MLB 2015 Preview: Toronto Blue Jays

Door

Minnesota Twins v Toronto Blue Jays
Eénentwintig jaar. Zo lang is het geleden dat de Toronto Blue Jays in het Postseason hebben gestaan, en daarmee heeft de Canadese ploeg de twijfelachtige eer de langste playoffs-loze streak te hebben van alle teams in alle vier de grote Amerikaanse sporten. Er moest dus iets gebeuren in Toronto, en dat gebeurde ook. Het management stuurde Brett Lawrie en drie talenten naar Oakland in ruil voor All-Star Josh Donaldson, en ook catcher Russell Martin werd toegevoegd. Daarmee hopen de Blue Jays een stapje omhoog te kunnen maken na hun niet onaardige seizoen 2014, waarin het team derde werd in de AL East.

atl Manager: John Gibbons
General Manager: Alex Anthopoulos
Stadion: Rogers Centre
2014: 83-79 (Derde in de AL East)
2014 MVP: José Bautista (6.0 WAR) 
World Series: 2
Pennants: 2
Divisies: 5
Wild cards: 0
Slagmannen: Werpers:
C Russell Martin SP R.A. Dickey
1B Justin Smoak SP Mark Buehrle
2B Ryan Goins SP Drew Hutchinson
3B Josh Donaldson SP Marco Estrada
SS José Reyes SP Daniel Norris
LF Kevin Pillar CP Brett Cecil
CF Dalton Pompey RP Steve Delabar
RF José Bautista RP Aaron Loub
DH Edwin Encarnacion RP Aaron Sanchez

We kunnen niet anders dan applaus geven voor de transacties van de Blue Jays deze winter. Josh Donaldson is een duidelijke upgrade ten opzichte van Brett Lawrie, en Marco Estrada binnenhalen in ruil voor de niet jonger wordende Adam Lind is ook een aardige move. Ook Russell Martin misstaat niet in deze line-up. Duidelijk is dat Toronto het moet hebben van zijn heart of the order. Van een rijtje met Bautista, Donaldson en Encarnacion wordt geen enkele pitcher blij. De vraag is echter wel of de staart van de slagorde kan meekomen met de grote namen. Pitching is een nog groter vraagteken. R.A. Dickey is allang niet meer de Cy Young-pitcher van enkele jaren geleden, en ook de overige starters zijn geen zekerheidjes. Datzelfde geldt voor de bullpen, waar geen gekende closer in zit. Brett Cecil zal waarschijnlijk de honneurs waarnemen.

Toronto Blue Jays v Tampa Bay Rays
Nieuw

3B Josh Donaldson, C Russell Martin, SP Marco Estrada, OF Michael Saunders, OF Dayan Viciedo, 1B Justin Smoak

Weg
SP JA Happ, SP Brandon Morrow, CP Casey Janssen, 3B Brett Lawrie, OF Melky Cabrera, OF Colby Rasmus

2015 Prognose
Met het oog op de pitching zouden wij denken dat de Blue Jays te licht zijn om het Postseason te halen. Zeker nu ook toptalent Marcus Stroman weggevallen is met een blessure. Echter: de American League East is dit jaar niet ‘eng’ als andere jaren vaak wel het geval is geweest. Zonder een duidelijke topfavoriet ligt de divisietitel voor het grijpen, ook voor Toronto. Zeker als Bautista, Donaldson en Encarnacion allen naar hun niveau presteren zou er best eens een einde kunnen komen aan de playoff-droogte bij de Blue Jays, al zullen de werpers dan wel boven zichzelf uit moeten stijgen.

Player to Watch
Wij zouden graag willen wijzen op de kleurrijke werper Daniel ‘Van Man’ Norris, die een goede kans maakt op de startende rotatie te halen, maar de realiteit is dat het wel en wee van Josh Donaldson natuurlijk belangrijker is. Bij Oakland zette Donaldson een eerste stap naar zijn sterrenstatus en in Toronto moet hij uitgroeien tot een absolute ster. Ook belangrijk: in tegenstelling tot de Blue Jays speelde Donaldson de laatste drie seizoenen wél steeds in het Postseason. Ook die ervaring kan belangrijk worden voor Toronto.

NATIONAL LEAGUE

NL EAST

NL CENTRAL

NL WEST

Atlanta Braves Chicago Cubs Arizona Diamondbacks
Miami Marlins Cincinnati Reds Colorado Rockies
New York Mets Milwaukee Brewers Los Angeles Dodgers
Philadelphia Phillies Pittsburgh Pirates San Diego Padres
Washington Nationals St. Louis Cardinals San Francisco Giants

AMERICAN LEAGUE

AL EAST

AL CENTRAL

AL WEST

Baltimore Orioles Chicago White Sox Houston Astros
Boston Red Sox Cleveland Indians Los Angeles Angels
New York Yankees Detroit Tigers Oakland Athletics
Tampa Bay Rays Kansas City Royals Seattle Mariners
Toronto Blue Jays Minnesota Twins Texas Rangers

 

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen