Match of the Day: Dallas Cowboys @ Atlanta Falcons

Door

Waar andere teams wellicht zenuwachtig zouden worden of naast hun schoenen zouden gaan lopen bij een status van NFL’s enige ongeslagen team, zien we bij coach Mike Smith en de Atlanta Falcons juist een nuchtere kijk op het 7-0 record. De Falcons zijn kritisch op hun eigen spel en zoeken constant naar verbetering. Vanavond komen de Dallas Cowboys (3-4) op bezoek in de Georgia Dome. Een team dat nog meer redenen heeft om kritisch op zichzelf te zijn.

Prima prestaties
Na een reeks van 6 overwinningen waren vele ogen vorige week gericht op de Falcons op bezoek bij de Philadelphia Eagles en dus voormalig Falcons quarterback Michael Vick. De offense van Atlanta bleek wederom indrukwekkend, waar de defense liet zien zich te kunnen verbeteren door een season-low 270 yards toe te staan. Uiteindelijk werd er met een 30-17 eindscore een prima prestatie neergezet.

De tegenstander van vanavond, Dallas, speelde een indrukwekkende tweede helft tegen divisierivaal New York Giants, maar stond aan het einde van de avond wel met pijnlijk lege handen. Quarterback Tony Romo liet zich weer eens van zijn wisselvallige kant zien. Hij gooide een career-high 437 yards, maar was ook verantwoordelijk voor vier interceptions.

Beslissende fase
“Het is dat moment in een seizoen dat je niet veel tijd meer hebt,” zei Cowboys tight end Jason Witten na de verloren wedstrijd tegen de Giants. “Niemand wil je zien vechten voor de overwinning. Ze willen je gewoon zien winnen. De klok tikt.” Het geeft aan dat Dallas snakt naar meer overwinningen, want play-offs lijken op dit moment alles behalve een zekerheid.

Jaloezie
Met enige jaloezie zal er door de Cowboys gekeken worden naar de Atlanta Falcons. Gezien het relatief makkelijke programma zullen ze ongetwijfeld eerste worden in de NFC South, met wellicht een #1 seed. Maar dat is voor de lange termijn. Als quarterback Matt Ryan zijn QB rating van 103.0 benaderd of minimaal evenaart mogen de enigszins gehavende Cowboys vanavond geen groot probleem zijn op weg naar een 8-0 record.

Het is ook gelijk het manco van de Falcons. Het steunt wel heel erg op de goed presterende Matt Ryan. Als hij een mindere dag heeft is er geen grote uitblinker in het team. De statistieken zijn gemiddeld gezien goed. Als je het positief bekijkt zou je kunnen spreken van een prima uitgebalanceerd team. Je mag je toch ook afvragen of Atlanta zich in de play-offs kan meten met bijvoorbeeld Chicago, San Fransisco en Green Bay.

Aanvallende problemen
Blessures zijn eens te meer bepalend in de NFL. De Cowboys moeten het opnieuw doen zonder leading rusher DeMarco Murray (voetblessure) en vervanger Felix Jones liet afgelopen zondag met 19 yards na 13 pogingen zien (nog) geen waardig vervanger te zijn. Het is trouwens de vraag of Jones fit genoeg is voor de wedstrijd van vanavond. Ook Dez Bryant (heup) en collega receiver Kevin Ogletree (hamstring) zullen hun kunsten niet kunnen vertonen. Problemen dus voor de offense van Dallas en opnieuw een grote uitdaging voor Tony Romo.

De Falcons moeten het doen zonder linebacker Sean Weatherspoon (enkel). Het zal betekenen dat er nog meer druk komt te liggen op de offense en de schouders van Matt Ryan. Tot nu toe heeft hij dit seizoen laten zien daar uitstekend mee om te kunnen gaan. Atlanta mag het nu laten zien tijdens Sunday Night Football, wanneer de hele natie meekijkt hoe Atlanta de beste seizoensstart ooit een vervolg probeert te geven tegen de Dallas Cowboys.

Cowboys @ Falcons is de Sunday Night Football, dus is de kick-off van deze wedstrijd op de vroege maandagochtend rond de klok van 02:20 NL-tijd.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen