Met de Billen Bloot – een vooruitblik op het NFL-weekeinde (week 14)

Door

 

Voor diegene die wekelijks een gokje willen wagen op de wedstrijden in de NFL, hetzij via Sport Amerika’s Football Pool dan wel voor het echte geld, maar natuurlijk ook voor alle gewone NFL fanaten, de rubriek Met de Billen Bloot – een vooruitblik op de wedstrijden van het weekend. Een vooruitblik is natuurlijk niet compleet als er geen voorspelling voor de uitslag op volgt. Dus die geven we ook maar meteen weg. Doe er je voordeel mee, of niet. Sport Amerika staat natuurlijk niet garant voor de resultaten; Nostradamus is al even dood.

Een weinig enerverend treffen tussen de Cleveland Browns en de veel sterkere Pittsburgh Steelers (14-3 Steelers) ging donderdag vooraf aan week 14 in de NFL. Een week zonder veel topwedstrijden, waardoor van de contenders verwacht mag worden dat ze hun positie verder zullen versterken. De mooiste match-up van deze week is ongetwijfeld Giants @ Cowboys, met rechtstreekse NFC East plaatsing voor de playoffs als prijs. Andere interessante duels: Falcons @ Panthers, Saints @ Titans, Texans @ Bengals en Bears (Caleb Hanie!) @ Broncos (Tebow!!).

De score van vorige week: 10-5. Totaalscore: 56-27

 

 

Atlanta Falcons @ Carolina Panthers

Cam Newton was fantastisch, vorige week tegen de Buccaneers. 54 yards voor 3 rushing TD’s is indrukwekkend, ook tegen de gedecimeerde defense van de Bucs. Dat kunstje gaat hij tegen de Falcons niet herhalen, maar het is hoe dan ook iedere week smullen met Cam. Hij koppelt atletisch vermogen aan serieuze passing skills in het lichaam van een tight end. Newton is speciaal, zoveel is duidelijk. Matt Ryan is ook bijzonder maar dan vooral om zijn vermogen op klassieke wijze invulling te geven aan de QB positie. Met targets als Roddy White en Julio Jones is het recept voor succes ook eenvoudig uit te tekenen. Falcons over Panthers.

Minnesota Vikings @ Detroit Lions

Breaking News: Detroit just self-combusted. Leuke woordspeling over de Motor City en oh zo karakteristiek voor de Lions, die zichzelf totaal niet kunnen gedragen. Was het eerst Ndamukong Suh die op een tegenstander instampte, afgelopen zondag deed Brandon Pettigrew nog een duit in het zakje, door de scheidsrechter (!) een duw te geven. Ga zo door jongens. Er was ook goed nieuw voor de Lions: Nick Fairley liet ineens zien waarom er een tijdje een number-one-pick hype om zijn persoontje hing. Misschien wordt het nog wat met die ‘monster’ defensive line met Suh en Fairley. Lions over Vikings.

Oakland Raiders @ Green Bay Packers

Oakland kreeg een flinke oorveeg van up and coming Miami en moet de koppositie in de AFC West ineens delen met de Denver Broncos van, we kunnen er niet meer onderuit, Tim Tebow. Op Lambeau Field is er wederom weinig te halen voor de Raiders en daarmee komt de postseason ernstig in gevaar. Oakland speelt nog tegen Detroit, Kansas City en San Diego. Denver tegen Chicago, New England, Buffalo en ook Kansas City. Tim (nee, nee!) Tebow (alsjeblieft niet!) dan maar? Packers over Raiders.

Tampa Bay Buccaneers @ Jacksonville Jaguars

Move right along, nothing to see here. De Buccaneers zijn dit seizoen slechter, in plaats van beter. Het jeugdig talent is er nog maar de groei stagneert en dat is een zorgwekkende constatering. Over de Jaguars kunnen we kort zijn: die zijn hopeloos slecht. Jacksonville heeft een heel aardige defensie, maar dat is het dan ook. Zonde van Maurice Jones-Drew. Bucs over Jaguars.

Philadelphia Eagles @ Miami Dolphins

Caution: dead man walking. Dat was anderhalf seizoen lang de ondertitel bij Dolphins head coach Tony Sparano. Maar men had buiten de spelersgroep van Miami gerekend, die werkelijk bereid waren te strijden voor hun coach. De ommekeer kondigde zich eind oktober al aan met ternauwernood verloren partijen tegen de Broncos en Giants en na de winst op Kansas City begin november kregen alleen de Cowboys nog vat op Miami. De Dolphins blijken ineens het meest onderschatte team van de NFL te zijn en daar mag het vergane Philadelphia dus geen partij voor zijn. Dolphins over Eagles.

New England Patriots @ Washington Redskins

Bill Belichick heeft een makkelijke zondag tegen de Redskins. Op Roy Helu en Santana Moss na is de offense van de Redskins eigenlijk een niet bestaande entiteit. Goed werk van offensive coördinator Kyle Shanahan, de appel valt ook hier niet ver van de boom. Van de andere kant: je zou maar met Rex Grossman als QB moeten werken. Dan ben je bij voorbaat al kansloos. Je zou natuurlijk ook de back-up op kunnen stellen, John Beck is immers… uuhh never mind. Patriots over Redskins.

New Orleans Saints @ Tennessee Titans

Deze wedstrijd is closer dan hij op papier lijkt. De Titans zijn namelijk beter dan iedereen denkt. Zonder Kenny Britt en met een Chris Johnson die pas sinds een week of 3 noemenswaardige bijdrages levert, zijn de Titans nog steeds volop in de race voor de playoffs. Winst tegen de Saints thuis, heus niet ondenkbaar, zou de kansen op de postseason een enorme boost geven. Het mooie aan de Titans is ook dat ze een echt plan hebben op QB: Hasselbeck voor nu, Jake Locker voor over een jaartje of 2. Dat is beleid. Titans over Saints.

Indianapolis Colts @ Baltimore Ravens

Altijd leuk om even te kijken wat de spread is voor wedstrijden van de Colts. Vorige week tegen de Patriots: +21.5. Deze week tegen de Ravens: +16.5. ‘Nuff said. Ravens over Colts.

Kansas City Chiefs @ New York Jets

Zoals vorige week correct voorspeld: het duurde niet lang voordat Tyler Palko plaats mocht maken voor Kyle Orton. Helaas voor Kansas City was de verlichting van korte duur en blesseerde Orton  vrijwel meteen zijn hand. Dus was het weer tijd voor Mister Incompetent, Tyler Palko! Dit weekend vliegen Palko’s Chiefs naar Revis Island en Tyler neemt mee: 64 for 102 CMP/ATT, 601 YDS, 6 INT, 1 TD. Prettige wedstrijd! Jets over Chiefs.

Houston Texans @ Cincinnati Bengals

So much voor de rentree van Andre Johnson. Wederom de hamstring. In de VS wordt gespeculeerd over een direct verband tussen dit soort blessures en het extreem korte preseason. Waar of niet, zonde is het wel om Johnson vrijwel het hele seizoen te moeten missen. Vooral omdat TJ Yates een big and beautiful target als AJ hard kan gebruiken. Yates weerde zich kranig tegen de Falcons en bracht zo een verrassende zege over de streep. De Texans gaan playoffs spelen maar de wedstrijd van zondag, uit in Cincinnati is een lastige. De Bengals hebben een paar moeilijke weken achter de rug en moeten hun oude vorm herpakken om de playoff hoop levende te houden. Bengals over Texans.

San Francisco 49ers @ Arizona Cardinals

Als een duveltje uit een doosje pakten de Cardinals zondag de overwinning tegen Dallas. Dankzij Jason Garrett natuurlijk, wiens beslissing kicker Dan Bailey te ‘icen’ op het moment dat de bal al door de palen ging, op zijn zachts gezegd niet bepaald gelukkig was. Arizona speelde hoe dan ook een verdienstelijke wedstrijd en dat biedt perspectief op… ja op wat eigenlijk? Kevin Kolb was niet slecht zondag, maar daar was dan ook alles mee gezegd. Het kan toch niet anders dan dat Larry Fitzgerald spijt heeft als haren op zijn hoofd dat hij voor het seizoen al die extension tekende? Tegen San Francisco zal dat gevoel er niet minder sterk op worden. 49ers over Cardinals.

Chicago Bears @ Denver Broncos

Ik ben er klaar mee. Al weken ga ik tegen de Tebow-stroom in, om iedere zondag keihard de deksel op mijn neus te krijgen. Het is tijd om mijn verlies te nemen; Tebow, run with it. Broncos over Bears.

Buffalo Bills @ San Diego Chargers

De Chargers zijn eindelijk wakker. Rijkelijk laat en ze hadden er een zwalkend Jacksonville voor nodig, maar ze zijn er weer. Philip Rivers kan dus ook een wedstrijd spelen zonder interceptions te gooien. Poeh, peoh, wat een weelde in San Diego! De Bills moeten het volgende, te wassen varkentje zijn voor de ‘Bolts’. Buffalo begon het seizoen sterk, zakte daarna weg, leek weer even op te leven, maar ging plotseling roemloos ten onder tegen de Tennessee Titans. Het seizoen gaat daarmee als een nachtkaars uit en dit keer hebben de Bills niet eens de draft om naar uit te kijken. Chargers over Bills.

New York Giants @ Dallas Cowboys

Dé clash van het weekend met directe playoff plaatsing van de NFC East in het geding. Waar de Cowboys dus verloren van de Cardinals, deden de Giants iets heel bijzonders zondag: ze legden de Packers het vuur aan de schenen. Green Bay had een final drive in de laatste minuut nodig om de overwinning uit het vuur te slepen. Aaron Rodgers deed dat in een oogwenk, maar de Giants toonde in elk geval weer een teken van leven. Is het genoeg om de Cowboys te verslaan in Dallas? Waarom niet eigenlijk? Dallas overtuigd geen moment en voert de NFC ogenschijnlijk aan bij de gratie van het falen van Philadelphia en de vrijblijvendheid van de Giants. Als New York echt wat wil, dan kan en moet het nu gebeuren. Giants over Cowboys.

St. Louis Rams @ Seattle Seahawks

Op 5 rondjes achterstand van San Francisco speelt zondag het achterhoedegevecht tussen St. Louis en Seattle zich af. De Rams zijn hopeloos verloren, de Seahawks misschien wel beter dan ze lijken. Wat nu als de Seahawks in het voorjaar Baylor’s wonderkind Robert Griffin III kunnen draften om quarterback te komen spelen? Valt dan niet alles op zijn plek? Seahawks over Rams.

 

Ook leuk om te lezen