Lakers-eigenaar Jerry Buss (80) overleden

Door

Magic Johnson Foundation Press ConferenceDe Los Angeles Lakers bevinden zich sportief gezien in een lastige periode, maar deze maandag werd de franchise geconfronteerd met de realiteit buiten de basketball-wereld. Jerry Buss, de eigenaar van de NBA-club uit LA, overleed op 80-jarige leeftijd. Buss werd vorige week in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles opgenomen. Hij vocht al maandenlang tegen de ziekte kanker. De directe doodsoorzaak was echter het falen van de nieren.

Afgelopen week bezochten (voormalige) Lakers-sterren als Kobe Bryant en Magic Johnson de eigenaar in het ziekenhuis, in de wetenschap dat het mogelijk de laatste keer zou zijn dat ze elkaar zagen.

De in Salt Lake City geboren Buss kocht in 1979 zowel de Lakers als de NHL-tak in LA, de Los Angeles Kings. Hij betaalde er destijds 67,5 miljoen dollar voor en dat was destijds de grootste aankoop in de sportgeschiedenis. In 2010 trad hij toe tot de Naismith Memorial Basketball Hall of Fame.

Buss wordt gezien als een van de meest succesvolle eigenaars aller tijden. Toen hij begon stonden de Lakers op zes titels, maar slechts één in de voorgaande 25 jaar. De ploeg, en de NBA, zaten in een uiterst moeilijke periode. Maar dat zou snel veranderen. In ruim dertig jaar tijd voegde de club er onder zijn leiding nog eens tien kampioenschappen aan toe. In zijn eerste jaar kozen de Lakers Magic Johnson in de draft en met Jerry West en Kareem Abdul-Jabbar zouden de Lakers een van de sterkste dynasties ooit opbouwen. Daarnaast maakte hij faam met het vermarkten van zijn spelers en basketball als entertainment.

“Jerry Buss heeft bijgedragen aan de weg die de NBA nu bewandelt”, stelde NBA Commissioner David Stern. “Hij liet ons zien wat ‘Showtime’ inhield, het feit dat het in het stadion niet alleen om basketball ging, maar ook om entertainment. Hij maakte er een plaats van om te zien en gezien te worden.”

 

Ook leuk om te lezen