MLB Analyse: Is Kenley Jansen de nieuwe Rivera?

Door

New York Mets v Los Angeles DodgersIn het Magazine van deze week lees je alles over de Nederlandse closer van de Los Angeles Dodgers: Kenley Jansen. Hieronder een deel uit dit artikel, waarin Jansen wordt vergeleken met de beste closer aller tijden: Mariano Rivera.

Debuut

Aan het einde van het seizoen 2010 wierp Jansen zijn eerste pitch in de Major League. Manager Joe Torre had besloten hem een kans te geven bij de Dodgers. In zijn eerste wedstrijd gooide hij een perfect inning met daarin liefst twee keer drie slag. Een dag later herhaalde hij dit kunstje en pakte hij zelfs de eerste save uit zijn loopbaan. Hij eindigde het seizoen 2010 met een 1-0 record, een ERA van 0.67 en vier saves. Nog indrukwekkender: in 27 innings gooide hij 41 strikeouts.

Het volgende seizoen groeide hij direct uit tot een van de meest dominante relievers in de league. Sterker nog, hij veranderde in een heuze strikeout machine en verbrak het record voor de hoogste K/9 (strikeouts per 9 innings) in een seizoen. Over 9 innings gooide hij gemiddeld 16.1 strikeouts (ofwel 96 strikeouts in 53.2 innings) en dat was nog beter dan het gemiddelde van 16.0 dat Carlos Marmol een jaar eerder bereikte.

Het hoge aantal strikeouts had Jansen voornamelijk te danken aan zijn goede slider en zijn harde cutter in het bijzonder. Brooks Baseball – een website die van alle pitchers informatie over hun pitches bijhoudt – geeft aan dat zijn cutter gemiddeld met 92.8 mijl per uur de thuisplaat bereikt en onderweg horizontaal 9.31 inches (23,60 cm!!) van de rechtshandige slagman af en naar de linkshandige slagman toe beweegt. De bal beweegt ook nog eens 3.19 inches (8,10 cm) naar beneden.

KenleyJansenNasty

Dit seizoen is Jansen inmiddels de onbetwiste closer van de Dodgers en blijft slagmensen domineren met zijn cutter. Bij de echte honkbalkenner begint er nu een lampje te branden. De woorden closer en cutter zorgen voor een mooie combinatie. Niemand minder dan beste closer aller tijden, Mariano Rivera, bereikte gigantische successen voornamelijk op basis van die geweldige cut-fastball.

Nieuwe koning

Mariano Rivera is bezig aan zijn laatste seizoen in de Majors en is ook dit jaar gewoon weer een van de top relievers in de league. Na dit seizoen gaat het Koninkrijk der Relief Pitchers echter op zoek naar een nieuwe koning en Kenley Jansen zou die rol op termijn wel eens over kunnen gaan nemen. Is het eerlijk om Jansen te vergelijken met Rivera? Nee, natuurlijk niet. Rivera is niet alleen de beste reliever aller tijden, maar ook een van de beste pitchers aller tijden. Toch is het leuk om de eerste vier seizoenen van de twee eens naast elkaar te leggen en te kijken of we vergelijkingen kunnen ontdekken.

Eerst nog eens kijken naar de cutter, want waar wij er vanuit gaan dat de cutter van Rivera nog even wat beter is, lijkt dit van Jansen al meer te bewegen: 23,60 cm horizontaal van Jansen vs. 18 cm van Rivera en 8 cm verticaal van Jansen vs. 3 cm van Rivera. Catcher Russel Martin, die beide closer al eens ving, vindt beide pitches vergelijkbaar in klasse. Dat is dus vast een vergelijking. Dan de statistieken: na zijn eerste vier volledige seizoenen in de MLB was ‘Mo’ 22-10 met een ERA van 2.75, 84 saves en 285 strikeouts in 307 innings. Jansen is bezig aan zijn vierde seizoen en is 12-7 met een 2.15 ERA, 55 saves en 326 K’s in 209 innings.

Rivera pakte in zijn eerste seizoenen veel saves terwijl hij twee innings gooide, iets wat tegenwoordig not done lijkt. Hij gooide daarom al veel meer innings en pakte meer saves dan Jansen, die op zijn beurt veel vaker drie slag gooit en een iets lager ERA heeft. De sabermetric stats suggereren zelfs dat Jansen over de eerste vier seizoenen van zijn loopbaan iets beter was dan Rivera, die echter na vier seizoenen al twee World Series ringen en zeven postseason saves achter zijn naam had staan.

New York Yankees v Los Angeles Dodgers

Joe Torre, die beide werpers aan het begin van hun loopbaan meemaakte als manager, zei al dat Jansen in potentie ook een zeer goede closer is, maar durfde – geheel terecht – nog geen vergelijking te maken met Rivera. Voorlopig kunnen we stellen dat Jansen erg goed is begonnen, maar om echt in de buurt van Rivera zal hij diens consistentie en postseason succes moeten evenaren.

———————————————————————————————————————————

Het volledige artikel lees je in SportAmerika The Magazine. Klik op de afbeelding van het magazine rechtsboven in je browser om het magazine te openen.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen