Michigan verslaat Virginia Tech in Sugar Bowl

Door

Eerder bekeken we al de door Oregon gewonnen Rose Bowl en de door Oklahoma State veroverde Fiesta Bowl, maar er waren meer grote bowl games deze week en de BCS Sugar Bowl is in die lijst de meest prominente. Ook een aantal andere bowl games spreken en tot de verbeelding en zullen we even kort belichten.

—–

Sugar Bowl – New Orleans, Louisiana

De 2011 Sugar Bowl was een duel waar vooral vooraf veel over gezegd en geschreven werd. De twee deelnemende teams waren namelijk allebei geen top tien ploegen, geen kampioenen van hun conference en werden geselecteerd ten koste van veel beter en constanter presterende teams. Dat verliezend Big Ten finalist Michigan State geen BCS bowl speelde en aartsrivaal Michigan wel, was de Spartans een doorn in het oog. Datzelfde geldt ook voor Michigan’s tegenstander Virginia Tech uit de ACC, die ook ten koste van meerdere hoger gerankte ploegen in deze wedstrijd speelden. De reden? Simpel; geld. Fans van Michigan (foto) en Virginia Tech zijn fanatiek en in grote getalen en zouden de Louisiana Superdome dus eerder vullen dan fans van Boise State of Kansas State. Ook hier geldt dus dat money talks en niet slechts je prestaties.

Goed, genoeg over de ‘twijfelachtige’ deelnemers, want gelukkig maakten ze er wel een mooie wedstrijd van en konden de talentvolle ploegen – want ze zijn zeker geen middenmoters – hun mooiste kunstjes laten zien. Michigan trok uiteindelijk met 23-20 in overtime aan het langste eind, gedragen door het goede spel van quarterback Denard Robinson. Sleutelmoment is de laatste minuut van het tweede kwart, waarin Michigan na een 3rd & 17 situatie met nog slechts 55 seconden op de klok op miraculeuze wijze alsnog tien punten op het bord zette en met een 10-6 voorsprong de rust in kon. De wedstrijd werd na een goed vierde kwart (11-3) van Virginia Tech nog wel spannend, maar na een gemiste field goal in OT voor de Hokies trokken de Wolverines aan het langste eind.

—–

Er waren echter meer bowl games van naam en faam en verschillende gerankte Big Ten teams, wiens fans stadions gewillig vullen, verschenen daarin. Helaas voor deze conference bleek hun bowlvloek nog niet voorbij, want eerder lazen we al dat Wisconsin de Rose Bowl verloor, maar ook Nebraska ging met 30-13 onderuit tegen South Carolina in de CapitalOne Bowl, Penn State sloot een dramatisch seizoen om snel te vergeten met 30-14 verliezend af tegen Houston in de Ticketcity Bowl en in een kraker tussen normaal gesproken twee grootmachten ging Ohio State met 24-17 onderuit tegen Florida in de Gator Bowl. Wel werd er gewonnen door Michigan State, die hun verloren Big Ten championship game recht wisten te zetten met een mooie 33-30 overwinning in 3OT op Georgia in de Outback Bowl.

De balans tussen gewonnen en verloren bowl games bleef echter negatief voor Big Ten en dat is al jaren het geval. De vraag waarom dat zo is laat zich beantwoorden door onder meer de fysieke stijl van de conference, de gelijkheid onderling maar het verschil met andere conferences en de wat tragere stijl van spelen, waarbij vooral Wisconsin niet opgewassen leek tegen het snelle spel van Oregon.

Later deze week kijken we nog naar de Orange Bowl, andere belangrijke bowl games en wordt er uiteraard uitgebreid voor- en nabeschouwd rond de BCS National Championship game tussen LSU en Alabama op maandag 9 januari.

Foto: Andrew Morrell / Flickr

Ook leuk om te lezen