Michigan State upsets Wisconsin tijdens spectaculair weekend

Door

Het kon niet eeuwig blijven duren met de ongeslagen status die een hele rits aan college football ploegen nog altijd in stand wisten te houden, maar dat het deze teams zouden zijn die als eerste struikelden had niemand verwacht. Zowel (3) Oklahoma als (6) Wisconsin verloren hun eerste duel en daarmee is hun hoop op een uitnodiging voor het nationale kampioenschap eigenlijk al vervlogen.

Wisconsin verloor hun duel op werkelijk bizarre wijze. Uit bij Michigan State bleek Spartan Stadium voor de vierde keer op rij een house of horrors voor de Badgers. De wedstrijd begon voortvarend voor Wisconsin, die een 14-0 voorsprong namen in het eerste kwart. Daarna werden meerdere kansen op een derde touchdown echter verkwanseld en scoorden de Spartans op een safety, die vooral kon worden toegeschreven aan QB Russell Wilson, die maar moeizaam kon wennen aan de eerste goede defensieve tegenstander dit seizoen.

De laatste vier drives voor de rust voor Wisconsin leverden een safety tegen, een interception met snelle TD tot gevolg, een blocked field goal attempt en een blocked punt TD return tegen op. 23 punten voor MSU het gevolg en de ruststand dan ook 14-23. Het derde kwart bleef zwak van Wisconsin, die na slechts een field goal voor en weer een Spartans TD met 2 point conversion tegen inmiddels 17-31 achterstonden. Het was op dat moment dat QB Wilson de ploeg op sleeptouw nam en met nog 1:26 op de clock trok Wisconsin de stand gelijk. Een rommelige drive, opgebroken door 5 time-ups over en weer, van Michigan State bracht hen tot halverwege het veld en nog 4 seconden te spelen.

De ontknoping had niemand kunnen voorspellen. Een field goal attempt leek te ver voor hun kicker en dus besloot QB Cousins voor een hail mary pass te gaan. De bal vloog richting de endzone, waar vijf spelers tegelijk opsprongen naar de bal en die via de handen van Wisconsin WR Jared Abbrederis en de helm van een MSU-speler op miraculeuze wijze in de handen van Keith Nichol kwam. Die stond echter nog buiten de endzone en kwam op de lijn in een secondenlange worsteling met twee Wisconsin-spelers terecht. Het oordeel? Close, maar geen touchdown. Zeker twee minuten werden de videobeelden erbij gehaald en na lang overleg nam de hoofdscheidsrechter opnieuw het woord. Toch een touchdown voor Michigan State en met 0:00 op de klok een 31-37 upset voor de Spartans.

Zie hieronder de beelden van de laatste play:

De Oklahoma Sooners verloren hun duel in een nagelbijter tegen Texas Tech, die met 41-38 aan het langste eind trokken. Deze verliespartij doet waarschijnlijk nog meer zeer, want Texas Tech was bij lange na niet gerankt en Michigan State werd al enige tijd als kanshebber in de Big Ten gezien. Oklahoma leed vooral onder hun zeer zwakke defense, die nog voor de helft 24 punten toestonden en de 17 punten achterstand die men daarbij opliep werd nog bijna goed gemaakt, maar uiteindelijk trok Texas Tech toch aan het langste eind.

De overigens teams in de top 10 speelden allemaal uitstekende wedstrijden, waardoor er aankomend weekend de fantastische matchup gepland staat tussen (1) LSU en (2) Alabama in een showdown die zonder enige twijfel een stempel gaat drukken op de aankomende rankings en wie er aanspraak mag maken op een plek in de BCS National Championship Game.

Ook leuk om te lezen