SportAm Mid-season awards: Sixth Man Of The Year

Door

Het NBA seizoen 2012-2013 is precies op de helft. Reden voor SportAmerika om eens vooruit te kijken wie er allemaal in de race zijn voor de individuele awards, aan het einde van het seizoen. We belichten de komende dagen de zes grote awards. Vandaag deel 2: de Sixth Man of the Year.

midbasis6th

Meerdere spelers zijn in de race om de beste bankspeler van dit seizoen te worden. Waar het vorig seizoen toch al wel vrij snel duidelijk was dat James Harden, toen nog bij Oklahoma City spelend, de award zou gaan winnen, ligt de strijd nu helemaal open. Het seizoen mag dan al halverwege zijn, is het nog lang niet duidelijk wie Harden op gaat volgen.

Belangrijk bij de keuze voor de beste bankspeler is natuurlijk dat hij minstens meer dan de helft van de tijd ook daadwerkelijk bankspeler is. Van alle wedstrijden die de speler speelt dient hij minstens de helft ervan te beginnen op de reservebank. Daarnaast zijn natuurlijk de statistieken van de speler belangrijk. Hoeveel punten scoort hij, hoeveel rebounds pakt ie, hoeveel assists deelt hij uit, enzovoorts.

En dan is er nog de PER statistiek. PER staat voor Player Efficiency Rating. Dat is een ingewikkelde en gedetailleerde formule die de effectiviteit van spelers berekend. De effectiviteit per gespeelde minuut welteverstaan. Hoe hoger dat getal, hoe effectiever de speler met zijn minuten omgaat. Het gebeurt nog wel eens dat een speler op de bank begint, maar dan uiteindelijk meer minuten speelt dan de startende teamgenoot op zijn positie. De kans is dan natuurlijk groot dat die speler hoge gemiddeldes scoort omdat ie ook veel minuten speelt. Daarom zal de PER van groot belang zijn bij de verkiezing van de Sixth Man Of The Year award.

5. Kevin Martin, Oklahoma City Thunder. PPG: 15.2 – RPG: 2.4 – APG: 1.3 – PER: 16.40

Kevin Martin is het meest waardevolle dat Oklahoma overhield aan de trade met James Harden. In Houston werd er van Martin verwacht dat ie elke avond topscorer zou worden met 25-30 punten. Daartoe is de shooting guard zo nu en dan wel in staat, maar bij de Thunder laat hij dat lekker over aan Durant en Westbrook. In de schaduw van de grote twee pakt K-Mart zijn speelminuten (29.7). Zijn effectiviteit ligt niet bijzonder hoog en dus zal Martin zijn beste beentje voor moeten zetten om echt kans te maken op de award.

4. Andray Blatche, Brooklyn Nets. PPG: 10.7 – RPG: 5.6 – APG: 1.0 – PER: 22.92

De reden dat Andray Blatche genoemd wordt in deze strijd is zijn effectiviteit. Zijn gemiddelde scores, rebounds, assists en dergelijke zijn niet uitzonderlijk hoog. Zijn PER van 23.71 is dat wel. En dat komt omdat Blatche gemiddeld ‘maar’ 20.6 minuten speeltijd krijgt. Blatche staat zelfs in de top 10 in het algemene PER klassement. Daar laat hij spelers als Harden, Parker, Wade, Griffin en Irving achter zich.

3. Ryan Anderson, New Orleans Hornets. PPG: 16.9 – RPG: 6.7 – APG: 1.3 – PER: 19.52

Als je naar bovenstaande cijfertjes kijkt zou je denken dat Ryan Anderson de duidelijke winnaar wordt. Maar, dat kon nog wel eens tegenvallen. Van de 39 wedstrijden die Anderson tot nu toe gespeeld heeft, begon hij er 17 als starter. Dat is net iets minder dan de helft, het is nog maar de vraag of Anderson aan het eind van het seizoen überhaupt in aanmerking komt voor de award. Vooralsnog voldoet hij gewoon aan die eis en produceert hij erg goede cijfers.

Toronto Raptors v Los Angeles Clippers2. JR Smith, New York Knicks. PPG: 16.1 – RPG: 5.1 – APG: 2.9 – PER: 15.07

Smith speelt gemiddeld ruim 33 minuten per wedstrijd en dat is veel voor een bankspeler. Als er alleen naar de gemiddeldes gekeken zou worden, zou Smith het met vlag en wimpel winnen. Want een bankspeler met bijna 17 punten, 5 rebounds en 3 assists gemiddeld lijkt natuurlijk een supersub. Hij is van groot belang voor zijn New York Knicks. Tot tweemaal toe wist hij met een buzzerbeater een wedstrijd te winnen. Dat ie de druk aan durft is al knap, maar dat ie het ook aan kán maakt JR Smith een grote jongen en een nog grotere (bank)speler.

1. Jamal Crawford, Los Angeles Clippers. PPG: 16.8 – RPG: 1.7 – APG: 2.5 – PER: 16.68

Jamal Crawford is een bekende in de wereld van de zesde man. In het seizoen 2009-2010 won de basketbalnomade de award namelijk al eens. Ook dit seizoen is Crawford weer volop in de race. Hij is overduidelijk de best presterende bankspeler van de toch al zo sterke Clippers-bank. Wedstrijden dat Crawford 25 of 30 punten scoort zijn geen uitzondering. Ook het bijzondere record dat hij de meeste 4-point-plays in de geschiedenis van de NBA op zijn naam heeft staan, geeft aan dat Jamal Crawford veel kwaliteit bezit.

Foto: Getty Images

 

Ook leuk om te lezen