Lance Berkman begint seizoen op bekend terrein

Door

Lance Berkman
Komende nacht begint het nieuwe MLB seizoen met de wedstrijd in Houston tussen de Houston Astros en de Texas Rangers. Een speciale wedstrijd omdat dit de eerste wedstrijd voor de Astros zal zijn in de American League. Ook voor huidig Texas Ranger Lance Berkman zal dit een speciale wedstrijd zijn gezien zijn verleden bij de club uit Houston.

Berkman begon zijn carrière veertien jaar geleden bij Houston en maakte daar vele mooie jaren mee. Zo wonnen de Astros de NL Central Division titel in 1999 en 2001 en de NL Wild Card in 2004 en 2005. Hoogtepunt was de World Series in 2005 die ze weliswaar verloren van de Chicago White Sox. Berkman behoorde in die jaren tot de legendarische “Killer B’s” van de Astros, samen met Jeff Bagwell, Carlos Beltran, Craig Biggio and Derek Bell.

Yankees en Cardinals
Na 2005 gaat het steeds slechter met Houston met als dieptepunten een 56-106 record in 2011 en een 55-107 record in 2012. Berkman maakt dit echter al niet meer mee aangezien hij in de zomer van 2010 werd verkocht aan de New York Yankees. Na een weinig succesvol half jaar werd hij door de Yankees niet vastgelegd voor 2011, waarna Berkman naar de St. Louis Cardinals verkaste. Daar won hij prompt de World Series en werd hij benoemd tot NL Comeback Player of the Year, mede door 31 homeruns en .301 BA, .412 OBP en .547 SLG.

Texas Rangers
Op vijf januari 2013 tekende Berkman een éénjarig contract bij de Texas Rangers ter waarde van tien miljoen dollar. Hij zal de rol van DH op zich nemen en er wordt verwacht dat hij de leemtes van de vertrokken Josh Hamilton (Angels) en Michael Young (Phillies) gaat opvullen met respectievelijk productie en leiderschap.

Berkman’s career stats, .296 BA, .409 OBP en .544 SLG doen weinig onder dan die van Hamilton: .304 BA, .363 OBP en .549 SLG. Berkman is natuurlijk al wel een aantal jaartjes ouder dan Hamilton (37 vs. 31) en komt terug van een dubbele knieoperatie.

Het overnemen van het leiderschap van Young moet geen probleem zijn. De zesvoudige All-Star kan buigen op jarenlange ervaring en 2B Ian Kinsler constateerde het volgende: “Het lijkt of hij soms liever met de spelers over honkbal praat dan dat hij het zelf speelt”.

Berkman weet echter als geen ander dat je pas respect krijgt als je presteert op het veld. Komende nacht, in Houston, kan hij dit meteen proberen te verdienen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen