Match of the Day: Denver Broncos preview

Door

Divisional Playoffs - Baltimore Ravens v Denver BroncosDe Denver Broncos waren voor veel NFL-volgers aan het begin van offseason al favoriet voor de titel in de AFC van dit seizoen. Het team speelde in 2012 een zeer stabiel regulier seizoen en ze hebben misschien wel de beste quarterback van deze eeuw tot nu toe (discussie mag) tot hun beschikking. Toch kwam er zand in de motor met de zes wedstrijden schorsing voor topverdediger Von Miller, belangrijke bestuurders binnen de organisatie die niet van de drank konden afblijven, een amateuristische faxblunder waardoor Elvis Dumervil nu bij concurrent Baltimore speelt en een seizoensbeëindigende blessure van center Dan Koppen. Zijn het grote problemen of overkoombare incidenten? Komende nacht gaan de Broncos, ook zonder Miller en Koppen, op jacht naar revanche tegen de Baltimore Ravens. Want juist dat team stootte Denver vorig seizoen uit de play-offs na een zinderende avond ‘op’ Mile High.

Zwakke divisie
Laten we maar beginnen met een open deur. De Broncos spelen in de AFC West en daarmee is zonder ook maar één speelminuut het divisiekampioenschap al binnen. Het team dat in veel Power Rankings dit seizoen het dichtst in de buurt komt van Denver zijn de Kansas City Chiefs en nergens wordt een ‘winning season’ voorspelt voor het team van coach Andy Reid. De grootste concurrentie binnen de eigen divisie komt dus van een ploeg dat vorig jaar nog met een record van 2-14 eindigde. Binnen de conference hebben de Broncos ook weinig te vrezen. In een eventueel postseason zal runner up Cincinnati Bengals een leuke krachtmeting zijn, maar de vernieuwde Baltimore Ravens zullen naar alle waarschijnlijkheid een stapje terug moeten doen. De Houston Texans zijn al jaren outsider, maar Matt Schaub lijkt niet de quarterback die zijn team naar een AFC-kampioenschap gaat gooien. De New England Patriots tenslotte kenden een roerig voorseizoen en lijken aan kwaliteit te hebben ingeboet. Maar zij hebben Tom Brady.

Favoriet
Als Peyton Manning zestien wedstrijden lang fit blijft en ook om hem heen vallen niet alle basisspelers weg, dan mag het voor de Broncos: 1. Geen enkel probleem zijn de play-offs te halen 2. Moet het seizoen af te sluiten zijn met minimaal elf, twaalf overwinningen waarvan zes in de eigen divisie 3. Gaat het uiteindelijk een stabiel seizoen af te sluiten als beste team in de AFC en daarvoor ook representant zijn in de Super Bowl. Het zijn de relatief makkelijke bespiegelingen vooraf, want er kan veel gebeuren binnen american football. Daarnaast herinnert u zich allemaal nog safety Rahim Moore die de rode loper voor Ravens wide receiver Jacoby Jones uitrolde en daarmee de tegenstander op gelijke hoogte liet komen voor een uiteindelijk verloren verlenging. Daar kan geen Peyton Manning tegen opgooien.

Aanvallende wapens
Houston Texans v Denver BroncosVorig seizoen lukte het net niet voor general manager John Elway die als speler twee maal de Super Bowl won. Hij gaf aan dat hij met terugwerkende kracht jaloers was op de wapens die Manning tot zijn bezit heeft. Want als we ergens voor mogen gaan zitten komende maanden is dat het trio Demaryius Thomas (foto), Eric Decker en de ex-Patriot Wes Welker. De eerste twee vingen vorig jaar samen 23 touchdowns en Welker maakte indruk met 118 passes voor de Pats. Waar Manning weer jaloers op zal zijn is de running back die Elway in zijn tijd als collega had (Terrell Davis), want tweedejaars Ronnie Hillman startte vorig seizoen precies nul keer en rookie Montee Ball heeft nog tijd nodig. Komende nacht mogen de Ravens proberen opnieuw te stunten in Colorado. Een boeiend affiche, omdat nog niet al het zand uit motor van de Broncos is. En omdat de 76.000 betalende bezoekers van Mile High Stadium bloed, zweet en tranen zullen eisen en niets liever willen dan een dik pak slaag voor Joe Flacco en de overige Baltimore Ravens.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen