals en Pittsburgh Pirates.

De draft pick die opgegeven dient te woorden blijft als een molensteen om de nek van de Cubaan hangen en daarom is hij vooral interessant voor een team dat een top 10-pick heeft aangezien die pick beschermd zijn. Deze teams zouden dus slechts een pick in de tweede ronde op hoeven te geven en dat maakt Morales in één klap een stuk interessanter. Voor teams als de Minnesota Twins en Houston Astros zou hij zo een goede verbetering zijn voor de positie van aangewezen slagman.

Short Hops

 • De Detroit Tigers verlengden het contract van Jose Iglesias met één jaar. De korte stop strijkt hiermee 1,65 miljoen dollar op in 2014.
 • Veteraan Kevin Slowey zette zijn krabbel onder een Minor League-deal met de Miami Marlins. De pitcher krijgt de kans om zich tijdens spring training te bewijzen en zo net als vorig jaar weer een plek in de rotation van de club uit Florida te bemachtigen.
 • Adam LaRoche liet zien ook in het wild zijn mannetje te staan. De eerste honkman van de Washington Nationals keerde terug van een jachtexpeditie met een door hem gedode poema op zijn schouders.LaRoche

Foto: Getty Images

2 Reacties
 1. Guus 6 jaar ago

  Is het geen optie dat Morales alsnog bij de Mariners tekent?

  • Justin Kevenaar 6 jaar ago

   Kan, maar momenteel hebben ze al drie 1B/DH spelers in Hart, Morrison en Smoak. Als ze Morales terug halen zal je Morrison en/of Hart in het outfield moeten zetten en als je dat dagelijks doet krijg je een defensieve nachtmerrie.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen