Mavs nog een zege verwijderd van de titel

Door

In een van de leukste NBA finals sinds jaren, hebben de Mavericks met 3-2 de leiding genomen. In een waar schuttersfestijn was de Miami Heat niet opgewassen tegen de snipers uit Dallas (112-103). Dirk Nowitzki cum suis zijn daarmee nog een zege verwijderd van de (wereld)titel. ,,Maar er valt nog niks te vieren”, waarschuwt de Duitser. ,,Dit is een best-of-seven. We moeten er daar nog eentje zien te stelen.”

LeBron James sprak vooraf van Nu of nooit en de Belangrijkste wedstrijd van z’n leven. Het gevolg was een fraaie triple-double. Zeventien punten, tien rebounds, tien assists. Netjes toch? Voor heel veel spelers, absoluut. Maar niet voor de beste basketballer ter wereld in Game 5 van de NBA-finals. Zeker als die dat ook nog eens koppelt aan een vierde kwart waarin hij opnieuw niet thuis gaf.

Maar even wat cijfers: LBJ heeft in de voorbije vijf vierde kwarten slechts 11 puntjes weten te maken. Ter vergelijking: Dallas’ superster Nowitzki scoorde er 52.

Toch meent James niet dat zijn ploeg in offensief opzicht meer van hem moet (of mag) verwachten. ,,Onze aanval is het probleem niet”, aldus #6 na afloop. ,,We scoorden 103 punten! Gezien onze verdediging normaal gesproken goed voor de overwinning. Maar we hebben het vanavond achterin laten liggen.”

Saillant genoeg was het uitgerekend Jason Terry die de Heat middels een massieve driepunter, over de uitgestoken handen van James, definitief op de knieen kreeg. En was het niet diezelfde Jet geweest die Miami (lees: James) in de dagen voorafgaand had bestookt met trash talk? ,,Geloof mij nou maar, LeBron kan mij nooit zeven wedstrijden lang verdedigen.”

,,Het belangrijkste schot van zijn carriere”, oordeelde Tyson Chandler. En Terry zelf: ,,Als ik ook maar ‘n klein beetje ruimte heb, laat ik hem vliegen. Dan is het net als vroeger, op de playground in Seattle, toen ik m’n idolen imiteerde. Game on the line, omhoog gaan, en dumpen dat schot.”

Terry (21 punten, 3 op 5 van buiten de arc, 8 in het vierde kwart) was echter niet de enige Maverick die het vizier op scherp had staan. Ook (uiteraard) Nowitzki (29 punten) en Jason Kidd (13 punten, 3 op 5 driepunters) schoten met scherp. En wat te denken van JJ Barea: vier op vijf van downtown. ‘Dirk moet hulp krijgen van z’n mede-starters’, was na Game 3 het credo. Hij werd op z’n wenken bedient, want ook Tyson Chandler (13 punten) en Shawn Marion (8) droegen hun steentje bij.

De Miami kon zich dat (ten dele) zelf verwijten. De ploeg startte verdedigend te slap, en gaf in de eerste helft, waarin Dallas liefst 66 procent (!) raakschoot, veel te veel makkelijke baskets, open schoten en layups weg. De Mavericks konden daardoor heerlijk in hun ritme komen, en profiteerden naar hartelust.

,,Ik heb het jullie gezegd”, aldus Terry, ,,dat wanneer het op een schutterfeest aankomt, wij dan komen bovendrijven.”

Miami kon er, via Chris Bosh (19 punten) en Dwyane Wade (25, ondanks dat hij een behoorlijk stuk van het duel moest missen vanwege een heupblessure), onvoldoende tegenover stellen. Met twee thuiswedstrijden voor de boeg, gelooft de Heat echter nog volop in z’n kansen. ,,Dat thuisvoordeel”, aldus Eric Spoelstra, ,,is waar we zo hard voor hebben gevochten. Dat moeten we nu dan maar gaan verzilveren.”

De coach moet voor dat kunststukje dan wel twee belangrijke zaken zien te bewerkstelligen: de defensie aanscherpen en, bovenal, LeBron James in het vierde kwart aan de praat zien te krijgen. Want elf puntjes in zestig minuten crunch time krijgen het niet gedaan.

Bekijk hier de hoogtepunten van Mavericks-Heat Game 5:

Foto: losthatsportsblog.com

Ook leuk om te lezen