MLB analyse: Mariano’s nieuwe pitch

Door

New York Yankees v Oakland AthleticsMariano Rivera, wat moet je nog over hem zeggen? Hij is de beste closer aller tijden en hoort wat mij betreft zelfs bij de beste pitchers aller tijden. ‘Mo’ heeft een career record van 76-59 met een ERA van 2.20 en natuurlijk: hij is all-time leader in saves met 634. Geen enkele actieve closer komt ook maar in de buurt van dit record (Joe Nathan staat met 323 saves op de dertiende plaats all time). Bovendien heeft Rivera in het postseason, wanneer het er echt toe doet, een 8-1 record met een 0.70 ERA(!) en nog eens 42 saves.

Het meest indrukwekkende is misschien nog wel dat hij al deze prestaties eigenlijk met één pitch heeft bereikt, tenminste.. tot nu toe. Onderstaand filmpje van de New York Times illustreert hoe de toekomstige Hall of Famer Major League slagmensen door de jaren heen heeft gedomineerd met zijn cutter:

Nu is Rivera 43 en heeft hij zijn afscheid aangekondigd. In elk stadion waar hij voor het laatst komt, wordt hij door de tegenstander en hun fans in het zonnetje gezet. Iedereen erkent dat we een van de grootste sporters op aarde niet lang meer in actie zullen zien en we van zijn kunsten moeten genieten zolang het nog kan. Zeker ook omdat hij laat zien op relatief hoge leeftijd nog in de vorm van zijn leven te steken. Met 26 saves is hij op dit moment league leader en zijn verdiende punten gemiddelde van 1.61 zou zijn laagste van zijn loopbaan worden als hij dit niveau de rest van het seizoen vast kan houden.

Dat het dit seizoen zo goed gaat lijkt te komen doordat Rivera op zijn 43ste nog een indrukwekkende aanpassing heeft gemaakt. Niet langer valt hij slagmensen aan met louter zijn cutter, maar hij heeft een nieuwe pitch aan zijn arsenaal toegevoegd. In feite gooide hij altijd al een fastball, maar deze pitch gooide hij veel minder vaak dan zijn cutter. Dit jaar heeft hij de pitch verder ontwikkelt. De 2-seam fastball lijkt daardoor bijna op een sinker. In onderstaande GIF zie je hoe vergelijkbaar de pitches eigenlijk zijn. De cutter schiet op het laatste moment op de linkshandige slagman af, terwijl de sinker datzelfde bij de rechtshandige slagman doet:

Brooks Baseball, een website die alle pitches van alle werpers in de MLB bijhoudt, geeft aan dat de cutter van Rivera horizontaal 7.14 inches (18 cm!) beweegt en verticaal 1.19 inches. De sinker beweegt 5.29 inches op horizontaal vlak terwijl hij verticaal 5.07 inches wegduikt. De twee pitches lijken erg op elkaar en waar de cutter nog altijd het favoriete wapen is (89% van alle pitches), wordt de sinker ook steeds vaker gebruikt.

Ondanks het feit dat Rivera de sinker volledig onder controle lijkt te hebben, kiest hij tegen lefties toch in 98.8% van alle pitches voor de cutter. Geef hem eens ongelijk, lefties slaan slechts .196 op zijn cutter en een op de vier slagmensen krijgt zelfs drie slag wanneer hij een cutter gooit. Ook righties zijn niet succesvol op de cutter, maar vroeg in de count valt hij ze vaak aan met de sinker. Hier zie je hoe effectief de sinker afgelopen zondag was tegen Evan Longoria. Deze pitch resulteert meer dan eens in gebroken knuppels en dat is precies waar zijn cutter tegen linkshandige slagmensen zo berucht om werd:

Of Rivera ook de all-time leader in broken bats is, kan ik nergens bevestigen, maar ik heb nooit iemand zien spelen die zoveel slagmensen hun knuppel deed breken als deze closer uit Panama. De tweede legendarische nummer ’42’ heeft nog maar drie maanden te gaan in de MLB. Hopelijk komt er nog een staartje in oktober, de maand waarin hij altijd heeft laten zien de beste te zijn. Het zou een passend einde zijn aan een schitterende loopbaan. Ik sluit deze analyse af met een eerbetoon aan Mariano Rivera, een van de allerbesten aller tijden.. Enter Sandman!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen