MLB 2015 Preview: Cleveland Indians

Door

Cleveland Indians v Boston Red Sox
In zijn eerste seizoen bij de Cleveland Indians pakte manager Terry Francona met zijn jonge team gelijk een Wild Card. In 2014 werd er dus veel verwacht van de Tribe, maar de Tigers bleken nog een maatje te groot en ook de Royals waren de Indians opeens voorbijgestreefd. Matige seizoenen van sterkhouders Carlos Santana, Jason Kipnis en Nick Swisher konden niet rechtgetrokken worden door een fantastisch seizoen van AL Cy Young Award winnaar Corey Kluber. Niet alleen was het aanvallend niet erg goed wat de mannen van Francona in 2014 lieten zien. Verdedigend waren de Indians het slechtste team in de league. Dit jaar vervangt de verdedigend sterke Ramirez de vertrokken Asdrubal Cabrera op de korte stop positie en ook de terugkeer van Carlos Santana naar het eerste honk na een mislukt experiment op het derde honk moet de Indians helpen hun defense te verbeteren.

Cleveland_Indians_logo Manager: Terry Francona
General Manager: Chris Antonetti
Stadion: Progressive Field
2014: 85-77 (3e in de AL Central)
2014 MVP: Corey Kluber (7.3 WAR) 
World Series: 2
Pennants: 5
Divisies: 10
Wild cards: 1
Slagmannen: Werpers:
C Yan Gomes SP Corey Kluber
1B Carlos Santana SP Carlos Carrasco
2B Jason Kipnis SP Trevor Bauer
3B Lonnie Chisenhall SP Danny Salazar
SS José Ramirez SP T.J. House
LF Michael Brantley CP Cody Allen
CF Michael Bourn RP Bryan Shaw
RF Nick Swisher RP Scott Atchison
DH Brandon Moss RP Mark Rzepzcynski

De Indians zijn, net als bijvoorbeeld de Orioles, een team dat haar grootste versterkingen hoopt te krijgen uit bounceback seizoenen van hun eigen spelers. In een trade met de Athletics hebben zij OF/1B/DH Brandon Moss aangetrokken zonder daarvoor zelf een Major League speler kwijt te raken en om de rotatie te versterken werd Gavin Floyd aangetrokken, maar daarvan is inmiddels helaas al weer bekend dat hij met een zware blessure het gehele seizoen zal missen. De komst van Moss geeft de Indians een speler met veel kracht (Moss sloeg in Oakland in drie seizoenen 76 homeruns) en een speler die al heeft bewezen in grote wedstrijden te kunnen presteren (zie onderstaande video van de Wild Card Game van afgelopen seizoen). Vorig seizoen sloegen de Indians als team 142 homeruns. De komst van Moss en de terugkeer op niveau van Santana, Kipnis, Swisher en Bourn zouden moeten helpen om van de Tribe een top-10 MLB offense te maken.

Nieuw
OF/DH/1B Brandon Moss, SP Gavin Floyd

Weg
SS Asdrubal Cabrera, SP Justin Masterson en helaas ook vanwege een blessure SP Gavin Floyd.

2015 Prognose
De Tigers zijn niet veel sterker geworden deze winter, sterker nog, misschien op papier zelfs iets minder goed. De Royals zijn er ook niet veel beter op geworden, terwijl de White Sox zich gigantisch versterkt hebben. Al met al mogen we zeggen dat de race om de titel in de AL Central volledig open ligt en dat betekent dat ook de Indians een goede kans maken. Met de slagploeg en de bullpen zit het wel goed. Veel zal afhangen van de defense en de starting pitching. Is de defense werkelijk veel beter geworden? Alleen al de aanpassing van Ramirez in plaats van Cabrera zorgt voor bijna 20 DRS (Defensive Runs Saved) en dat kan de Tribe wel gebruiken, want in 2014 scoorde het een collectief DRS van -75 (de slechtste defense in de MLB).

In de rotatie zal men hopen dat het breakout seizoen van Kluber een gevolg kan krijgen, dat Carrasco in de buurt kan komen van het 2.61 ERA dat hij als starter vorig jaar in 91 innings bij elkaar gooide en dat Salazar en Bauer eindelijk definitief kunnen doorbreken. T.J. House moet dan het verlies van Gavin Floyd opvangen door elke vijfde dag innings te vreten en de Indians met solide prestaties een kans te geven op de overwinning.

Player to Watch
Jason Kipnis is waarschijnlijk de meest spectaculaire speler van de Cleveland Indians. Onder dit kopje hadden we ook de beste werper kunnen noemen in Kluber of de beste slagman van 2014 in Michael Brantley, maar de ogen zullen toch vooral gericht zijn op Jason Kipnis dit seizoen. In 2013 brak hij door met een slaggemiddelde van .284, 17 homeruns en een WAR van 5.9. De fans in Cleveland waren dan ook zeer teleurgesteld dat Kipnis in 2014 zijn WAR met 5 volledige wins zagen afnemen naar 0.9 (.240 en slechts zes homeruns). Dit jaar mogen we verwachten dat hij weer dichter in de buurt komt van zijn career averages (.262 en 15 homeruns) en als hij dan ook weer solide defense kan combineren met snelheid (gemiddeld 31 gestolen honken per seizoen over zijn loopbaan) dan kunnen de bleacher creatures in Cleveland weer genieten van hun tweede honkman.

NATIONAL LEAGUE

NL EAST

NL CENTRAL

NL WEST

Atlanta Braves Chicago Cubs Arizona Diamondbacks
Miami Marlins Cincinnati Reds Colorado Rockies
New York Mets Milwaukee Brewers Los Angeles Dodgers
Philadelphia Phillies Pittsburgh Pirates San Diego Padres
Washington Nationals St. Louis Cardinals San Francisco Giants

AMERICAN LEAGUE

AL EAST

AL CENTRAL

AL WEST

Baltimore Orioles Chicago White Sox Houston Astros
Boston Red Sox Cleveland Indians Los Angeles Angels
New York Yankees Detroit Tigers Oakland Athletics
Tampa Bay Rays Kansas City Royals Seattle Mariners
Toronto Blue Jays Minnesota Twins Texas Rangers

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen