March Madness: de missie van Jared Sullinger

Door

Het NCAA-tournament nadert zijn ontknoping. Komend weekend is het in New Orleans tijd voor de Final Four. Zaterdag de halve finales en maandag de eindstrijd. Sport Amerika neemt de laatste vier overgebleven teams onder de loep. Wie is de grootste kanshebber, welke speler moet in de gaten worden gehouden en welk team is de belangrijkste outsider. Vandaag deel 2: Ohio State Buckeyes.

De tegenstander van Kansas in de Final Four. Kansas is ‘on a roll’. Het team van coach Bill Self kan slecht spelen en toch winnen. Het kenmerk van een grote winnaar. Maar zaterdag wacht de evenknie in New Orleans: Ohio State Buckeyes.

Kansas – Ohio State is natuurlijk een veel mooier affiche als Kentucky – Louisville. Want in de eerstgenoemde wedstrijd weet je niet wie er gaat winnen. In het afgelopen seizoen troffen beide teams elkaar één keer. En toen won Kansas. Maar wat zegt dat? Niets, is het simpele antwoord. Ander podium, andere druk. En nu doet Jared Sullinger mee bij Ohio State.

Inderdaad, hij was er niet bij toen Kansas met 78-67 won. En dat scheelt. Jared Sullinger was vorig jaar de grote meneer in het NCAA basketball. Dit jaar prijkte hij niet voor niets op de cover van de Blue Ribbon, de NCAA basketball gids waar alle teams en spelers in staan. Wie op de cover van de college basketball bijbel staat gaat het maken.

Vorig seizoen was hèt jaar van Ohio State. De NCAA titel was voor de Buckeyes, dat wist iedereen zeker. Maar in de Sweet 16 werd de ploeg van coach Thad Matta verrast door de Kentucky Wildcats. Jared Sullinger zou naar de NBA verkassen, maar de tweedejaars center besloot anders. “Ik ben nog niet klaar op college niveau”, zei hij na afgelopen seizoen. “Ik kom terug met een missie: de titel winnen met Ohio State Buckeyes”.

Er staan mooie match-ups op stapel. Spelverdeler Aaron Craft vs Tyshawn Taylor, shooting guards William Buford vs Elijah Johnson, forwards Jared Sullinger vs Thomas Robinson en Deshaun Thomas vs Jeff Withey. Het zijn stuk voor stuk one-on-one battles die meer dan de moeite waard zijn.

Craft is de generaal van Ohio State. Hij verdeelt het spel en verdedigt als een tijger. Buford moest dit jaar David Lighty en Jon Diebler doen vergeten. Dat was moeilijk, maar Buford is ‘cool with it’ in zijn senior year. Zijn jaar was niet geweldig, maar ook verre van slecht. Hoewel hij in the Big Dance tegenvalt. Toch is het niet uitgesloten dat juist Buford de hoofdrol pakt zaterdag. Sullinger is even ‘unstoppable’ als zijn tegenstander zaterdag. Hoe dichter bij de basket hij kans spelen, des te gevaarlijker hij is. Thomas is niet de grote naam in de starting five van de Buckeyes, maar tijdens deze March Madness is hij een echte meneer. Hij stijgt boven zichzelf uit. En datzelfde geldt voor zijn tegenstander, Jeff Withey.

Kansas – Ohio State wordt een heerlijke wedstrijd. Zoveel is zeker. En als Ohio State wint, wacht de revanche voor de onverwacht vroege uitschakeling vorig seizoen tegen coach Calipari’s Kentucky Wildcats. Waarschijnlijk… want die moeten eerst afrekenen met Louisville Cardinals.

Over die match-up in de March Madness Final Four 2012 morgen en overmorgen meer ins en outs.

 

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen