Match of the Day: Chicago Bears @ Green Bay Packers

Door

MotD - Bears@Packers

Vandaag staat The Oldest Rivalry in the NFL op het programma: de Chicago Bears gaan op bezoek bij de Green Bay Packers. Zowel de Bears (3-5) als de Packers (5-3) hebben hun stempel nog niet echt kunnen drukken in de NFC North en moeten deze wedstrijd winnen om de achtervolging op de Detroit Lions (6-2) in de divisie op gang te houden. De laatste ontmoeting eindigde in september in een 38-17 overwinning voor de Cheeseheads.

Chicaco Bears
De Chicago Bears lijken het een beetje kwijt te zijn. Voor de start van het seizoen waren de verwachtingen hooggespannen in The Windy City. Wide receiver Brandon Marshall durfde zelfs de bold prediction te maken dat zijn quarterback Jay Cutler dit seizoen de MVP-award mee naar huis mag nemen. Hoe anders is de stemming na acht wedstrijden, waarvan de Bears er vijf verloren. General manager Phil Emery is in ieder geval erg realistisch: ‘We zijn een 3-5 team en hij is een 3-5 quarterback op dit moment…’

Cutler heeft een 17 TD/8 INT-ratio, wat op z’n zachts gezegd erg gemiddeld is. Toch is de spelverdeler en zijn aanvalslinie (13e in de league) niet alleen schuldig aan het slechte resultaat. De Chicago-defensie neemt de 22e plaats in de NFL in en maakt simpelweg te weinig big plays in de voorgaande wedstrijden. De eerste tackler (Ryan Mundy) staat op plek 81 met 43 gecombineerde tackles, de eerste sacker (Stephen Paea) staat op – een gedeelde – plek 26 met 4 sacks en rookie Kyle Fuller wist in het begin van het seizoen te imponeren met drie intercepties, maar staat sindsdien een beetje stil.

De Bears komen van een bye en missen waarschijnlijk CB Fuller, S Danny McCray en LB Lance Briggs. TE Martellus Bennett is nog een game-time decision.

Green Bay Packers
Voor de Packers zal de focus liggen op de verdediging. De Packers-defense staat 26e (!) in de league en laatste op het gebied van rushing yards allowed; gemiddeld 153.5. In die gewonnen wedstrijd in september tegen de Bears wist Chicago de bal maar liefst 235 yards over de grond te verplaatsen. Green Bay zal dus makkelijker wedstrijden kunnen winnen wanneer de defensie deze yards naar beneden weet te halen.

Want die vijf gewonnen wedstrijden dit seizoen is vooral te danken aan de aanval, onder leiding van een erg sterke Aaron Rodgers. De quarterback scoort geen oogverblindende statistieken (toegegeven, slechts drie INT’s in acht wedstrijden is verbluffend), maar weet wel wedstrijden te winnen voor zijn team. Geholpen door het best scorende receiving duo in de NFL: Randall Cobb (9 TD’s) en Jordy Nelson (6 TD’s).

Ook de Packers komen van een bye, die vooral voor spelverdeler Aaron Rodgers erg goed uitkwam. In de gelijkopgaande wedstrijd tegen de New Orleans Saints blesseerde hij in het derde kwart de hamstring in zijn linkerbeen, waardoor hij de rest van de wedstrijd vooral in the pocket bleef. Maar na een rustweekje is Rodgers ‘fine’.

Let it snow
Een andere factor die bepalend kan zijn is het weer; het lijkt vooraf en tijdens de wedstrijd te gaan regenen met de kans op sneeuwval, wat iedere NFL-wedstrijd een extra dimensie geeft (last years Lions @ Eagles, anyone?). De temperatuur ligt dan rond het vriespunt op Lambeau Field.

Opvallend is dat de Bears moeite hebben om hun thuiswedstrijden te winnen (0-3), terwijl ze on the road een 3-2 record hebben. De Packers daarentegen wisten al hun wedstrijden in Wisconsin winnend af te sluiten. Voor de Bears zal het voelen als een make it or break it-game om de play-offs te halen, helemaal wanneer je bedenkt dat er in de NFC East en NFC West ook twee teams zijn met winning record. Divisiewinst lijkt een must in de NFC North, en dat stond vorig jaar tijdens de laatste week ook op het spel in de wedstrijd tussen de Packers en de Bears:

Kick-off van Bears @ Packers is om 02:30 uur en het duel is live te zien op Fox Sports 2. Op Fox Sports 6 is er meer NFL te zien: om 19:00 uur begint San Francisco 49ers @ New Orleans Saints en om 22.25 uur start New York Giants @ Seattle Seahawks.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen