Mavericks hebben versterkingen al in selectie zitten

Door

,,We kunnen het nog een keer doen.” Jose Barea is ervan overtuigd dat de Dallas Mavericks het kunstje van 2011 in de huidige samenstelling volgend jaar kunnen herhalen. Dat de Mavs niet te oud en langzaam waren voor de titel bewees de ploeg onlangs al. Volgens de Puerto Ricaan en zijn teamgenoten is doorselecteren onnodig.

Met nog enkele wedstrijden voor de playoffs, toen de Mavericks in een soort van slump zaten, zei George Karl van de Denver Nuggets dat hij tegen de Mavs meer kansen zag dan tegen de Oklahoma City Thunder. Die jonge gasten zouden zijn team voorbij vliegen met hun energie, enthousiasme en snelheid. Nee, dan liever die kwakkelende ploeg met veel dertigers die altijd tekort kwam in de postseason.

Vier geslaagde series en een eerste NBA-titel verder zeurt niemand meer over ouderdom en inertie. Gogme en ervaring zijn nu Dallas’ sleutelwoorden. Versterkingen zijn dan ook niet meer nodig, want de ware aanwinsten heeft Rick Carlisle al in zijn selectie zitten. Althans, dat is de nieuwe wijsheid, zo vlak na het einde van het 2010-2011 seizoen.

Volgens deskundigen is het voor de Mavericks van het allergrootste belang dat free agents center Tyson Chandler en spelverdeler Barea een nieuw contract krijgen. Sterker nog; dat is een absolute must om in 2012 opnieuw the Larry O’Brien Trophy omhoog te kunnen houden.

Chandler wordt geroemd om z’n leiderschap, zijn sterke optredens onder de borden en het elan dat hij tentoonspreidt. J.J. Barea bleek tijdens de playoffs een absolute plaag voor de tegenstanders. Met zijn snelheid voegde hij een dimensie toe aan het spel van Dallas.

,,Hij is een vechter. Hij is echt waar dit team voor staat. Hij is volhardend, hij blijft je opzoeken en hij heeft heel veel moed”, zijn de complimenten van coach Carlisle voor de kleine Puerto Ricaan.

Het vermoeden bestaat dat andere teams graag gebruik willen gaan maken van de kunsten van Barea. Hij is immers bankzitter. Het vooruitzicht elders meer speeltijd te krijgen als starter en meer dollars te krijgen voor het werk zou hem weg moeten lokken in Dallas.

Zelf zegt de 26-jarige basketballer onder geen beding weg te willen. Hij houdt van de stad, de club en alles wat met Dallas te maken heeft. Daarbij zal hij in z’n achterhoofd hebben dat Jason Kidd niet het eeuwige leven heeft en dat hij binnenkort het spelverdelersstokje mag overnemen.

Al jarenlang vormen Dirk Nowitzki, Jason Kidd en Jason Terry het hart van het team. Daar kan de naam van routinier Shawn Marion wel bij. Met Barea, Chandler (als zij blijven)en Caron Butler, Brendan Haywood en Ian Mahinmi lijken de Mavs toch ook goed in de youngsters te zitten. Er zit nog veel meer in het vat van dit roster.

,,Dit is absoluut niet onze enige kans geweest”, meldt Butler die nog altijd herstellende is van een knieblessure die hij in januari opliep. ,,We hopen de komende jaren nog ongelooflijke dingen te bereiken. Voor ons gevoel hebben we nu een ploeg met een geweldige kern én veel jonge talentvolle spelers. Met elkaar kunnen we nog veel speciaals bewerkstelligen.”

Foto: hotslive.com

Ook leuk om te lezen