Match of the Day: New York Jets @ Cincinnati Bengals

Door

New England Patriots v New York JetsDe Bengals keren vanavond weer terug in Cincinnati nadat het op 6 oktober de laatste wedstrijd speelde in het Paul Brown Stadium tegen de New England Patriots (6-13). Ook de twee voorbije speelrondes werden winnend afgesloten met twee maal een 27-24 zege in zowel Buffalo als Detroit. De Bengals staan er prima voor met een 5-2 record en lijken momenteel in de winning mood. De tegenstander van vanavond, de New York Jets (4-3), wisten vorige week ook in een thuiswedstrijd de Patriots te verslaan (27-30) en doen hierdoor volop mee in de race om een wild card en hebben divisiegenoot New England nog niet uit het vizier verloren. Waar de stand van zaken bij de Bengals niemand zal verrassen hadden weinigen de Jets op vier overwinningen gezet na zeven reguliere wedstrijden. Vandaar ook dat de groen-witte brigade onder hoede van de bevlogen hoofdcoach Rex Ryan vast trots zal zijn dat ze voor de helft deel uit maken van SportAmerika’s Match of the Day.

QB & Kicker
De Bengals staan redelijk onbedreigd eerste in de AFC North. Door de drie overwinningen op rij hebben ze met twee wedstrijden verschil afstand genomen van Baltimore en Cleveland en gezien het spel van die twee hoeft de thuisploeg van vanavond zich niet zoveel zorgen te maken om de positie in de eigen divisie. Quarterback Andy Dalton heeft twee sterke weken achter de rug en ook kicker Mike Nugent laat zich van zijn beste kant zien. Hetzelfde mag trouwens gezegd worden van Geno Smith en Nick Folk bij de Jets. Het viertal weet dat er vanavond veel op het spel staat. De Bengals zijn hard op weg naar play-offs met een vierde overwinning op rij en de Jets hebben met de overwinning op de Patriots laten zien steeds meer een volwassen team te worden.

Lof
Dalton gooide in de voorbije twee uitwedstrijden 67.6 procent van zijn passes in de handen van een tegenstander en zette daarmee 709 yards en zes touchdowns neer. Nugent bepaalde twee maal met een rake field goal de wedstrijd, waarbij die van vorige week van 54 yards was. Winnen in en/of van Detroit is geen simpele opgave dit jaar en het geeft de status van de Bengals nog meer cachet. Ook de Jets krijgen veel lof toegezwaaid na twee zware seizoenen waarin het vooral hoon te verwerken kreeg. Smith maakt fouten, maar is ook een frisse verschijning en naast het gooien van één touchdown rende hij zelf ook één binnen vorige week. Smith blinkt uit in het beslissen van een wedstrijd tijdens het vierde kwart of extra tijd. Juist dan lijkt de rookie rustiger te worden en maakt hij betere keuzes ten opzichte van het begin van een wedstrijd. Consistent is hij dus nog zeker niet.

D#
Het zou kunnen dat Dalton denkt dat hij er na het verslaan van de Detroit defense is, maar dan kijkt hij er toch echt verkeerd tegenaan. De verdedigende linie van de Jets presenteert zich dit jaar als veelzijdig en getalenteerd. Het verschil zal echter moeten worden gemaakt door de secondary, wat voor beide teams geldt. Jets cornerback Antonio Cromartie gaf deze week nogmaals aan niet blij te zijn met zijn spel en wil vanavond schitteren. Defensive back Leon Hall van de Bengals zal dat niet kunnen doen; hij scheurde in Detroit zijn achillespees. Ook zonder Hall en een Cromartie uit vorm is de wedstrijd tussen New York en Cincinnati een intrigerende. De Jets hebben dit jaar al een paar grote overwinningen behaald en zijn een team waar de AFC rekening mee moet houden, plus, een overwinning in de eigen conference is veel waard. De Bengals tonen dit jaar een gigantische dosis veerkracht en hebben thuis nog niet verloren.

Jets @ Bengals begint vanavond om 21:05 NL-tijd

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen