Match of the Day: Denver Broncos @ New England Patriots

Door

AFC Championship - New England Patriots v Denver Broncos“Aan het einde van de dag is het gewoon Broncos vs. Patriots.” Met deze woorden probeerde Denver hoofdcoach John Fox de druk wat van de ketel af te halen, maar het zal weinig zin hebben. Vanavond staan Peyton Manning en Tom Brady tegenover elkaar. Hoewel sommigen twijfelen aan de elitestatus van Brady is het voor anderen zo klaar als een klontje: de Lionel Messi en Christiano Ronaldo van de NFL staan vanavond tegenover elkaar. De rivaliteit van de twee quarterbacks grijpt vooral terug op de periode dat ze met grote regelmatig tegen elkaar speelden in de AFC East. Manning speelde toen voor de Indianapolis Colts en maakte onderdeel uit van een topteam en dat is heden ten dage niet anders. Ook New England draait al jaren mee aan de top en statistisch gezien zijn de Broncos (.857) en Patriots (.750) momenteel duidelijk de nummers één en twee van de AFC.

Touchdowns
De gedachten gaan uiteraard gelijk terug naar de AFC kampioenschapswedstrijd van vorig seizoen waarin Denver duidelijk te sterk was voor New England (26-16). Er zat die wedstrijd geen comeback meer in voor Brady, iets wat hij in het reguliere seizoen nog wel voor elkaar wist te boksen. Na een 24-0 voorsprong van de Broncos gooide Brady drie touchdown passes en eindigde een spectaculaire wedstrijd in een 34-31 overtime zege voor New England. Dit seizoen zijn Brady, maar met name Manning weer goed op stoom. Laatstgenoemde noteerde 22 touchdowns, waaronder drie in de overwinning op de San Diego Chargers (35-21) van vorige week donderdag. Manning staat daarmee gelijk eerste in de league met (Colts’) Andrew Luck. Alle zespunters tijdens Thursday Night Football werden gevangen door Emmanuel Sanders, die onderdeel uitmaakt van een veelzijdige aanval. Denver staat momenteel zesde in total offense met (gemiddeld) 398.4 yards per wedstrijd. De Broncos spelen met de uitwedstrijd bij de Patriots hun eerste van drie buiten Mile High.

Heel, heel, heel goed
Chicago Bears v New England PatriotsDe 6-2 Patriots zijn thuis zeer sterk. Na hun 51-23 overwinning op de Chicago Bears is New England al dertien wedstrijden op rij ongeslagen in Foxborough. Brady gooide in die wedstrijd 30/35 voor 354 yards en vijf touchdowns, zijn beste prestatie in jaren. Er was een sterke connectie met tight end Rob Gronkowski, die negen ballen voor 149 yards ving en drie scores. De favoriete aanvaller van Brady heeft zin in de ontmoeting met Denver: “Het wordt geweldig. De Denver Broncos zijn een heel, heel, heel goed team – één van de beste in de league, misschien wel de beste. Ik heb er zin in.” Nadat de Patriots eind september kansloos verloren bij Kansas City (41-14) werd vier maal op rij gewonnen en lijkt Brady helemaal hersteld te zijn van een zwakke start. Hij kan zich bovendien optrekken aan het feit dat de Broncos viel maar op rij verloren in Foxborough. Vorig jaar nog van defensive end Aqib Talib, die nu voor Denver speelt, en dat met verve doet. Manning kan op zijn beurt de borst nat maken voor de Patriots secondary en met name cornerback Darrellle Revis.

Smullen
Beide startende quarterbacks zullen hameren dat het gaat om het grote plaatje, maar de kunnen er toch niet omheen dat deze ontmoeting erg bijzonder is. Zeker na het bewogen seizoen 2013 zullen beide topspelers absoluut willen winnen. Voor de fans van beide teams zal het een zenuwslopende avond worden, voor de liefhebber van het spelletje kan het niet anders dan dat het smullen wordt. Daarnaast zou het kunnen dat de winnaar van deze wedstrijd na zestien reguliere wedstrijd ook de beste in de AFC is. Bepalend is deze ontmoeting daarvoor nog niet, maar degene die vanavond aan de goede kant van de streep belandt zet een flinke stap naar een goede uitgangspositie in het naseizoen. En dan is november nog maar net begonnen.

Kick-off van Broncos @ Patriots is om 22:25 en het duel is live te zien op Fox Sports 4. Er is op deze zender meer NFL te zien. Om 19:00 zendt Fox Arizona Cardinals @ Dallas Cowboys uit en op kanaal 2 is om 02:30 de Sunday Night tussen de Baltimore Ravens en Pittsburgh Steelers te zien.

Foto’s: Getty Images

3 Reacties
 1. Sven 6 jaar ago

  Defensice end ‘Aqib Talib’? Cornerback zeker 😉

  • Jeroen 6 jaar ago

   Volgens mij is zowel CB als DE een correcte term voor een verdediger die de WR dekt. 100% zeker ben ik niet, maar er worden vaker meerdere termen gebruikt voor bepaalde posities.

 2. Jeroen 6 jaar ago

  Deze wedstrijd gaat zeker belangrijk worden voor de Patriots, hierna nog 4 pittige wedstrijden. De Broncos gaan o.a. nog tegen de Rams en 2x tegen de Raiders, dus zij redden de play-offs wel.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen