College ‘Ball MVP: Leidt Prather Florida naar Final Four?

Door

Florida v Kentucky

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Andrew Wiggins, Wayne Selden, Jabari Parker, Julius Randle, The Harrison Twins, Aaron Gordon en Marcus Smart. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 13: Leidt Prather Florida naar Final Four? (vorige editie: lees hier)

College MVP: Casey Prather (Florida)

De Florida Gators (1) begonnen twijfelend aan het seizoen. In de eerste acht wedstrijden werd twee keer verloren. Sinds het hartverscheurende verlies door de buzzer beater van Shabazz Napier (Connecticut) hebben de Gators echter niet meer verloren (21 wedstrijden). Ondertussen werden onder andere Kansas, Memphis en Kentucky verslagen. Casey Prather is de beste speler van dit Florida. Hij leidt zijn team in scoring met gemiddeld vijftien punten en een schotpercentage van liefst 61 (tweede jaar op rij dat hij boven de 60% zit). Verder pakt hij veel rebounds voor een wing en heeft hij zijn aandeel in de super defense van de Gators. Enkel een betrouwbaar schot ontbreekt maar Prather valt de basket aan als een gek en dwingt daarmee gemiddeld vijf vrije worpen af. De Gators in de Final Four? Als het van Prather afhangt zeker!

 

 

Sterrenwacht: Gordon heeft topweek, Smart is helemaal terug

De Arizona Wildcats (3) verzekerden zich een week voor het einde van conference play van de titel in de PAC-12. De afgelopen wedstrijden waren niet perfect, met nederlagen tegen California en Arizona State. De Wildcats herpakten zich echter, zoals een topteam dat moet doen. Guard Nick Johnson was weer erg goed maar ook freshman Aaron Gordon liet zich van zijn beste kant zien. In de laatste drie wedstrijden toonde Gordon zowat zijn hele arsenaal. Tegen Colorado scoorde hij 23 punten, tegen California raakte hij vijf op zes vrije worpen en tegen Stanford pakte hij vijftien rebounds. In die laatste wedstrijd liet hij enkele highlights noteren, zoals deze geweldige fake!

Ondertussen is Marcus Smart volledig hersteld van zijn schorsing. De combo-guard van Oklahoma State voelt zich weer kiplekker en dat toont hij dan ook op het parket. De Cowboys wonnen drie op drie wedstrijden sinds zijn terugkeer en Smart speelde telkens zijn beste basketball. Wat dacht je van gemiddeld achttien punten, zeven assists, bijna zes rebounds en vijf steals? Enkel zijn schotpercentage van 39 kon beter. Oklahoma State klopte in zijn laatste wedstrijd de Kansas Jayhawks (5) van Andrew Wiggins en Joel Embiid.

Er werden vijftien spelers genomineerd voor de Oscar Robertson Player of the Year Trophy. Dat zijn: Jabari Parker (Duke), Andrew Wiggins (Kansas), Doug McDermott (Creighton), Julius Randle (Kentucky), Russ Smith (Louisville), Casey Prather (Florida), C.J. Fair (Syracuse), Tyler Ennis (Syracuse), Nick Johnson (Arizona), Shabazz Napier (Connecticut), Sean Kilpatrick (Cincinnati), Kyle Anderson (UCLA), Melvin Ejim (Iowa State), Cleanthony Early (Wichita State) en Cameron Bairstow (New Mexico).

 

 

Clemson v Notre DameVerrassing van de week: K.J. McDaniels (Clemson)

De meest verrassende speler deze week is K.J. McDaniels. De forward van de Clemson Tigers is misschien wel de meest veelzijdige speler in college basketball. McDaniels tekent met de laatste week in conference play voor de boeg gemiddeld voor zeventien punten, zeven rebounds, meer dan één steal en liefst drie blocks met een schotpercentage van bijna 46. Drie blocks als wingspeler? Dat is wel erg veel. Verdedigend is McDaniels dan ook een topper en daarmee misschien wel de meest cruciale speler in het degelijke seizoen van de Tigers. Als hij nu nog een betrouwbaar jump shot (33% op driepunters) ontwikkeld, is deze jongen een sleeper voor de NBA draft.

In de lijst van de vijftien kandidaten voor de Oscar Robertson Player of the Year Trophy bevinden zich toch wel twee verrassende namen: Cameron Bairstow en Sean Kilpatrick. Cameron Bairstow is een senior big man van New Mexico (25) die dit seizoen open bloeit. Hij tekent gemiddeld voor 20 punten, zeven rebounds en 1,5 blocks met een schotpercentage van 56. De Lobos maken dan ook een goed seizoen door. Sean Kilpatrick is de beste speler van de Cincinnati Bearcats (11). De senior guard rondde deze week de kaap van de 2000 punten in college. De enige andere Bearcat die daarin slaagde was, jawel, Oscar Robertson.

Tot slot beschikken de North Carolina State Wolfpack over een echte topper. T.J. Warren is één van de meest dodelijke scorers dit seizoen in college basketball. Warren tekent tot nu toe gemiddeld voor bijna 24 punten, zeven rebounds en bijna twee steals met een schotpercentage van liefst 52. Het is ook niet zo dat Warren zijn punten bij elkaar speelt tegen zwakkere teams. De Wolfpack spelen in de sterke ACC en Warren liet ook tegen topteams zien wat hij kan. Zo had hij 21 en 36 punten tegen North Carolina, 23 punten tegen Duke en 23 punten tegen Syracuse.

Statline van de week: Marcus Paige 35-6-5-2 vs. North Carolina State 

De burenstrijd tussen de North Carolina Tar Heels (19) en North Carolina State Wolfpack leverde een echte thriller op. Bovengenoemde T.J. Warren en Marcus Paige maakten er een één-tegen-één duel van dat thuis hoort bij de beste duels van het seizoen. Warren sloot af met 36 punten en won de individuele strijd. Paige won echter de wedstrijd na één verleningen: 85-84. De point guard van de Tar Heels tekende voor 35 punten, zes rebounds, vijf assists en twee steals. Hij raakte zeven driepunters én de game winning layup met amper vier seconden op de klok. Toeval of niet, Warren had net daarvoor één van zijn twee vrije worpen gemist en gaf Paige de kans om de wedstrijd te beslissen.

 

 

Eervolle vermeldingen zijn er deze week weggelegd voor Jordan McRae en K.J. McDaniels. Jordan McRae is al het hele seizoen top als scorer voor de Tennessee Volunteers. Hij leidde zijn team met 29 punten, tien rebounds en vier assists naar een overwinning tegen Mississippi State. Jarnell Stokes was daarbij goed voor veertien punten en negen rebounds. K.J. McDaniels liet het beste van zichzelf zien in de zege van de Clemson Tigers tegen Maryland. Na twee verlengingen stond de teller van McDaniels op 26 punten, veertien rebounds, drie assists, één steal en liefst zes blocks. Geen wonder dat hij deze week de verrassing is in deze lijst.

De play van de week komt op naam van Glenn Robinson III. De wing van de Michigan Wolverines (16) was de held van de dag in de wedstrijd tegen Purdue. Bij een 76-75 achterstand in de verlengingen maakte Robinson III de game winner voor de Wolverines.

Ook leuk om te lezen